Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vole odjeću, ali ne robuju trendovima i “potpisima”!

Autor: Krešimir Bukvić

24.10.2008. 22:00
Vole odjeću, ali ne robuju trendovima i “potpisima”!


Odjećom odašiljemo određenu poruku okolini, što je svakako dio naše osobnosti. Svaka se žena voli lijepo odjenuti, pa tako i ja. No, zbog odjeće svakako ne bih ušla u minus. Znam što mi je potrebno i to nastojim kupiti. Najviše volim vunene haljine i cipele, otkriva Sabina Glasovac
Zbog najnovijeg broja Voguea preskočit ću večeru i nahraniti se listanjem svog omiljenog časopisa, izjavila je svojedobno Carrie, slavni lik jedne od planetarno najpopularnijih serija u zadnje vrijeme “Sex and City”. Sex simbol Marilyn Monroe svojedobno je na sav glas pjevala da su djevojci dijamanti najbolji prijatelji, složivši se s Audrey Hepburn koja je umjesto uobičajenih jaja i slanine za doručak, radije uživala u čuvenoj njujorškoj draguljarnici Tiffany. Hollywoodska diva Elizabeth Taylor još je pedesetih godina prošlog stoljeća rekla da nema toplijeg zagrljaja jednoj ženi od prave bunde, nasmijavši cijeli svijet, no iako na prvi pogled duhovitom dosjetkom, možda je i nehotice pronikla u samu srž ženske vezanosti za modu.
Bunda za 12 tisuća eura
Između žena i odjeće postoji neka tajna veza, reći će Sabina Glasovac, mlada profesorica engleskog i njemačkog jezika i sve aktivnija političarka, jedna od desetak zadarskih dama koje smo kontaktirali nastojeći doznati kako se Zadranke odnose prema modi. Kupuju li ne razmišljajući, peglajući kreditne kartice do “iznemoglosti”, ili pak, paze koliko će i na što potrošiti? Robuju li trendovima ili nose ono što im se sviđa? Što za njih znači moda, je li to “najvažnija sporedna ženska stvar na svijetu”, ili, pak, nešto mnogo marginalnije.
Odvjetnica Dajana Bjedov, jedna od najbolje odjevenih Zadranki, nezaobilazna sudionica svake liste najsređenijih žena, priznaje da joj moda znači mnogo. Beskrajno je veseli i s ogromnim zadovoljstvom svake sezone nanovo popunjava svoj ormar.
– Ne želim biti neiskrena, volim lijepu odjeću, volim se lijepo odjenuti i ne žalim potrošiti. Kupujem kad god mi se nešto svidi, a posebice pred novu sezonu kada zbog novih “krpica” već godinama ciljano idem u Italiju, ispričala nam je Dajana. Bez lažne skromnosti, jedna od rijetkih zadarskih dama koje nose orginalnog Louis Vuittona i ne bježe od pravog krzna, Dajana nam je priznala da bi bila jako nesretna ako si ne bi mogla priuštiti lijepe komade odjeće. Svatko ima svoje strasti, a njoj je, kao uostalom i većini žena na svijetu, to odjeća. Sama zarađuje, radi mnogo, pa si i sama bira na što će potrošiti novac. Strast su joj prije svega cipele i torbe, te bunde, i to naravno od nerca. Što uostalom bolje grije od bunde, zaključuje Dajana.
To je vjerojatno mislila i modna agentica Ana Gojanović kada je prije nekoliko godina kupila bundu za 12 tisuća eura.
– Kako bih izbjegla carinu, kupljenu bundu sam odjenula pred dolazak na rampu. No carinici se nisu dali zavarati. Tražili su od mene da platim carinu, ne vjerujući mi da tako očuvana bunda može biti stara, kao što sam tvrdila. Trebalo mi je stoga nešto više vremena da ih uvjerim da se tako skupocjeni komad robe ne nosi svaki dan i da zbog toga moja “stara” bunda izgleda kao nova. I uspjelo mi je. Što sam mogla, moj je fetiš garderoba! Iako se to često ne bi moglo zaključiti po mome odijevanju, ormari su mi prepuni, priča Ana. Omiljeni komadi odjeće su joj šalovi, ali iako radi u svijetu mode, od markica ne pati.
– Ne zanima me tko je “potpisao” ono što nosim. Ako mi se nešto svidi kupit ću u Pradi, te isto tako i na buvljaku, stihijski i nepromišljeno, dodaje Ana.
Kada je riječ o stihijskoj kupovini, tako se ponaša i gradska vijećnica Renata Peroš. Lavica u horoskopu, obožava glamur, raskoš, zlato, sjaj, nakit…te kada nešto ugleda ne može si reći “ne.” Izvuče kreditnu i prije nego li je dva puta promislila, prodavačice već pakiraju.
– Obožavam odjeću, posebno živih boja. Volim se lijepo odjenuti, obuti visoke pete, pa iako u njima malo teže hodam, tako prošetati gradom, priznaje nam Renata. Markama ne robuje, kao ni modnim trendovima. Ima nekolicinu modnih dizajnera koje posebno cijeni, poput Duške Vlakić, Stolnika i Severa, no pri kupovini je ne vode modni diktati već prije svega vlastito nahođenje. Rado će odjenuti nešto u trendu, pogotovo od domaćih kreatora za koje kaže da bez zadrške mogu stati uz bok svjetskih, no samo ako joj se svidi kreacija, a dakako i suprugu Zdenku koji je njen najžešći kritičar.
I papuče na peti!
