Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Minimalni ulog za maksimalni dobitak

Autor: Roman Morović

24.10.2008. 22:00
Minimalni ulog za maksimalni dobitak

Foto: Filip BRALA



Teže od očekivanog Zadar je večeras u Dvorani Krešimira Ćosića, pred oko 4500 gledatelja, svladao slovenski Helios iz Domžala. Konačnih 73-67 dovoljno govori koliko je to tvrda i teška utakmica bila. Helios je od samoga početka poveo, a u nekoliko navrata imao je i četiri do pet poena prednosti. Zadrani do prvog vodstva dolaze tek početkom druge četvrtine, na poluvremenu vode 42-38 i do kraja utakmice uz male poteškoće održavaju to vodstvo. Konačno, igra ne briljantna ali dovoljna za četvrtu pobjedu ove sezone, treću pred domaćim navijačima.
Gosti otvaraju utakmicu dvicom Zagorca i rezultatski dobro kontroliraju prvu četvrtinu. Najveće vodstvo na utakmici imaju nakon tri pogođena slobodna bacanja Jacobsona za 9-14, a nakon toga u dva su navrata imali i +4. Ipak, Zadrani prvu četvrtinu završavaju u egalu, tricom Dixona za 27-27. 
Centarski dvojac Ivanov-Gečevski ponovno je bio dobro raspoložen i upravo njihovom zaslugom Zadar prvi put dolazi do vodstva od četiri poena, 33-29. Gosti tada rade seriju 9-2 i po posljednji put na utakmici vode, 35-38. Do kraja poluvremena dva je puta precizan bio Perić, a jednom Dixon i Zadar na odmor odlazi s vodstvom 42-38.
Premda se očekivalo kako će Zadrani upravo u trećoj četvrtini, kao dosta puta do sada, napraviti razliku i prelomiti utakmicu u svoju korist, gosti se dobro drže i nakon trice Ivanova za +8, 53-45, rade seriju 7-1 i uoči posljednjih deset minuta igre zaostaju samo dva poena, 54-52.
Početkom posljednje četvrtine Zadrani ipak pokazuju tko je gazda u Dvorani Krešimira Ćosića, te ponajviše zahvaljujući Stipčeviću, Johnsonu i Ivanovu odlaze na devet poena razlike, 66-57. Pred kraj utakmice razigrao se i kapetan Todor Gečevski za prvu dvocifrenu prednost, 71-60, a serija 7-0 u posljednjih nekoliko minuta samo je malo ublažila gostujući poraz. Konačnih 73-67 postavio je upravo Gečevski svojim petnaestim poenom na utakmici.
Geč je tome pridodao i 9 skokova, a uz njega ponajbolji pojedinac kod domaćina bio je Dejan Ivanov (19 p, 7 sk) kojega su zadarski navijači za to nagradili velikim aplauzom. Stipčević je u pobjedu ugradio devet poena, Perić deset, a Dixon 13 ali i nekoliko vrlo nespretno izgubljenih lopti na što je publika regairala žvižducima.
Kod Heliosa Jacobson ja zabio 16 poena ali uz očajan šut za tri poena (3/11), Zagorac je pridodao 12, a nitko od ostalih nije postigao dvocifren broj poena što je na koncu rezultiralo i malim brojem koševa slovenske momčadi.
U konačnici Zadrani mogu biti sasvim zadovoljni. Ostvarili su ono što se od njih tražilo. Pobijedili su i to je sasvim dovoljno. Četvrta pobjeda iz pet susreta dovoljna je za zadržavanje treće pozicije na ljestvici NLB lige jer su i Partizan i Zvezda upisali pobjede. Zadar nije briljirao ali je odigrao dovoljno dobro da bez stresne završnice dođe do nova dva boda. U idućem kolu protiv Hemofarma za pobjedu će sasvim sigurno trebati nešto više, no o tom potom.


 ZADAR – HELIOS 73-67


(21-27, 21-11,12-14, 19-15)
Zadar: Rančić, Perić 10, Stipčević 9, Dixon 13, Johnson 5, Prostran, Gečevski 15, Olivari, Ružić 2, Popović, Garnett, Ivanov 19.
Helios: Janža, Zalokar, Petrovič 9, Zagorc 7, Žerak 8, Močnik 3, Lashkevich 7, Todorović 3, Bajramlić, Zagorac 12, Jacobson 16, Snow 2.