Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Zlatno zrno” pokrenulo postrojenja

Autor: Jelica Farkaš

24.10.2008. 22:00
“Zlatno zrno” pokrenulo postrojenja

Foto: Jelica FARKAŠ



Jedan dio maslinara već je obrao svoje masline, a posebno one talijanske sorte koje su već dostigle tamnu boju što znači zrelost. Tako da su nas na neki način primorali da pokrenemo postrojenja možda i koji dan ranije nego što smo planirali, kazala je vlasnica uljare Marija Medić
Biogradska uljara “Zlatno zrno” spremna je za ovogodišnju preradu maslina.
– Kao i svake godine u ovo vrijeme obavljamo detaljnu pripremu postrojenja kako bismo započeli s meljavom maslina koja upravo počinje, kazala je vlasnica uljare Marija Medić.
A kakva će biti sezona za uljare, teško je reći. Slab urod jednog dijela maslina, koje nisu imale dovoljno kiše kada je to bilo potrebno, utjecao je na kvalitetu ploda pa je on suh i nema u njemu mesa, što znači ni puno ulja. U onim maslinicima gdje se navodnjavalo plodovi su dobri i oni će bez sumnje dati veću količinu ulja.
– Jedan dio maslinara već je obrao svoje masline, a posebno one talijanske sorte koje su već dostigle tamnu boju što znači zrelost. Tako da su nas na neki način primorali da pokrenemo postrojenja možda i koji dan ranije nego što smo planirali. No, neki od maslinara na otoku Pašmanu, ne žele brati još barem dva tjedna, jer se nadaju da bi ova zadnja kiša možda barem malo mogla popraviti stanje u njihovim maslinicima i dati plodovima još malo dohrane, koja bi im popravila ukupne prinose. Iako upisujemo maslinare i zadovoljni smo dosadašnjim upisom i pokazanim zanimanjem, ne možemo sa sigurnošću ustvrditi koliko ćemo u konačnici preraditi, a pogotovo hoće li to biti rentabilno, kazala je Medić te dodala kako su protekle godine preradili ukupno oko 50 vagona maslina, a kako će to biti ove godine ne bi se usudila prognozirati.
Iako imaju uljaru već sedam godina, a u zadnje dvije godine i najmodernije postrojenje, koje po sistemu hladne meljave može za jedan sat preraditi oko 1.500 kilograma maslina, ipak su iznenađenja moguća. Jedna od novina je, kako nam je kazala, to što maslinari sada beru i te manje količine odmah žele preraditi. Tako donose po 300 do 400 kilograma u nekoliko navrata. Ranije bi obrali sve pa odjedanput mljeli, što je uljarama u svakom slučaju lakše, no ipak sami maslinari su ti koji odlučuju i koji najbolje znaju što je najbolje napraviti kako bi ulje bilo kvalitetnije.