Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mafijaši će morati dokazati porijeklo imovine

Autor:

24.10.2008. 22:00
Mafijaši će morati dokazati porijeklo imovine


Temeljem nove zakonske odredbe osobe osumnjičene za organizirani kriminal morat će dokazati porijeklo imovine. “Sada će morati dokazati odakle im vile i hektari zemlje, a nemaju ni zaposlenja”, poručio je predsjednik Stjepan Mesić
Unatoč dramatičnoj sigurnosnoj situaciji nakon niza ubojstava i batinaških napada na zagrebačkim ulicama, što je eskaliralo prekjučerašnjom likvidacijom izdavača Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, državno vodstvo odlučilo je da neće uvoditi izvanredno stanje i pribjegavati drastičnim antimafijaškim mjerama.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader, naime, otvorio je na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost – kojoj su, pored visokih državnih dužnosnika, prisustvovali i predstavnici svih parlamentarnih stranaka – i pitanje treba li u Hrvatskoj provesti široku policijsku akciju sličnu onoj što je organizirana u Srbiji poslije atentata na premijera Zorana Đinđića. Prema informacijama našeg lista, nitko od prisutnih na sjednici VNS-a nije se založio za tu varijantu obračuna s organiziranim kriminalom.
– Razmišljali smo, kao što i cijela naša javnost danas razmišlja, treba li uvesti nešto slično srbijanskoj “Sablji”, ali nakon konzultacija s ustavno-pravnim stručnjacima i našeg zaključivanja, shvatili smo da za takvo što nema ni zakonskog uporišta, a niti potrebe. Ne treba nam izvanredno stanje, ali ćemo uvesti izvanredne mobilizacijske mjere – izjavio je Sanader nakon sjednice VNS-a.
Požuriti s mjerama
Na sastanku, kako doznajemo, nisu dogovorene nove antimafijaške mjere, nego je zatražena široka podrška parlamentarnih stranaka akcijama koje su usuglašena na prošloj sjednici VNS-a što je održana nakon ubojstva Ivane Hodak: tzv. uskočki sudovi, uzimanje DNK uzoraka svih osuđenika, osobni identifikacijski broj…
– Osnažili smo te mjere i odlučili da požurimo s paketom antimafijaških rješenja koje će ministri predstaviti već u srijedu – rekao je premijer. Ipak, jednom novom mjerom država će pokušati udariti na imovinu osoba koje se povezuje s organiziranim kriminalom.
– Imat ćemo novu zakonsku odredbu po kojoj će osobe osumnjičene za organizirani kriminal morati dokazati porijeklo imovine. Dosad je to morala činiti država, a sada će oni morati dokazati odakle im vile i hektari zemlje, a nemaju ni zaposlenja – poručio je predsjednik Mesić.
Većina prisutnih stranačkih čelnika, a posebno šef SDP-a Zoran Milanović, usprotivili su se prijedlogu da se u javnim istupima državnog vrha i zaključcima sa sjednice VNS-a ubojstvo Pukanića tretira kao akt terorizma.
Čačić: To nije terorizam
– To nije terorizam nego organizirani kriminal i to treba jasno reći! Nemojmo se razbacivati velikim riječima jer skretanjem fokusa s mafije na terorizam nećemo ništa postići – objasnio je stav većine stranačkih čelnika šef HNS-a Radimir Čačić. Kasnije na sjednici Vlade, i sam premijer priznao je da je upotrijebio prejake riječi kad je u prvim izjavama o likvidaciji Ive Pukanića spominjao Bejrut.
Oporbeni čelnici Milanović, Čačić i ostali odbili su stoga i prijedlog premijera Sanadera da se osnuje poseban međustranački odbor sastavljen od šefova parlamentarnih stranaka, na kojemu bi svakoga tjedna stranački prvaci bili izvještavani o istrazi u konkretnim slučajevima koji su potresli javnost.
– Već postoji saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nema potrebe za novim – kazao je navodno Milanović. Dogovoreno je da će ravnatelj policije svakoga tjedna o napretku istraga obavještavati predsjednika države i premijera, da će se uspostaviti koordinacija između nadležnih ministarstava, Mesićevih savjetnika, te šefova policije i tajnih službi, a VNS će se sastajati barem jednom mjesečno sa samo jednom temom: borba protiv mafije.
Stanje nije alarmantno
Unatoč tome što je na sjednici VNS-a postignut konsenzus da je “terorizam” pogrešan termin, u zaključcima koje je objavio Ured predsjednika, ipak, stoji formulacija o “napadu s terorističkim obilježjima”. Prema našim izvorima, predsjednik Mesić na sjednicu je došao s napisanim tekstom preambule i zaključaka, što je uglavnom i prihvaćeno bez važnijih prigovora. Osim u vezi s terorizmom, u Uredu predsjednika ublažili su tekst zaključaka i u dijelu koji se odnosi na procjenu ozbiljnosti sigurnosne situacije. Tako je iz priopćenja izbačena kvalifikacija o alarmantnom stanju, kako se ne bi dodatno uznemiravala javnost.
– Cilj sastanka bio je poslati smirujuću poruku građanima i pozvati ih da vjeruju pravnoj državi. Političari su demonstrirali jedinstvo, a na Karamarku i Faberu je da sada odrade svoj posao – kazao je predsjednik HSP-a Anto Đapić, dok je članica Predsjedništva SDP-a Željka Antunović rekla da će novi čelnici policije moći uspješno obaviti posao samo ako se depolitizacija ne svede na rotiranje kadrova, nego ako prestane svaki politički pritisak na policiju.
Sa sjednice VNS-a poslan je i apel sudskoj vlasti da se procesi protiv organiziranog kriminala, a u tijeku ih je više od tisuću, rješavaju brže i učinkovitije. Na sjednici je odlučeno i da se u interesu postizanja uspjeha u istragama, može čak i privremeno spriječiti obavljivanje određenih podataka, no nije objašnjeno što bi to konkretno značilo i kako bi se provodila ta preporuka.


