Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slijedi Tjedan sudskih nagodbi

Autor:

24.10.2008. 22:00
Slijedi Tjedan sudskih nagodbi

Foto: Filip BRALA



U sklopu Tjedna sudskih nagodbi želimo animirati stranke u sporu da se dogovore oko rješenja, jer poznato je da u koliko sud odlučuje o sporu jedna strana uvijek gubi. A osim toga trajanje sudskog spora je izuzetno dugo i skupo i stoga preporučujemo nagodbu, kazala je Ardena Bajlo
Kao i svi trgovački sudovi u Republici Hrvatskoj i Trgovački sud u Zadru jučer je bio otvoren za javnost i to u sklopu projekta Dana otvorenih trgovačkih sudova. Riječ je, naime, o projektu koji se na razini cijele Hrvatske provodi već drugu godinu za redom, a u cilju pružanja mogućnosti široj javnosti da navedenog dana slobodno pristupi trgovačkim sudovima i neposredno se upozna s njihovom organizacijom i djelokrugom rada.
Posjet bez savjeta
Stoga je jučer brojnim građanima bilo dopušteno posjetiti zgradu zadarskog Trgovačkog suda te u pratnji tamošnjih zaposlenika pristupiti svim radnim prostorijama, dok se pravni savjeti ili odgovori na pitanja vezana uz stanje konkretnih predmeta jučer nisu davali.
Kako pojašnjava Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, jučerašnji je dan prvenstveno bio usmjeren srednjim školama i Sveučilištu, pa su se tako s radom Trgovačkog suda jučer pobliže upoznali učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.
– Kao i prošle godine i ovoga je puta Dan otvorenih trgovačkih sudova organiziran krajem listopada, a zapravo predstavlja svojevrsnu najavu za Tjedan sudskih nagodbi koji će trajati od 27. do 31. listopada, kazala je Ardena Bajlo, pojasnivši kako im je želja da ova akcija doprinese boljem razumijevanju javnosti kakav to položaj i ulogu sudovi imaju u društvu, kao i kakva su njihova prava i obveze kada je riječ o ostvarenju prava na sudsku zaštitu.
Spomenuti Tjedan sudskih nagodbi strankama će pružiti priliku da u tih nekoliko dana svoj spor okončaju sklapanjem sudske nagodbe.
Brže je mirnim putem
– U sklopu Tjedna sudskih nagodbi želimo animirati stranke u sporu da se dogovore oko rješenja, jer poznato je da u koliko sud odlučuje o sporu jedna strana uvijek gubi. A osim toga trajanje sudskog spora je izuzetno dugo i skupo i stoga preporučujemo nagodbu, kazala je Bajlo, istaknuvši kako je predstojeći tjedan osmišljen kao razdoblje u kojem suci samo čekaju stranke koje se žele nagoditi.
Naime, cilj ovog projekta je poučiti sve stranke koje se spore pred trgovačkim sudovima na postojanje zakonske mogućnosti okončanja njihovih sporova mirnim i bržim putem.
– Neke dugogodišnje i teške predmete sami smo ciljano izvukli i predložili za nagodbu, a prošle godine je osam posto takvih predmeta uspješno sklopilo nagodbu. Iako je ovo tek druga godina provođenja ove akcije, naša je želja da ona postane tradicionalna, rekla je Bajlo te napomenula kako je iznimno zadovoljna interesom koji je Tjedan sudskih nagodbi prošle godine izazvao kao i Danom otvorenih trgovačkih sudova koji je također jako dobro primljen.
– Prošlogodišnje iskustvo govori nam da je Dan otvorenih trgovačkih sudova najbolje primljen među mladima koji su na ovaj način razbili neke tabue. Upoznali su se s brojnom papirologijom te vidjeli da je riječ upravo o onome o čemu i sami uče u školi. Bili su oduševljeni i brojnom informatičkom opremom s kojom ne raspolaže svaki trgovački sud u Hrvatskoj te se tako uvjerili da Trgovački sud u Zadru radi u jako dobrim uvjetima, kazala je Bajlo.


 E-TVRTKA, NOVI PILOT-PROJEKT


Ovom je prilikom Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, najavila uvođenje još jednog korisnog projekta koji će itekako ubrzati dosadašnju sudsku proceduru.
Riječ je, naime, o projektu pod nazivom E-tvrtka, a koji podrazumijeva on-line registraciju društva s ograničenom odgovornšću s temeljnim kapitalom u novcu.
– Ovaj pilot-projekt provodi Ministarstvo pravosuđa zajedno s uredom Hitro.hr te u suradnji s javnim bilježnicima. Projekt je začet na Trgovačkom sudu u Varaždinu, a ove godine je krenuo s proširenjem na trgovačke sudove u Zadru te Splitu i Osijeku i to s rokom konačnog proširenja do konca ove godine, kazala je Bajlo, napomenuvši kako bi do kraja 2009. godine ovim projektom trebali biti obuhvaćeni svi trgovački sudovi u Hrvatskoj.
Također je pojasnila kako će zahvaljujući ovoj akciji biti omogućeno da u roku 24 sata od slanja prijave za upis u trgovački registar u elektronskom obliku sudac odluči o prijavi i ukoliko je prijava potpuna, ona će u jednom danu biti i odobrena.
– Zakonski rok u kojemu potpuna prijava mora biti odobrena je 24 sata, a s obzirom da se nakon isteka tog roka aplikacija zatvara, odobrenje će se u tom roku morati izdati, pojasnila je Bajlo, dodavši kako se, iako to još uvijek nije i službeno potvrđeno, uvođenje ovog projekta i u Zadru očekuje do 15. prosinca.