S njom bi se složila i zadarska umjetnica Zdenka Markov Burčul, koja također posebno drži do suda svog supruga. Svom Branimiru, ugostiteljskom djelatniku i maketaru, nastoji biti što ljepša. Stoga se ne zamara suviše šablonama i nekim nametnutim modnim pravilima. Zdenka nosi ono što joj se sviđa, upadljive, lepšave haljine, čipku, brdo nakita i detalja, kao kakva razigrana djevojka.
– Lagala bih kada bi rekla da mi odjeća nije bitna, no isto tako svjesna sam toga da je bitnije tko nosi odjeću nego kakva je odjeća. Nisu bitni modni trendovi, već pronaći neki svoj, vlastiti stil, znati nositi odjeću, ističe Zdenka. A ona je zasigurno po tom pitanju diplomirala, teško da može proći gradom nezapažena.
– Odjeću najčešće kupujem u Italiji, u Veroni, gdje mi živi sestra, otkriva dalje Zdenka. Zaletimo se nas dvije i do Milana, no daleko od toga da se okrećemo samo za markama. Doduše, markirana odjeća je kvalitetnija, no nađe se lijepih komada odjeće i bez “potpisa”, objašnjava Zdenka. Najdraži su joj komadi odjeće dobra, prava bunda, koja najbolje grije, te dobar par cipela s visokom petom, bez kojih ne može ni u kući. Dugogodišanji život na “visokoj peti” rezultirao je time da Zdenka više ni papuče ne može zamisliti bez pete!
Za razliku od nje, Sabina Glasovac u kupovinu ide planirano, odredi si prioritete, napravi popis i drži ga se.
– Odjećom odašiljemo određenu poruku okolini, što je svakako dio naše osobnosti. Svaka se žena voli lijepo odjenuti, pa tako i ja. No, zbog odjeće svakako ne bih ušla u minus. Znam što mi je potrebno i to nastojim kupiti. Najviše volim vunene haljine i cipele, ističe Sabina.
Cipele su najzastupljenije i u ormaru njene imenjakinje Sabine Kapović, supruge virskog načelnika Kristijana Kapovića. Dobra cipela, crna haljina, klasično odijelo, crne hlače, bijela košulja, čizme i traperice, baza su njene garderobe. Naglašava kako se ti komadi odjeće mogu kombinirati za svaku priliku. Dovoljno ih je osvježiti ponekim detaljem i uvijek ste primjereno dotjerani.
– Dobra baza i cipele na vrtoglavo visoku petu moj su odabir, ističe Sabina, koja sebe najviše voli vidjeti na peti i do vrtoglavih devet centimetara, a takvu je, dakako, voli vidjeti i suprug Kristijan.
Zrele godine, zreli pristup modi
Trendovima ne robuje ni novinarka Majda Mikulandra.
– Kao i svaku ženu veseli me kupiti nešto novo, no ne mogu reći da sam opsesivna po tom pitanju. Ako je u trendu nešto što mi ne pristaje neću to odjenuti. Sviđa mi se moda četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, profinjeni kostimići i kompletići. Trudim se uvijek imati cipele i torbu u istoj boji, no zbog užurbanog dnevnog ritma često i nisam u prilici puno vremena posvetiti odijevanju, ističe Majda.
Ona će, kaže dalje, potrošiti i nešto veći iznos kada su u pitanju klasični modeli koje može nositi godinama, no ne i za trendy stvari koje traju samo jednu sezonu. Dodaje još da se ne zamara komentiranjem drugih niti obazire na komentare o sebi.
Moda kao životni prioritet daleko je od realnosti i privatne poduzetnice Ade Duke. Priča nam kako zrele godine donose i zreli pristup modi, kako žena nauči što joj najbolje pristaje.
– S vremenom naučimo prepoznati ono što nas najbolje odražava. Uz par osnovnih stvari svake sezone dodam pokoji novi detalj u ormar i “ponovim se”, dodaje Ada. Sportska elegancija joj je najdraža te neizostavne cipele. Najskuplji komad u njenoj garderobi bile su svojedobno jedne salonke kojima ju je počastio suprug Ivan Damir. Kroz smijeh nam priznaje da si ona sama nikada ne bi toliko izdvojila za cipele, no njegov je dar rado primila.
Sportska elegancija stil je odjevanja i najpoznatije zadarske pjevačice Emilije Kokić. Da nije nastupa, rekla nam je, ne bi se skidala iz trenirke i traperica. No, kad posao traži uređuju je profesionalaci.
– Nisam tipična žena, ne liječim neraspoloženje kupovinom. Kada sam loše volje neće me oraspoložiti nove cipele. No daleko od toga da neću primijetiti kakav zanimljiv par u izlogu i kupiti ga, priča Emilija. Ona je nekada znala dosta trošiti na odjeću, no sada, kada su glazbenom scenom zavladali narodnjaci, i njeni su izdaci za odjeću silom prilika pali. No kako je od odjeće mnogo više raduje druženje s prijateljima, “potpisi” na haljinama, hlačama, bluzama itd. ne znače joj mnogo.
Marke i markice ne kotiraju mnogo ni kod gradske vijećnice Silvane Šoša. Priuštit će si ponekad, primjerice, i Fendijeve čizme, no samo u izuzetnim slučajevima.
– Dizajnerska odjeća me ne zanima pretjerano, što ne znači da nemam i takvih komada odjeće u ormaru. Najbitnije mi je da mi se odjeća svidi, naglašava Silvana. Svoju garderobu kupuje najčešće u Zadru, za kojeg kaže da je grad koji iz dana u dan sve više nudi. U kupovinu ide planirano te radije posegne za kakvim dobrim komadom odjeće za svoju desetogodišnju kćer Saru nego za sebe.