Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gradska vlast vraća se u Knežev dvor

Autor:

24.10.2008. 22:00
Gradska vlast vraća se u Knežev dvor

Foto: Alenka FESTINI



Druga faza, odnosno uređenje kata Kneževa dvora, trajat će do sredine iduće godine. Useljenjem gradskih službi Knežev dvor će nakon više od stotinu godina ponovno postati sjedište gradske uprave, koja se od 1905. godine nalazi na Branimirovoj obali, u nekadašnjoj kuli Kamerlengo
Kao što je u paškoj gradskoj upravi bilo najavljeno, po završetku turističke sezone započela je druga faza radova na uređenju Kneževog dvora. Radovi su zapravo u završnoj fazi, nakon koje će se na kat ovog predivnog zdanja napokon useliti ured Gradskog poglavarstva i Vijeća te uredi gradskih službi.
Spomenimo da obnova Kneževa dvora traje već tri godine. U prvoj je fazi obnovljeno kompletno krovište, uređena kamena fasada, prizemlje i atrij. Radi se o polivalentnim prostorima u kojima su se tijekom ljeta, u organizaciji Centra za kulturu, održavale predstave, izložbe i koncerti. Po procjeni mnogih posjetitelja, ali i ljudi iz kulture, prizemlje Kneževa dvora i atrij zasigurno su na otoku Pagu najljepši i po svemu najprimjereniji prostori za održavanje kulturnih događanja.
Druga faza, odnosno uređenje kata Kneževa dvora, trajat će do sredine iduće godine. Useljenjem gradskih službi Knežev dvor će nakon više od stotinu godina ponovno postati sjedište gradske uprave, koja se od 1905. godine nalazi na Branimirovoj obali, u nekadašnjoj kuli Kamerlengo. Radove na uređenju Kneževog dvora obavlja tvrtka “Fidal” iz Rijeke, uz stalni nadzor konzervatora.
Važno je reći da je Knežev dvor izgrađen u 15. stoljeću kao sjedište kneza i Velikog vijeća, a početkom 20. stoljeća bio je sjedište brojnih kulturnih i sportskih udruga, a u njemu je bilo i prvo otočno kino te osnovna škola. Prije četrdeset dvije godine Pag je Knežev dvor prodao tvrtki “Brodokomerc” iz Rijeke koja je u njemu uredila robnu kuću. Nakon pretvorbe i propasti “Brodokomerca” početkom 90-ih godina trgovina je zatvorena, a o Kneževom dvoru se više nitko nije brinuo. Kako bi se Knežev dvor spasio, Grad Pag ga je još 2002. godine otkupio. I nakon toga Grad je krenuo s obnovom, a financijsku pomoć pružilo je Ministarstvo kulture RH.
Naime, cijela obnova vodi se pod stručnim nadzorima Konzervatorskog odjela u Zadru, jer radi se o izuzetno vrijednom dijelu spomeničke baštine Paga.
Uređenje kata završni je dio velikog i skupog, ali izuzetno važnog projekta kojim je sačuvan Knežev dvor, a Pag je dobio reprezentativni prostor polivalentne namjene kakav mu je nedostajao.