Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kostov, Cupać i Bulaja kandidirani za nagradu Pierre de Coubertain

Autor: Roman Morović

24.10.2008. 22:00
Kostov, Cupać i Bulaja kandidirani za nagradu Pierre de Coubertain


Mi smo zaista jako zadovoljni što su i HOO i Hrvatski odbor za fair play prepoznali taj potez naše posade i trenera Ivana Bulaje. Bio je to potez u pravom olimpijskom duhu i potez koji je za nas obilježio ove Olimpijske igre
Hrvatski olimpijski odbor jučer je na prijedlog Hrvatskog fair play odbora uputio Međunarodnom fair play odboru kandidaturu hrvatske jedriličarske olimpijske posade u klasi 49er, Pavla Kostova i Petra Cupaća, te njihovog trenera Ivana Bulaju za nagradu “Pierre de Coubertain World Fair Play Trophy” za 2008. godinu. Ta se nagrada dodjeljuje sportašu ili ekipi za fair play gestu koja je sportaša ili ekipu mogla koštati pobjede, gubitka bodova ili dobivanja kaznenih bodova, a kako bi pomogli suparnicima. Rok za prijavu kandidatura je 25. listopada, a objava dobitnika nagrada očekuje se početkom 2009. godine.
Jedriličarski će svijet Olimpijsku regatu 2008. godine zasigurno pamtiti po velikom fair play potezu zadarske posade posljednjeg dana natjecanja. Vodećoj danskoj posadi zbog puknuća jarbola bila je ugrožena, dotad gotovo sigurna zlatna medalja. Danci nisu imali drugog izbora nego potražiti brod neke druge posade koja ne nastupa u medal raceu, a slučajnim spletom okolnosti došli su upravo do broda zadarske posade. Ono što ovu sportsku priču čini još dramatičnijom jest činjenica da se sve odvijalo u nekoliko minuta, a Danci su na start posljednjeg plova stigli doslovno nekoliko sekundi prije dozvoljenog vremena.
– Sama posudba broda je za nas sasvim normalna stvar. Dancima se deset minuta prije početka medal racea slomio jarbol i nisu imali drugog rješenja. Mi smo se tu slučajno našli, pitali su nas možemo li im posuditi brod i mi smo naravno bez razmišljanja to učinili. Kada je dat znak za start regate mi smo im još pomagali podizati jedra tako da su oni stigli na start doslovno pet sekundi prije predviđenog roka. Na koncu su dobro odjedrili i završili kao sedmi zahvaljujući prevrtanju nekih posada, te osvojili zlatnu medalju. Da nisu startali ostali bi bez medalje na četvrtom mjestu – komentirao je nedavno Cupać uzbudljiv posljednji plov olimpijske regate.
– Bila je to zaista velika slučajnost. U novinarskom centu u Qingdau su se nalazili ljudi iz danske reprezentacije, te glasnogovornica našeg saveza Zrinka Grancarić. Čim su saznali za puknuće jedra odmah su je pitali postoji li kakva mogućnost da im posudimo brod. Ona nas je nazvala, a mi smo naravno odmah pristali. Osobno ih niti ne poznajemo ali znali smo da im moramo pomoći jer ne bi bilo fer da posada koja je tokom čitave regate bila najbolja izgubi zlatnu medalju na tako nesretan način – prepričo je uistinu nevjerojatan razvoj događaja trener zadarke posade Ivan Bulaja.
Evo što je o samoj kandidaturi rekla glasnogovornica HJS-a i JK Uskok Zrinka Grancarić.
– Mi smo zaista jako zadovoljni što su i HOO i Hrvatski odbor za fair play prepoznali taj potez naše posade i trenera Ivana Bulaje. Bio je to potez u pravom olimpijskom duhu i potez koji je za nas obilježio ove Olimpijske igre. Dobili oni tu nagradu ili ne već sama činjenica da su nominirani nama puno znači, a najviše od svega nam znači što su Danci na kraju osvojili zlatnu medalju. To je jedna vrlo lijepa promidžba našega kluba, a i cijelog hrvatskog jedrenja i sporta uopće – zaključila je Grancarić.


 SAMPRAS, MANDELA, SIR BOBBY CHARLTON


Nagrada Pierre de Coubertain World Fair Play Trophy dodjeljuje se od 1964. godine, a prvi dobitnici bili su član talijanske bob posade Eugenio Monti, te švedski jedriličari Lars i Stig Kall. Neki od poznatijih dobitnika nagrade su legendarni bacač koplja Jan Železni, belgijski biciklist Eddy Merckx, tenisači Pete Sampras i Martina Navratilova, nogometaši Sir Bobby Charlton, Dino Zoff i Eusebio, nogometni sudac Markus Merk, te bivši predsjednik Južnoafričke republike Nelson Mandela.