Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Igrači zbog financijskih problema nisu koncentrirani samo na košarku

Autor: Roman Morović

24.10.2009. 22:00
Igrači zbog financijskih problema nisu koncentrirani samo na košarku

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon iznimno loše igre i poraza od Širokog koji, dok mu nije došao u goste Zadar, nije imao niti jednu pobjedu, košarkaši Zadra vratili su se treninzima u svojoj dvorani i okreću se pripremama za derbi idućeg kola protiv Partizana. Ipak, poraz od Širokog nije mogao proći samo tako. Očito je da se stvari ne razvijaju na onaj način, kako su u klubu zamislili, a porazi od Radničkog i Širokog, znak su da nešto u igri Zadra ne štima. Iako su uoči utakmice u Širokom Brijegu i igrači i trener Sagadin najavljivali kako idu na pobjedu, ne samo da je nisu uspjeli ostvariti, već mogu biti zadovoljni da su izgubili samo sa -13, budući da su u jednom trenutku zaostajali i 20 poena.
– Prvo poluvrijeme je bilo dosta dobro i mislim da smo ga odigrali korektno. Napravili smo dvije-tri greške i tako su se oni odljepili na pet razlike. U drugom poluvremenu su oni krenuli mnogo žešće, pogodili su nekoliko ludih trica, i to igrači koji inače ne šutiraju toliko dobro, Mason i Naletilić. Njih dvojica su ukupno šutirali trice 3/3 i pogodili su nekoliko ludih šuteva u zadnjoj sekundi. Napravili su tu razliku koju mi jednostavno nismo mogli stići – pojašnjava trener Zadra Zmago Sagadin.
Zadovoljan pristupom igrača
Zadarska obrana nije funkcionirala kako treba (83 primljena poena), Široki je dobio duel u skoku (37-25), a imao je čak petnaest napadačkih skokova od čega su devet uhvatili Mason (5) i Čolak (4). Igra Zadra izgledala je beskrvno, Zadar niti u jednom trenutku nije imao pozitivan ili barem izjednačen rezultat, a domaći su praktički cijelo vrijeme držali utakmicu pod kontrolom.
– Višak skokova u njihovu korist je sigurno napravio Mason sa pet skokova u napadu. Išli su vrlo oštro, grubo i tu se mi nismo znali fizički oduprijeti. Na tu njihovu oštrinu smo trebali odgovoriti još oštrije i nekako uravnotežiti taj skok pod našim košem. Oni su bili agresivniji i to je presudilo. Mi na to u ovom trenutku nemamo odgovor. Igrali su vrlo agresivno u obrani i u obrambenom i napadačkom skoku i zbog toga smo izgubili skok, što je bilo vrlo važno. Široki nije slaba momčad. Imaju mnogo iskusnih igrača, a sada su doveli još i Čolaka i Štembergera, koji su vrlo dobri igrači i uz takvu agresiju nije bilo lako dobiti.
Jeste li zadovoljni pristupom svojih igrača? Jesu li oni dali sve od sebe na ovoj utakmici?
– Jesam. Imali smo petnaestak otvorenih šuteva i da smo barem pola uspjeli pogoditi, mislim da bi već u prvom poluvremenu bila velika razlika u našu korist. Ali pošto nismo najčistiji u glavama, nismo baš ni najprecizniji. Dobar šut je, između ostaloga, i stvar „glave”, a glave mojih igrača u ovom trenutku nisu čiste zbog problema u kojima se nalazimo, prije svega financijske prirode – ističe trener Zadra.
Dva lica Zadra
Kako objasniti činjenicu da je Zadar na gostovanjima jedna potpuno drugačija momčad od one na domaćem terenu, neovisno o tome tko stoji s druge strane?
– U ovom trenutku na gostovanjima ne funkcioniramo tako dobro kao kod kuće jer imamo vrlo mladu i neiskusnu momčad. Nedostaje nam još dosta toga, prije svega hrabrosti da se ne povućemo čim nas domaćin malo agresivnije pritisne. Mi smo sada pokazali dva različita lica, vani i kući. Kući smo igrali dobro, protiv Olimpije odlično, a protiv Cedevite prvo poluvrijeme više nego dobro i pokazali smo da imamo potencijala. Ali u gostima smo pokazali da nemamo tu stabilnost i nismo spremni svaki dan funkcionirati najbolje, naročito kad naiđemo na pritisak domaće momčadi.
Jeste li razočarani ovakvim raspletom, gdje ste već u prva četiri kola poraženi od Radničkog i Širokog?
– Ne znam što su drugi očekivali, ali ja sam od početka sezone govorio da smo mi zbog financijske situacije sastavili mladu i vrlo jeftinu momčad. Nismo kupovali skupe igrače već smo mjesta u momčadi popunili sa zadarskom djecom tako da imamo mladu i neiskusnu momčad. Rekao sam već da će ova momčad nakon šest-sedam mjeseci rada sa mnom postati dobra momčad. Uz to nam treba i financijska stabilnost i veliki rad.
Zadru očito nedostaje igrača u rotaciji. Kada možemo očekivati veću minutažu mladih igrača, Batura, Marčinkovića, Škifića i Šarlije?
– Za mene je i Rok mlad igrač kojemu je ovo prva godina da je nosioc igre u Zadru na poziciji razigravača. Mladi su i Perić i Car. To nisu stari, iskusni igrači koji imaju deset-petnaest godina iskustva. Malo iskusniji su samo Ružić, Rančić i Boisa, a svi ostali su vrlo mladi igrači koji tek moraju postati ključni igrači u momčadi Zadra. Treba im vremena da se na to prilagode. Mislim da mogu i da hoće bolje i mislim da bi u nekim stabilnijim uvjetima bolje i funkcionirali, prije svega Boisa koji je sposoban funkcionirati mnogo bolje nego što u ovom trenutku funkcionira – zaključio je Sagadin.
 
