Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I nakon 40 godina: Ovdje Radio Zadar!

Autor: Jelena Miloš

24.10.2008. 22:00
I nakon 40 godina: Ovdje Radio Zadar!

Foto: Filip BRALA



– Iako je vrijeme donijelo tehnički napredak, izvrsni kadar se održao dugi niz godina, bez obzira što se na njihovom radu reflektirao duh vremena, rekao je Šimunić rekao je Šimunić dodajući da je radio bez obzira na politička zbivanja za vrijeme Domovinskog rata slušateljima ostao jedini izvor informacija
Radio Zadar, prva osnovana dnevna redakcija u Zadru i dugi niz godina najslušaniji radio na području Zadarske županije jučer je u centru “Callegro” svečano obilježio četrdesetu obljetnicu postojanja.
Prije točno četrdeset godina, 23. listopada 1968. godine Božidar Klarić, novinar i prvi spiker radija izgovorio je u eter: “Ovdje Radio Zadar, emitiramo svoj današnji eksperimentalni program na srednjem valu od 194 metra”, rečenicu je to nakon koje je uslijedila, mogli bismo reći avantura Radio Zadra, koja i dan danas traje, o čemu svjedoči i zavidna slušanost na području cijele županije.
Svečanu proslavu svojim dolaskom uveličali bivši i sadašnji zaposlenici Radio Zadra, predstavnici ostalih medijskih kuća, te gradski i županijski dužnosnici, među kojima su nalazili gradonačelnik Zadra Živko Kolega, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić i dopredsjednik zadarskog HSLS-a Stanko Zrilić.
U ime župana i Zadarske županije sve prisutne pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske Županije Ivan Šimunić, pojašnjavajući da unatoč iznimno bogatom medijskom prostoru na području grada Zadra, svakako treba istaknuti “kamen temeljac”, čija je priča započela prije četrdeset godina.
– Iako je vrijeme donijelo tehnički napredak, izvrsni kadar se održao dugi niz godina, bez obzira što se na njihovom radu reflektirao duh vremena, rekao je Šimunić dodajući da je radio bez obzira na politička zbivanja za vrijeme Domovinskog rata slušateljima ostao jedini izvor informacija.
Gradonačelnik Živko Kolega ukazao je na četrdeset kvalitetnih godina rada Radio Zadra koji je pomogao u kreiranju javnog mijenja u gradu Zadru.
Također, gradonačelnik Kolega naglašava, da se nada skoroj realizaciji projekta preseljenja radija u zgradu bivše vojarne Stjepana Radića, dodajući da je Grad Zadar izabrao projektanta, te da će ubrzo osigurati i sredstva za skorašnje uređenje.
Na koncu, prisutnima se obratio spiker i prvi novinar Radio Zadra Božidar Klarić objašnjavajući da mu je u jednu rečenicu teško staviti četrdeset godina uspješnog rada, no zato se osvrnuo na značajnije događaje koje je popratio Radio Zadar.