Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U životnom okružju mornara

Autor:

24.10.2008. 22:00
U životnom okružju mornara


Pomorci uz svoj teški i osebujan život i posao često imaju i još neke zanimacije, koje prerastaju u trajnu životnu zanimaciju. Jadran Ranj je na prekooceanskim plovidbama snimao i ovih dana pokazuje nam fotografije na izložbi u Gradskoj knjižnici u Zadru. Organizator izložbe je foto klub “Kornat” iz Kukljice.
Otok je svojim okružjem, morem, odredio način življenja otočana. Plovidba je trajna nit koja nas veže s otokom. Na otok smo stigli i s njega odlazimo plovidbom. Svojim životnim pozivom pomorca, kapetan duge plovidbe, Jadran Ranj upisao se u niz naraštaja kojima je život na moru odrednica. Na putovanjima oceanima i morima susreće najrazličitije prizore. Za njega to nisu rutinski susreti s krajolicima i ljudima, već su to prizori koje on želi zabilježiti i interpretirati.
Na brodu, kao pomorski časnik Ranj, ljude, mornare, promatra i bilježi u njihovom teškom poslu, ali su njihova lica vedra i otvorena prema objektivu, što nam govori o bliskom i ljudskom odnosu s njima. U trenucima odmora ljudi na slikama su opušteni i vedri, ali okružje brodskog lima i oblika dijelova strojeva na slici otkrivaju nam njihovu sivu svakodnevnicu. Slika mornara koji se rekreira trčeći na palubi, je jednolična ploha i tri konture s njihovim sjenkama, a središnja pruga upućuje nas na konturu mornara koji se kreće. Na pristanu uz brod lučki radnici ostavljaju isti otuđeni dojam i nužnu povezanost između broda i čovjeka.
Detalji broda nam govore o životnom okružju mornara. To su strojevi i nadgrađa na brodu, što su uvijek pratila ljude na plovidbi. Tijekom stoljeća detalji na brodovima drukčijeg su oblika, ali je njihova jednoličnost uvijek ista, a mornarima nužna za plovidbu. Snimajući u prednjem planu detalj broda, autor suprotstavlja krajolik mora i neba kojima je okružen. Na slikama u daljini na obzorju vidi se mirno svitanje, ili pak nadolazeće nevere i oluje, u kojima se nebo i more stapa u jednu plohu, a valovi prekrivaju brod. Detalj kompasa na komadnom mostu ispred smočenog prozorskog stakla, a u vrhu slike prova broda probija se kroz valove i vrhovi valova, «oblivaju», polijevaju čitavu dužinu velikog broda. Košarkaško igralište ucrtano na palubi samo je detalj koji jasno govori o brodu i ljudima. Ponekad su na slikama samo brodovi koje snimatelj susreće u plovidbi. O unutrašnjim prostorima za boravak mornara ovdje nije riječ jer bilo koji ugođaj ne može nadomjestiti slobodu življenja na kopnu. Tek slika kanarinca u krletki s puno pahuljastog perja u gnijezdu, govori sama za sebe i o lirskom osjećaju čovjeka.
Treći ciklus fotografija na izložbi Jadrana Ranja su krajolici obala i otoka. Donosi nam slike krajolika dalekih mora posve različitih od našeg okružja. Te krajolike autor ne vidi u blještavom svjetlu sunca. Prikazuje nam otoke u bonaci s blagom izmaglicom iz koje izranjaju. Ponekad su to i obale u daljini prema kojima plove egzotični brodovi koje ne viđamo u našem moru. Na drugim slikama krajolika vidimo prekooceanske brodove koji se kao tamni pravokutnici naziru u daljini ispred obala. Posebno se ističe slika otoka s bujnim raslinjem na razdjelnici dana i noći, a svjetionik na otoku obasjava okolno more, stvorivši svjetlosno ozračje izdvajajući otok iz krajolika.
Put oko svijeta počinje prvim zaveslajem. Ovom izložbom Ranj se predstavio kao znalac uočavanja bitnih značajki u svom okružju i vidim njegovu plovidbu u kreativnoj fotografiji.
Izložbu možete razgledati do kraja ovog mjeseca u Gradskoj knjižnici u Zadru.


 O AUTORU


Jadran Ranj rođen je 1976. godine u Zadru. Osnovnu školu i Pomorsku školu završio je u Zadru. Studij Više pomorske škole završio je u Splitu i stekao zvanje kapetana duge plovidbe. Stalno plovi na brodovima od 1994. godine. Oplovio je oceane, Atlanski, Indijski i Tihi, zatim Sjevernu i Južnu Ameriku te niz manjih mora. Brodarske tvrtke na čijima je brodovima plovio su iz domovine i inozemstva. Pretežito su to veliki tankeri. Nakon povratka iz plovidbe, odmor provodi u roditeljskoj kući u Kukljici.
Fotografijom se učestalije bavi od 2004. godine. Teme njegovih fotografija su brod, more i mornari. Izložbom ”Plovidba” predstavio se javnosti, a njegov zaveslaj u fotografskoj djelatnosti jamačno će se nastaviti.