Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Interes za kupnju grobnica uvijek postoji

24.10.2010. 22:00
Interes za kupnju grobnica uvijek postoji


U pripremi je natječaj za izradu “Detaljnog plana uređenja” koji mora biti u skladu s Pravilnikom o grobljima, ali točan datum objave natječaja još uvijek nije poznat, ističe Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje u Gradu Zadru
Zadarsko Gradsko groblje na prostoru predviđenom za proširenje planira izgraditi još stotinjak grobnica.
Iako se o gradnji novog gradskog groblja, koje se planira na području Crnog, govori već duže vrijeme, konkretnih promjena za sada nema.
Kroz proteklu godinu prodano je tridesetak grobnica, i to isključivo u smrtnim slučajevima.
Gradsko groblje nalazi se na prostoru od 11 hektara, a sada ima oko 6.000 ukopnih mjesta, ali sva predviđanja ukazuju na činjenicu da će se u sljedeće dvije godine ukupni kapacitet popuniti, zbog čega je bila potrebna izgradnja groblja na novoj lokaciji.
– Što se tiče cijena i proširenja, nema bitnih promjena te zbog iznimno malog kapaciteta nove se grobnice neće unaprijed otkupljivati, iako interes za kupovinu grobnica uvijek postoji, kazao je Hrvoje Grdović, direktor Nasada.
Podsjetimo, što se tiče proširenja groblja, još uvijek se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na koje bi se groblje dodatno proširilo.
Cijena grobnice s tri ukopna mjesta iznosi 24 tisuće kuna, a grobnica sa šest ukopnih mjesta oko 30.500,00 kuna.
Što se tiče plana izgradnje novog gradskog groblja, on je započet još 2007. godine, kada je izrađen elaborat pod nazivom “Program aktivnosti za izgradnju novog Gradskog groblja za grad Zadar”, koji je bio polazište svih daljnjih aktivnosti.
Poznato je da je za novu lokaciju izabran teren u Crnom, a početkom 2008. godine izvršeno je geodetsko snimanje podloge zemljišta za izgradnju novog gradskog groblja, čija ukupna površina iznosi oko 59 hektara, od čega površina predviđena za novo groblje iznosi 330.818 metara četvornih, u što nisu uključeni prilazni putovi i zaštitna zona uokolo istoga.
Podsjetimo, u tijeku je izrada Studije o utjecaju na okoliš, Ekspertize sanitarno-higijenskih uvjeta lokacije i Studije o optimizaciji iskoristivosti lokacije za izgradnju novog gradskog groblja.
Spomenutim istraživanjima je utvrđeno kako tamošnje tlo spada u grupu manje vrijednih zemljišnih resursa koji se u praksi namjenjuju šumarstvu, zbog čega je na njima dopušteno vršiti prenamjenu zemljišta za različite potrebe pa tako i za izgradnju groblja.
– U pripremi je natječaj za izradu “Detaljnog plana uređenja” koji mora biti u skladu s Pravilnikom o grobljima, ali točan datum objave natječaja još uvijek nije poznat, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za protokol i informiranje građana u Gradu Zadru.