Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Ekonomisti” povezali baštinu i književnu riječ (FOTOGALERIJA)

24.10.2010. 22:00
“Ekonomisti” povezali baštinu i književnu riječ (FOTOGALERIJA)


Zadarska Ekonomsko-birotenička i trgovačka škola  prigodnim je programom i izložbom obilježila Međunarodni dan školskih knjižnica. Riječ je o tradicionalnom događaju kojim su učenici i profesori nastojali prikazati plodove zemlje te baštinu utkanu u književnu riječ, pjesme, tradicionalne alate i narodne nošnje Zadarske županije.
Predstava “Kosir”
Spomenuta izložba i program okupili su veliki broj zainteresiranih, a posjetili su ih i župnik don Emil Bilaver, Ivan Pehar, ravnatelj zadarske Gradske knjižnice te Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, koji se ovom prilikom okupljenima i obratio prigodnim riječima. Na izložbi su bili prikazani oslikani panoi, ispisani poznatim citatima iz književnih dijela, dok je prigodnim programom upriličeno nekoliko zanimljivih igrokaza te kratka predstava, koja je zapravo bila učenička interpretacija teksta “Kosir”, autora Slavka Govorčina. Predstava je zapravo autentičan prikaz narječja “bodula” i “vlaja”, a zahvaljujući glumačkoj ekipi koja utjelovljenjem likova nije izostavila ni humor svog zavičaja, publika oduševljenje i smijeh nije skrivala.
Kako je pojasnio Jozo Dragić, ravnatelj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, jučerašnji je dan zapravo bio prigoda da se na jednom mjestu objedine Dan nezavisnosti, Dani kruha te Međunarodni dan školskih knjižnica.
Od Ista do Pridrage
– Mi smo odabrali današnji datum kako bismo objedinili sve događaje koji se obilježavaju u listopadu. Zato smo danas nastojali prikazati sve ono što donose plodovi zemlje, a s obzirom da je naš kraj bogat različitostima “bodula” i “vlaja” željeli smo na najbolji način to prikazati učenicima kako bi im pokazali sve dobrobiti ovdašnjeg života, pojasnio je Dragić, istaknuvši kako je razlog tome i činjenica da njihovu školu pohađaju učenici iz svih krajeva Zadarske županije, pa su tako ovom prilikom prikazani tradicionalna jela, običaji i narodne nošnje od Ista do Pridrage.
Istaknuo je također kako je program ostvaren i zahvaljujući brojnim donatorima i to pekarnama, slastičarnicama i drugim ugostiteljskim objektima, koji su za ovu prigodu donirali velike količine jela i slastica, te mjesnim odborima i općinama koje su ustupile narodne nošnje, kako bi ovaj događaj bio potpun.
Profesorica Barbara Punoš Kostović kazala je kako je zajedno s kolegama profesorima Tanjom Telesmanić, Katjom Vladičić i Ilkom Despotom, a u suradnji s učenicima, sudjelovala u pripremanju i prikazivanju prigodnog programa.
– Namjera nam je bila spojiti plodove zemlje s književnim djelima naših autora. Zato smo pripremili panoe s poznatim citatima te predstavu nastalu prema tekstu “Kosir”, a u kojoj je uz mene i profesora Despota glumila i Lucija Matković, učenica trećeg razreda naše škole, koja se i inače bavi glumom, kazala je Punoš Kostović, pojasnivši kako je, kao i svake godine do sad, u pripremanju programa sudjelovalo nekoliko školskih sekcija te likovna radionica “Pinel”, po čijim je aktivnostima ova škola i inače poznata.