Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Policija zna kako izgleda ubojica Ive Pukanića

Autor:

24.10.2008. 22:00
Policija zna kako izgleda ubojica Ive Pukanića


Radi se o osobi za koju su očevici već u četvrtak navečer ustvrdili da je bježala s mjesta događaja, no policija još neće objaviti foto-robot jer se crtež uspoređuje sa snimkama obližnjih video nadzora. Ravnateljstvo policije najavilo je i razgovore s osobama koje se povezuju s krim-miljeom, ali i sa svim osobama koje su bile u poslovnom odnosu sa žrtvom
Policija je jučer izradila foto-robot osobe za koju se sumnja da je počinitelj ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, a radi se o osobi za koju su očevici već u četvrtak navečer ustvrdili da je bježala s mjesta događaja.
– Za sada nećemo izaći u javnost s foto-robotom, jer naši tehničari još uvijek uspoređuju crtež sa snimkama obližnjih video-nadzora. No, čim se to obavi preko medija ćemo pustiti crtež i zatražiti pomoć građana, kazao je Borovec, procjenjujući da bi foto-robot već danas mogao biti dostavljen medijima. Nije htio iznositi daljnje pojedinosti, pa ni spekulacije da crtež nalikuje na onaj napravljen nakon pokušaja ubojstva na Ivu Pukanića u travnju. Najavio je da će medijima biti ustupljeni i video-materijali nadzornih kamera ukoliko se pokaže da su snimke potencijalnog počinitelja na razini razaznavanja. Što se istrage tiče, Borovec je najavio da će se kretati u dva smjera, odnosno na dvije razine.
– Za izvršenje ovakvog kaznenog djela potrebna su posebna znanja, tako da će nam se obrada jednom razinom kretati u tom smjeru. S druge strane, obratit ćemo posebnu pozornost i potrazi za počiniteljem, kazao je Borovec. Novinare je zanimalo znači li priča o “posebnim znanjima” da će u obradu uključiti i Vojnu policiju, kazao je da su već od četvrtka navečer na slučaju angažirani ne samo Vojna policija nego i svi ostali elementi sigurnosnog sustava. Kako su u Zagrebu ovih dana i direktori policija Srbije, Bosne i Hercegovine te Bugarske, odmah se i njih kontaktiralo pa su oni dali naloge službenicima u svojim zemljama da obave potrebne “izvide”, čime je istraga postala internacionalna.
Hladnokrvna likvidacija
Očevid na mjestu događaja nastavio se i jučer, a nešto prije podneva s parkirališta je u MUP-ovu garažu na daljnju obradu prevezen i “lexus”, na kojem iznenađujuće nije bilo previše oštećenja. Sve okolnosti ubojstva Pukanića i Franjića upućuju na zaključak da se radi o pomno isplaniranoj i hladnokrvno provedenoj profesionalnoj likvidaciji koja zahtjeva profesionalno obučenu osobu s vojnim ili policijskim iskustvom, a činjenica da je uz Pukanića ubijen i “civil” ukazuje da se radi o hladnokrvnom ubojici, koji je detonirao eksploziv unatoč nazočnosti još jedne osobe uz metu. K tome, s obzirom da je Pukanić svoj posljednji dan uglavnom proveo u Nacionalu, te da je u par navrata izašao koristeći motocikl, osoba koja je aktivirala eksploziv vjerojatno je provela cijeli dan čekajući na Pukanića.
Mjesto koje je izabrano za ubojstvo govori da je Pukanić bio bar neko vrijeme praćen. Naime, on je svoje vozilo samo povremeno parkirao u dvorištu Židovske općine, a češće na pred ulazom u Nacionalovu zgradu. Dvorište pred zgradom Nacionala, pak, nadzirano je videokamerom, za razliku od parkirališta u dvorištu Židovske općine, koje pazi tek čuvar na ulazu zadužen za propuštanje vozila. Taj je čuvar vjerojatno i jedina osoba koja bi policiji mogla pružiti korisna saznanja o atentatoru, ukoliko se ubojica skrivao u dvorištu i čekao Pukanića. Na samom parkingu, naime, ubojica se mogao sakriti u dvorištu zgrade koja zatvara parkiralište prema Palmotićevoj ulici. Mogao se još sakriti i u gradilište koje zatvara parkiralište s južne strane, a mogao je biti i u kafiću iz kojeg je napravljeno najviše fotografija samog mjesta događaja.
Eksploziv pored “lexusa”
Policija je već jučer ujutro izradila rekonstrukciju kretanja Ive Pukanića tijekom četvrtka. Suvlasnik Nacionala tako je oko 10 sati svojim “lexusom” došao do redakcije Nacionala, vozilo je parkirao u bočnom dvorištu te ga nije micao sve do navečer. U toku dana dva puta je odlazio do grada, no za te je prilike koristio moped. Oko 18.20 sati je s Franjićem krenuo prema parkiranom automobilu, a u trenutku dolaska eksplodirala je bomba. Prema Borovčevim riječima, eksplozivna naprava bila je postavljena pored automobila, a ne na njemu ili ispod njega. Neslužbeno se kao mjesto gdje je bomba bila postavljena spominju odlagalište smeća, koje je od parkiranog “lexusa” bilo udaljeno nekih metar i pol, ali i parkirana “vespa” koja se navodno nalazila u blizini, te koja je u eksploziji u potpunosti uništena.
Kako neslužbeno saznajemo iz dobro obavještenih izvora, Franjić je prilikom izlaska iz zgrade Nacionala još jednog zaposlenika nagovarao da pođe s njim i Pukanićem do automobila, ali je djelatnik ipak odlučio ostati na poslu, čime je najvjerojatnije spasio vlastiti život.
Predosjećao napad
Borovec nije želio dovoditi u vezu ubojstvo Ivane Hodak s ovom likvidacijom, no ono što se ponavlja u oba slučaja jeste sveobuhvatnost obavjesnih razgovora. Do jučer navečer obavljeno je već nekoliko stotina razgovora, uglavnom s osobama iz krugova bliskih Ivi Pukaniću, kao i sa studentima Visoke novinarske škole koji su u vrijeme atentata bili u Nacionalovoj zgradi. Jučer je obavljen razgovor i s Almom Brkić, suprugom Vlade Brkića, koji je prošle godine bio uhićen u Amsterdamu zbog sumnje u sudjelovanje u kokainskom poslu.
Govoreći o navodima našeg lista da se Pukanić žalio predsjedniku Stjepanu Mesiću u srijedu da smatra da će ga ubiti, Borovec je kazao da će se razgovori obaviti sa svima koji bi imali važna saznanja za ovaj slučaj. Predsjednik Mesić je i na jučerašnjoj sjednici VNS-a ponovio da mu je Ivo Pukanić u srijedu prenio slutnju da bi mogao biti ubijen. Prema našim informacijama, Mesić je Pukaniću prenio poruku Mirjane Pukanić, koja je također u prijateljskim odnosima s predsjednikom, da bi bilo dobro da mirno i sporazumno podijele bračnu imovinu. Pukanić je tada šefu države kazao da će “sve ionako ostati Mirjani”, jer on, Pukanić, osjeća da će biti ubijen. Ravnateljstvo policije najavilo je ovih dana razgovore i s osobama koje se povezuje s krim-miljeom, ali i sa svim osobama koje su bile u poslovnom odnosu sa žrtvom. Pogreb Ive Pukanića biti će u ponedjeljak na groblju u Velikoj Gorici u 16 sati.


