Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Razigravanje, ne zaigravanje!

Autor: Ivan Knežević

24.10.2008. 22:00
Razigravanje, ne zaigravanje!


Zato su i utakmice profila kakav će imati današnja kao stvorene (i) za razigravanje s tim da se ne smije otići u zaigravanje nego treba slijediti one niti koje čine kvalitetu
Nije derbi, ali je utakmica Zadar – Helios za domaćina važna poput nekog derbija. Dvije se stvari s gledišta Zadrana nikako ne smiju dogoditi – slaba igra i možebitni poraz. O tomu što bi moglo biti svrstano pod slaba igra dade se razglabati, ali bez obzira na sve u nastupu Zadra mora biti sigurnosti i odlučnosti, kod igrača ne smije biti doziranja intenziteta. Prije dva dana Aco Petrović kazao je da će Zadar nastaviti tamo gdje je stao protiv Bosne. Iako nije obrazložio tu rečenicu, predmnijeva se da je mislio na ukupnu kvalitetu igre, a nju čine promišljenost, dosljednost, zrelost, odgovornost, puni angažman i u obrani i u napadu… I on sam, naravno, znade da u NLB ligi nema popuštanja i da je svaki bod zlatan vrijedan. Bio on osvojen protiv Partizana, Cibone… ili Heliosa. Na koncu, Helios je momčad koja ima dvije pobjede u Jazinama i ako ništa drugo, Zadar treba taj niz prekinuti.
U kolikoj će mjeri na igru Zadra utjecati činjenica da Johnson i Rančić nisu sve treninge odradili pod punim opterećenjem, vidjet će se danas. Također, još nema Jere Macure, znači u centarskoj liniji jedan je čovjek manje, ali protiv Heliosa to ne bi smjelo ostaviti neke teške posljedice. Ono što će i Acu i navijače danas puno zanimati, jest kako će na parketu reagirati svi igrači. Jednako oni koji budu igrali više ili oni koji dobiju relativno malo minuta. Koliko će koji igrač pridonijeti igri i rezultatu? U prvim četirima utakmicama zamijećeno je kod pojedinaca malo odstupanje, ali postoje objektivni razlozi za to i nikog ne treba goniti na prijeki sud. Sezona će biti (pre)duga, svaki će igrač biti dragocjen. Zato su i utakmice profila kakav će imati današnja kao stvorene (i) za razigravanje s tim da se ne smije otići u zaigravanje nego treba slijediti one niti koje čine kvalitetu. Protiv Bosne, recimo, itekako se vidjelo što znači kad igrači, unatoč velikoj razlici u kvaliteti u odnosu na suparnika, igraju od početka do kraja i zrelo i odgovorno. Razlika u kvaliteti takva je da bi Zadar bio dobio i s manje angažmana, no u profesionalnom sportu uputno je izbjegavati kalkuliranje. Parafraza,lopta zna kadkad biti i – okrugla.
Govoreći o Heliosu Petrović je istaknuo da je ta momčad agresivna i neugodna što sugerira i da je on dobro proučio Heliosov stil i da je svjestan što bi se moglo dogoditi kad bi Zadar utakmicu pokušao odigrati kao preko one stvari. Dalje, to Petrovićevo upozorenje sugerira i da je trener na visokom stupnju mobilizacije, a onda da je sve skupa (netko bi dodao još i termin zajedno) veoma ozbiljno. Kakvo mora i biti kod onoga tko se preko NLB lige želi domoći što je više moguće bodova za ulazak u Euroligu u sljedećoj sezoni. Dobro je što je Petrović i u ime momčadi i u svoje pozvao navijače da dođu gledati Zadar, dakle svoju momčad, odnosno da izbjegnu pomisao u stilu što će nam neki Helios.
Hvala Bogu, barem u Višnjiku sad ima dovoljno mjesta i dovoljno čistoga zraka.


 NLB LIGA, 5. KOLO


Subota: Zadar – Helios (19), FMP – Cibona (16), Zagreb – Partizan (17.30), Zvezda – Split (19), Hemofarm – Krka (20.15), Budućnost – Bosna (20.30); nedjelja: Olimpija – Vojvodina (20:30).