 MESIĆ SPOMENUO SLUČAJ OBITELJI ZEC


 
Među osam glavnih zaključaka s jučerašnje hitne sjednice VNS-a posebno je zanimljiv onaj koji poziva na odlučnost u sankcioniranju ne samo neposrednih počinitelja nego i naredbodavaca kriminalnih djela, te se poziva da se s jednakom odlučnošću istražuje sve sumnjivce.
– Ni jedno područje života, ni jedna javna djelatnost i ni jedan pojedinac neće biti i ne smiju biti izuzeti od spomenutih istraga i postupaka, bez obzira je li riječ o aktualnim događajima, ili o onima iz ne tako davne prošlosti, pred kojima smo predugo zatvarali oči, a u kojima nedvojbeno leže korijeni situacije s kojom smo danas suočen – stoji u zaključku VNS-a. Govoreći o ovome zaključku predsjednik Republike Stjepan Mesić, objašnjavajući uzroke ojačalog organiziranog kriminala, spomenuo je i nerješavanje kriminala iz rata, posebno apostrofirajući “slučaj obitelji Zec”.
Kao dio povoljnog okruženja za jačanje kriminala Mesić je prozvao i netransparentnost u postupcima javne nabave, ističući kao primjere Institut građevinarstva Hrvatske i Urbanistički institut Hrvatske.- Dobiju natječaj za projektiranje, a onda odmah u paketu, bez javnog natječaja ide i posao gradnje – navodno je kritizirao Mesić, na što je premijer Sanader odgovorio da je novi Zakon o javnoj nabavi doslovno prepisao najbolja europska rješenja. Njih dvojica složila su se da bi se iz imena IGH i UIH trebalo izbaciti ime Hrvatske, jer to može sugerirati kako se radi o državnim, a ne privatnim tvrtkama, te im tako donositi određenu prednost.