Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Beskućnici na papiru ne postoje!

24.10.2010. 22:00
Beskućnici na papiru ne postoje!


Četvrti nacionalni susret o beskućnicima započeo je danas u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”. Caritas zadarske nadbiskupije je domaćin susreta na kojem će sudionici i stručnjaci iznijeti iskustva rada s beskućnicima. Ovom su događaju prisustvovali župan Stipe Zrilić, dogradonačelnik Darko Kasap, Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, ravanatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić te predstavnici hrvatskih prenoćišta i prihvatilišta. Nakon Splita, Rijeke i Osijeka, Zadar je domaćin četvrtog susreta gdje se, ujedno, nalazi najmlađe prenoćište.
Ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić kazao je da  nas ljubav Božja potiče na ljubav prema bratu u nevolji, radi čega je Caritas kroz svoj rad od 1991. godine razvio niz programa u kojima je prisutna upravo ta djelotvorna ljubav. Jedan od tih programa je neposredna skrb za ljude bez doma i adrese, odnosno za beskućnike.
– Stoga smo uz podršku lokalne zajednice, Grada Zadra, Zadarske županije, donatora i dobrih ljudi, 1. listopada 2007. godine, uz blagoslov pokojnog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe, otvorili prenoćište Sv. Vinko Paulski. Prenoćište nije velikog kapaciteta, ali sretni smo da smo kroz ove tri godine osigurali krov nad glavom i toplinu doma te obrok za 75 osoba, devet žena i 66 muškaraca. Potrebno je istaknuti da je osam korisnika, na žalost, na stalnom boravku u prenoćištu, kazao je don Jurišić dodavši da su tijekom tri godine uspjeli senzibilizirati javnost. Kapacitet prenoćišta nije velik. Dvije su sobe muške sa po šest ležaja i vlastitim sanitarnim čvorom. Prenoćište ima jednu žensku sobu s četiri ležaja i, također, vlastitim sanitarnim čvorom.
– Naše beskućnike, kao i sve ostale u Hrvatskoj muče isti problemi. Naime, riječ beskućnik ne javlja se ni u jednom zakonu. Beskućnici nemaju adresu prebivališta, a time ne mogu dobiti ni osobnu iskaznicu. Zbog takve situacije nisu u mogućnosti zaposliti se, a niti glasovati na izborima. Trenutačno u Hrvatskoj postoji 1.000 beskućnika, a u svijetu ih je milijun. Tijekom održavanja ovakvih susreta borimo se da riješimo barem dio problema koji ih tišti. Nadamo se da će ovaj susret uroditi plodom, kao i onaj prethodni, naveo je don Jurišić.
Župan Stipe Zrilić podsjetio je nazočne da je problem beskućništva uvijek vezan za pojam dom.
– Ako imamo bilo kakve probleme na poslu,  lijepo je znati da imaš svoj dom gdje se uvijek vračaš. Ova problem beskućništva prisutan je i u najbogatijim zemljama svijeta. U aktualnoj gospodarskoj krizi, otežano je rješavanje pitanja o beskućnicima. Svjedoci smo da banke tako lako oduzimaju kuće ili stanove čiji vlasnici postaju beskućnici, kazao je župan Zrilić podsjetivši da Zadarska županija ima dobar odnos sa zadarskim Caritasom i pučkom kuhinjom u Benkovcu.