Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svečanost za 37 zadarskih humanitaraca

24.10.2010. 22:00
Svečanost za 37 zadarskih humanitaraca


Prilikom zahvaljivanja ovim plemenitim građanima čulo se i kako vrlo mali broj građana daje krv, tek četiri posto! Znači da 96 posto građana uopće ne daruje krv, a svi su potencijalni primatelji, koji zavise od tako malenog broja ovakvih humanitaraca


U Županiji je danas priređena posebna svečanost u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, kada je 37 zadarskih darivatelja dobilo jubilarna priznanja za najviše darivanja krvi, od 35 do 100 puta.
Svečanosti što su je organizirali zadarski Crveni križ i Županija, osim darivatelja i predstavnika Gradske i Županijske organizacije Crvenoga križa, nazočili su i predstavnici Županije na čelu sa županom Stipom Zrilićem, te pročelnik županijskoga Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Josip Kraljić. U ime Grada bili su zamjenik gradonačelnika Darko Kasap i pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut, a Odjel transfuzije je predstavljala dr. Marijana Nadinić. Pored tajnika Gradskoga društva Crvenog križa Zadar Bore Galca slavljenicima su se prigodno obratili župan, zamjenik gradonačelnika, predsjednici županijske organizacije Crvenoga križa dr. Nadan Pedić i gradske organizacije dr. Boris Dželalija.
Za 35 puta priznanja je dobilo devet humanih Zadranki: Dušanka Ardalić, Loreta Belić, Ika Bodulić, Anđelka Golubović-Lukić, Branka Grbić, Nevenka Jukić, Ljiljana Kuzmanović, Renata Milković i Marija Strgačić.
Čak 18 darivatelja je dobilo priznanja za 50 davanja. To su: Dinko Bobanović, Dragan Dragin, Davor Grubar, Željko Mišković, Livio Perin, Duško Petkovski, Dražen Potocki, Marin Radman, Saša Smajić, Šime Skočić, Danko Strgačić, Alen Šestan, Ante Šimunić, Petar Šoša, Andrej Verić, Ivan Vidošević, Branko Vuica i Mile Župan. Tanja Perović i Biserka Šišeta zadarske su humanitarke koje su danas dobile priznanja što su dosad po 55 puta darovale krv. Njima uz bok je šest muškaraca koji su dosad to učinili 75 puta: Aleksandar Janković, Krste Katalinić, Franjo Korenić, Dragan Kurtin, Branko Miletić i Goran Sikirić. A 100 puta svoju krv su darovali Boris Škara i Andrija Horvat. U ime svih svojih kolega zahvalio je Boris Škara.
Prilikom zahvaljivanja ovim plemenitim građanima čulo se i kako vrlo mali broj građana daje krv, tek četiri posto! Znači da 96 posto građana uopće ne daruje krv, a svi su potencijalni primatelji, koji zavise od tako malenog broja ovakvih humanitaraca. Župan Stipe Zrilić je između ostaloga kazao kako se čovjek koji daruje krv iz svoje vene treba pisati s velikim slovom Č i dodao da Županija ni u ovim tekim recesijskim vremenima neće smanjivati sredstva za potrebe davalaštva krvi.
Doista, bilo je ugodno pratiti uručivanja jubilarnih priznanja i saznavati kako su se ti ljudi odlučili na darivanje svoje krvi. Primjerice danas umirovljenica Tanja Perović je počela davne 1977. godine kao zaposlenica Dalmatinske banke, koja je tada imala svoj aktiv kao i govotovo sve veće tvrtke, a kakvih je u Zadru bilo puno. Ona je danas članica “Kalelarge”, isto kao i “stoputaš” Boris Škara, koji je počeo također davno u svojoj tvrtki, Vinilplastici. Biserka Šišeta je članica aktiva “Puntamika”, a kaže kako je prvi put dala krv u Zagrebu kao srednjoškolka. U Zagrebu je počeo također i davatelj sa stotinu davanja Andrija Horvat, a danas je član virskoga aktiva.
Zanimljiv je bio i bračni par s Veloga Iža Marija i Danko Strgačić, koji su također dobili jubilarna priznanja, ona za 35, a on za 50 puta. Oboje su članovi aktiva “Iž”. Danko nam je kazao da je njihov aktiv lani iznjedrio jednoga sa sto davanja, Ljuba Milinčića koji će stoga ovih dana dobiti orden od Predsjednika Republike, a i prije dvije godine su imali Petra Barića koji je dobio svoj zasluženi orden. No, ovaj otočni aktiv ima i svoga posebnoga jubilarca, čovjeka koji  u cijeloj županiji ima najviše davanja, čak 132! To je Ivica Štefanek, koji je prije nekoliko godina, nakon stotinu davanja dobio orden od Predsjednika Republike.