 ZAGREBU POLICIJSKA ISPOMOĆ IZ HRVATSKE


Krunoslav Borovec najavio je jučer i prvu interventnu mjeru za poboljšanje sigurnosti u Zagrebu. Naime, u slijedećih par dana u grad bi trebalo doći 250 policijskih službenika iz svih uprava.
– Time ćemo postići poboljšanje subjektivnog stanja sigurnosti u Zagrebu, ali i pritisak na kriminalni milje, kazao je Borovec. Tijekom jučerašnjeg jutra u Zagreb su na naplatnim kućicama u Lučkom i Ivanji Reki već su ušli brojni pripadnici policije, tako da je već tijekom jučerašnjeg dana MUP počeo gomilati snage u Zagrebu. Borovec je najavio i da će biti dugoročnijih mjera za poboljšanje stanja sigurnosti u gradu, a u kojem je kontekstu naveo i “kadrovske potencijale”.




 BJEŽAO POLICIJSKIM ZAŠTITARIMA


Iako je jučer u priopćenju Nacionala izašla informacija da je Pukanić zapravo tražio od policije ostavljanja fizičke zaštite koje je imao nakon pokušaja ubojstva u travnju ove godine, Borovec je ustvrdio da je odluka o ukidanju neposredne zaštite donesena od strane stručnog tima uz slaganje samog Pukanića. Prema informacijama s jučer održanog VNS-a kojima naš list raspolaže, policija ima 30 službenih zabilješki policajaca koji su osiguravali Pukanića, a koji se žale na štićenika jer im je naprosto bježao, izbjegavajući zaštitu. Također, navedeno je na Vijeću, Pukanić se nije pridržavao svih naputaka službenika koji su ga osiguravali. Posredno je to potvrdio i sam Borovec, kazavši da je za odluku o mjerama zaštite važno i samo ponašanje štićene osobe, a kako bi se to u budućnosti bolje reguliralo policija će izraditi i poseban pravilnik.


 SMIJENJEN MARKO RAŠIĆ


Dosadašnji načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Marko Rašić jučer je razriješen te dužnosti, te imenovan načelnikom Policijske uprave sisačko-moslavačke. Ministar Tomislav Karamarko tu je odluku donio na prijedlog v. d. ravnatelja Vladimira Fabera koji je za Rašićevog nasljednika postavio Zorana Ničena.
Ničeno je rođen 1. travnja 1966. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1990. godine, a od 1992. godine u sustavu je MUP-a. Tijekom godina obnašao je dužnosti pomoćnika načelnika Uprave policije, pomoćnika načelnika Uprave za granicu, a od 2006. godine bio je načelnik Odjela pomorske i aerodromske policije.
Novi načelnik sisačke policije Marko Rašić rođen je 2. prosinca 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih znanosti, te u sustav MUP-a ušao 1985. godine. Bio je pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, u PU brodsko-posavskoj obnašao je dužnost načelnika Odjela policije, pa načelnika policijske uprave. Na mjesto načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije stupio je nakon obnašanja dužnost u Zapovjedništvu specijalne policije.