 
 
OKVIR – Stipčević: „Nismo imali pravi pristup”
– Moramo izvući pouke iz ovog poraza, i vjerujem da ćemo kroz treninge to i napraviti. Naglasio sam još prije ove utakmice da se svaki put, bilo da je riječ o pobjedi ili porazu, moraju izvući pouke i krenuti dalje. Što je bilo, bilo je i mi sada trebamo gledati naprijed. Što se same utakmice tiče, Široki je zasluženo dobio. Njihovi igrači su dali više od nas na terenu i način na koji smo mi pristupili toj utakmici sigurno nije bio put koji vodi pobjedi – prokomentirao je poraz u Širokom razigravač Zadra Rok Stipčević.
Što Zadar treba promijeniti u igri kako mu se ovakvi porazi ne bi događali i u budućnosti?
– Trebamo igrati sa puno više želje, angažmana i volje. Moramo se boriti i davati sve od sebe za svaku loptu i tako trebamo svi ulaziti u svaku utakmicu, počevši od mene, pa na dalje. Moramo se skupiti, ovaj poraz nas ne smije poljuljati jer najgore od svega bi bilo da se ovaj poraz odrazi na iduće utakmice. Idući vikend nam dolazi Partizan i mi se moramo maksimalno pripremiti za tu utakmicu koja će biti iznimno teška, budući da se radi o branitelju naslova, euroligašu, koji se sada još pojačao i sa dva Amerikanca. Nadam se da će dvorana po prvi put ove sezone biti puna do posljednjeg mjesta, a mi ćemo napraviti sve da se što bolje pripremimo i dobijemo tu utakmicu – zaključio je Stipčević.
 
OKVIR – Morović na treningu
Jučer se treninzima Zadra priključio i dvadesetšestogodišnji razigravač Vedran Morović, a trener Sagadin očekuje kako će s njim, ukoliko uspije izdržati ritam treninga, uskoro potpisati ugovor.
– Morović je mjesec-dva dana bio van treninga tako da ćemo ovaj tjedan probati i ako bude sve u redu, ako bude mogao izdržati treninge, mislim da ćemo s njim potpisati ugovor. On je spreman pomoći, čak i u ovoj situaciji gdje ga mi ne možemo platiti. Tonija neće biti najmanje dva mjeseca, a dok se vrati u staro stanje sigurno će mu trebati još neko vrijeme. Prema tome, u ovom trenutku nam je potreban jedan play, i na treningu i na utakmicama. U rotaciji smo tanki za jednog vanjskog igrača i Morović će nam tu dobro doći. Trenirao sam ga jedno vrijeme u Olimpiji tako da otprilike znam što i koliko može – kazao je Sagadin.
 
OKVIR – Priopćenje Tornada
Navijači Zadra, njih oko pedesetak, koji su pratili momčad na gostovanju u Širokom Brijegu, nezadovoljni igrom i rezultatom momčadi, sačekali su igrače nakon utakmice kako bi zatražili objašnjenje za lošu igru i poraz od fenjeraša. Nakon nekoliko razmjena mišljenja, zaiskrilo je, bilo je tu i grubih riječi, a kada su se u sve to umiješali i redari poletjelo je i nekoliko boca, od kojih je jedna prošla vrlo blizu trenera Zmage Sagadina. U cijeloj toj gužvi razbijeno je i stražnje staklo službenog autobusa KK Zadar pa je do povratka u Zadar ono improvizirano pokrpano. Igrači i trener nisu htjeli komentirati ovaj događaj, ali se tim povodom oglasila Udruga navijača Tornado Zadar, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.
– Nezadovoljni igrom i pristupom igrača Zadra na spomenutoj utakmici, pripadnici Tornada su nakon utakmice pričekali igrače kod klupskog autobusa, te im, isključivo verbalno, izrazili svoje nezadovoljstvo viđenim, Za vrijeme razgovora između igrača i navijača dolaze domaći redari da osiguraju nesmetan ulazak igračima u autobus. U tom trenutku nastaje komešanje, te kratki sukob sa redarima u kojima je nekoliko neodgovornih pojedinaca bacilo boce prema pripadnicima osiguranja. Pošto se cijeli spomenuti događaj odvijao na samo dva metra od klupskog autobusa, tako je isti i oštećen. Iz Udruge oštro osuđujemo ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca, te ispriku domaćinu radi nepotrebnih događaja. Isto tako želimo istaknuti da nije istina ono što je dosad prikazano u medijima da je ovo bio fizički napad na igrače Zadra, a to će se vidjeti već na prvoj sljedećoj utakmici u Višnjiku gdje će imati punu podršku – stoji u priopćenju Tornada.
 
OKIVR – NLB LIGA
Rezultati 4. kola: Široki – Zadar 83:70, Cedevita – Bosna 83:76, Cibona – Helios 98:66, Olimpija – Zvezda 94:76, FMP – Zagreb 81:86. Radnički – Budućnost i Partizan – Hemofarm (igrano sinoć).
 
Cibona 4 4 0 322:241 8
Olimpija 4 3 1 327:301 7
Zagreb 4 3 1 303:309 7
Zadar 4 2 2 307:299 6
Cedevita 4 2 2 328:328 6
Helios 4 2 2 286:312 6
Radnički 3 2 1 216:216 5
Crvena Zvezda 4 1 3 309:316 5
Široki 4 1 3 289:315 5
Bosna 4 1 3 282:310 5
Hemofarm 3 1 2 242:237 4
Budućnost 3 1 2 225:228 4
FMP 3 1 2 225:242 4
Partizan 2 1 1 124:131 3