Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadovoljni pobjedom, ne i igrom

Autor: Matej Lordanić

24.10.2008. 22:00
Zadovoljni pobjedom, ne i igrom

Foto: Filip BRALA



Igrači Zadra su prije utakmice najavljivali da nikako ne smiju podcijeniti Helios, ponajviše zato što je upravo ova slovenska momčad u posljednje dvije sezone oba puta trijumfalno napuštala Jazine. Osim toga, Helios je tri puta pobijedio Zadar u posljednje četiri utakmice. Ponovno se Zadar mučio sa Slovencima, no ovoga puta sa sretnim završetkom. Bugarin Dejan Ivanov je bio najbolji igrač utakmice i napokon se predstavio u pravom svjetlu zadarskoj publici. Postigao je 19 poena i dodao sedam skokova za 24 indeksna boda.
– Mogu reći da smo se pripremali na tešku utakmicu. No, osvojili smo dva boda što je najbitnije, jer je pobjeda uvijek pobjeda. Zbog toga smo zadovoljni. Konstantno se igra teško protiv Heliosa u što sam se uvjerio igrajući i za Zadar i za Split. Bilo je teško, jer su oni momčad koju ne zanima je li na drugoj strani Zadar, Partizan, TAU Ceramica ili netko drugi. Oni protiv svakoga idu bez respekta, punom snagom i naročito zato je bilo teško. No, kao što sam rekao, najvažnije je da smo osvojili dva boda. Navijači su bili glasni i odlični, kao i uvijek. Nemam što više dodati, jer nigdje nisam vidio ovakvu publiku. Bugarska? Tamo je pedesetak ljudi po utakmici – rekao je Ivanov kroz smijeh.
U završnici kao da vam je ponestalo snage, jeste li spremni u potpunosti?
 –  Spreman sam, kako ne bih bio. Ipak sam tri mjeseca bio s reprezentacijom. No, ponestajanje snage pri kraju utakmice je normalno. Uostalom, 12 je igrača u momčadi i svaki se može ući u igru kada se netko na parketu umori – kazao je Bugarin.
Rok Stipčević je s 9 poena, tri asistencije i dvije osvojene lopte dobro iskoristio 19 minuta na parketu.
– U najavi ove utakmice sam govorio da će ovo biti izuzetno teška utakmica za nas, zato što nam Helios ne odgovara, kao ni ostale slovenske momčadi. To je bilo vidljivo i u protekle dvije sezone u kojima su odnijeli obje pobjede iz Jazina. Helios igra atipičnu košarku s dva krilna centra, a u obrani sve preuzimaju. Bilo je problema u organizaciji igre, ali kasnije smo se stabilizirali i poveli. Na kraju je bilo bitno zadržati tih nekoliko poena prednosti i odigravati što duže napade. Htjeli smo mirno privesti utakmicu kraju i izbjeći brze napade i izgubljene lopte. No, ova dva boda su jednako vrijedna kao i ona dva osvojena protiv Bosne uz 44 poena razlike. Za dva mjeseca ćemo svi pogledati koji smo na ljestvici, i onda se neće gledati jesmo li pobijedili 44 ili dva razlike – rekao je Stipčević.
Hrvoje Perić je protiv Heliosa proslavio svoj 23. rođendan, postigavši 10 poena uz 9 skokova.
– Loše smo otvorili utakmicu. U prvom poluvremenu su nas pretrčali i iz toga postigli 10 laganih poena. Kasnije nismo uspijevali prelomiti utakmicu, promašili smo nekoliko otvorenih šuteva i zicera. Trebamo izvući pouku iz ove utakmice i koncentrirati se na iduće, vrlo bitno gostovanje u Vršcu. Možemo biti zadovoljni pobjedom – kratak je bio Perić.
Kapetan momčadi Todor Gečevski je bio na pragu double-double učinka s 15 poena i 9 skokova.   
– Znali smo da će biti teško, iako je ovo Heliosu peti uzastopni poraz. Oni se nikada ne predaju, dobro su otvorili utakmicu, dobro trčali u napad i napravili nam, čini mi se, sedam poena razlike. Mi smo kasnije preokrenuli ritam, odigrali smo agresivnije u obrani, povezali nekoliko dobrih kontranapada, i što je najbitnije, zaustavili njihove kontre. Oni su se teže snalazili u igri pet na pet i imali su problema protiv naše zone što smo mi iskoristili za mali preokret. Kada smo došli do desetak poena razlike, pomislili smo da je utakmica gotova. No, kao što sam rekao na početku, oni se nikada ne predaju. Zaprijetili su na kraju, ali nije bilo vremena za preokret. Osvojili smo dva boda, što je najbitnije za nas, iako smo odigrali jednu od najlošijih utakmica ove sezone. Nedostajalo nam je koncentracije, a oni su uz to došli neopterećeni i zato nismo uspjeli prelomiti utakmicu, ali na kraju krajeva, osvojili smo dva boda – rekao je kapetan Gečevski.