Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šahovska akademija otvorila svoja vrata

24.10.2010. 22:00
Šahovska akademija otvorila svoja vrata


Na turniru je pobijedila Anita Lukašević koja je beskompromisnom igrom osvojila osam bodova u devet partija. Pobjednica je drugoplasiranoj i treće plasiranoj Petri Tadić i Katarini Lukašević pobjegla za jedan bod. Vodeći trojac dama slijedi Ante Žulj s, također, sedam bodova. Na turniru su još sudjelovali Petra Tadić, Katarina Lukašević, Lovre Kardum, Dino Santro, Ana Kardum. Petar Kardum, Dino Pastulović i Maja Esegović
Šahovski klub Zadar je gradska šahovska akademija kroz koju je tijekom 61-godišnjeg kontinuiranog rada prošla intelektualna elita grada i iz koje su izašli najjači igrači Zadra i Zadarske županije – velemajstor Darko Anić, međunarodni majstori Patrick Levačić i Saša Martinović i fide majstor Ivan Jakić. Šah, matematika i glazba su jedina tri područja u kojima se pojavljuju čuda od djece, a istraživanja u Americi su pokazala da studenti koji igraju šah postižu bolje rezultate u školovanju.
Ovim riječima obratio se novoj generaciji kadeta predsjednik ŠK Zadar dr. med. Josip Bubičić na prvom ovogodišnjem kadetskom šahovskom turniru koji je održan tijekom vikenda. Na turniru je sudjelovalo deset kadeta, učenika OŠ Smiljevac s kojom klub ima odličnu suradnju. Kadete trenira fide majstor Ivan Jakić, inače učitelj u navedenoj školi. Pobijedila je Anita Lukašević koja je beskompromisnom igrom osvojila osam bodova u devet partija. Pobjednica je drugoplasiranoj i treće plasiranoj Petri Tadić i Katarini Lukašević pobjegla za jedan bod. Vodeći trojac dama slijedi Ante Žulj s, također, sedam bodova. Na turniru su još sudjelovali Petra Tadić, Katarina Lukašević, Lovre Kardum, Dino Santro, Ana Kardum. Petar Kardum, Dino Pastulović i Maja Esegović.
Početkom nove šahovske školske godine klub iz centra grada nastavlja sa svojim kontinuiranim radom na šahu s najmlađim uzrastima. U ovoj godini ima drugih aktivnostima. Paralelno s priprema za školu šaha tekli su i radovi na uređenju kluba. Novost je što je uređena poseban prostorija unutar kluba koja će od sada biti isključivo namijenjena za održavanje škole šaha. Radi se i na vizualnoj identifikaciji kluba. Dodajmo kako je prva momčad ŠK Zadar postiže i zapažene rezultate na seniorskom planu te je u Drugoj ligi nakon dvije trećine turnira već osigurala svoje mjesto u kvalifikacijama za Prvu B ligu.
Cilj većine ovogodišnjih aktivnosti je izvlačenje “šaha iz ilegala” zatvorenih prostora i prezentacija kraljevske igre na Kalelargi, Narodnom trgu, Forumu, novom Trgu Ivana Pavla II. i drugim prepoznatljivim lokacijama na Poluotoku i ostatku grada. Takvo nešto obaveza je najstarijeg kluba u gradu gdje se šah prvi put spominje u Hrvata još prije 625 godina. Pojačat će se aktivnosti usmjerene na suradnji s osnovnim školama, a za naglasiti je da je već uspostavljena odlična suradnja s Gradskom knjižnicom Zadar.