Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Škari i Horvatu priznanja za sto davanja

24.10.2010. 22:00
Škari i Horvatu priznanja za sto davanja


U ovoj godini do sada, do potkraj listopada, Odjel transfuzije bilježi da je u Zadru više od četiri tisuće davatelja dalo isto toliko doza krvi potrebne bolesnim građanima. Prema riječima liječnice Ivne Lucin s Odjela za transfuziju, u ovoj godini je na terenu, među aktivistima prikupljeno blizu tri tisuće doza, a u bolnici gdje davatelji, također, dolaze darivati svoju krv, još više od tisuću doza
Zadarski humanitarci, najbolji darivatelji krvi će u ponedjeljak primiti jubilarne nagrade, najznačajnija priznanja koja se svake godine dodjeljuju najplemenitijima, onima koji su krv dali najviše puta.
552 nova davatelja
Crveni križ Hrvatske će ovoga puta ta najveća priznanja uručiti i dvojici Zadrana koji su krv dosad darovali 100 puta! To su veliki humanitarci Boris Škara i Andrija Horvat. Dobit će istodobno godišnja priznanja i još zadarskih darivatelja krvi, žena i muškaraca, koji su u svoje knjižice dosad upisali veliki broj davanja. A Boris Škara i Andrija Horvat će iduće godine, također, po pravilima Crvenoga križa dobiti ordene predsjednika Republike. Prije nekoliko godina takav orden je dobila i Zadranka Mirjana Radišić čija brojka davanja je odavno prešla stotinu. Računa se da je ona prva Hrvatica po broju davanja krvi.
Zadar može biti ponosan na svoje davatelje, oni nikada nisu ostavili Odjel za transfuziju zadarske bolnice bez krvi. Samo u ovoj godini do sada, do potkraj listopada, taj Odjel bilježi da je u Zadru više od četiri tisuće davatelja dalo isto toliko doza krvi potrebne bolesnim građanima. Prema riječima lijčnice Ivne Lucin s Odjela za transfuziju, u ovoj godini je na terenu, među aktivistima prikupljeno blizu tri tisuće doza, a u bolnici gdje davatelji, također, dolaze darivati svoju krv, još više od tisuću doza.
Na poziv iz bolnice odazvala su se i 64 davatelja. Naime, davatelji su pozivani usred ljeta, kada je potražnja za tom dragocjenom i nezamjenjivom tekućinom povećana, osobito pojedine krvne grupe.
Dr. Lucin, inače, ističe da je muškaraca među davateljima znatno više, zapravo odnos “snaga” je jedan naprama tri, odnosno 2.900 muškaraca prema oko 900 žena. Ove godine su stigla i 552 nova davatelja, uglavnom iz redova studenata i učenika.
Godine humanosti
I tako će za stotinu davanja krvi Borisu Škari i Andriji Horvatu biti uručena priznanja, to neće promijeniti ovu njihovu ljudsku vrlinu. Oni će nastaviti tu svoju plemenitu ulogu. Boris Škara, mnogima poznat i kao nekadašnji istaknuti zadarski nogometaš, član je Udruge dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga”, a počeo je davno, 1975. godine u aktivu Vinilplastike. S ratom su, kako je poznato, nestali i zadarski radni kolektivi, a s njima i brojni zadarski aktivi dobrovoljnih davatelja krvi, pa tako i Borisov. Kada se vratio s ratišta učlanio se u Maticu Zadrana, prethodnicu “Kalelarge”, u kojoj je i danas i krv daje redovito.
Andrija Horvat je Zagrepčanin, koji već 20 godina živi na Viru, gdje danas provodi umirovljeničke dane, ali krv redovito daje na zadarskom Odjelu za transfuziju. I to četiri puta na godinu, kako nam je kazao, ali ako za Božić ide u Zagreb, obavezno tamo dade krv. Kao i Škara, i Horvat je samozatajan, oni kao i većina darivatelja i tu svoju “dužnost” obavljaju tiho s puno skromnosti, a najvažnije im je da time mogu pomoći onima kojima je to potrebno.