Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska Koka – regata za sve generacije

24.10.2010. 22:00
Zadarska Koka – regata za sve generacije


Kacaj! Laškaj! Virada! Pojalabanda! – odjekivalo je Zadarskim kanalom ovoga vikenda. A uz to i pjesma s mnogih brodova, s ponekog i vonj dobre spize. Najave šeste Zadarske Koke, regate krstaša u sklopu manifestacije Zadar More, kao velike fešte pod jedrima apsolutno su se ispunile. Cijeli dan Zadarski kanal bio je pun jedara, viravalo se i pojalabandavalo na svega koji metar do zadarske rive, pogled s mora na grad zakriljen jedrima bio je prekrasan, a ništa manje sjajno nije izgledao kanal gledan s mora. Mnogobrojni šetači mogli su izbliza pratiti regatu, što je vrlo rijetko inače. Priča Zadarske Koke 2010. u organizaciji JK Uskok nakon zahtjevnih priprema počela je u petak točno u 17 sati. Kao da je start regate nahrupili su marljivi kormilari na Vitrenjaku kako bi ispunile prijave, uzeli što ih spada i zauzeli svoje pozicije na startnoj listi. U samo dva sata stiglo se već do broja od 60 posada, kada su organizatori već polako mogli odahnuti, jer se vidjelo da će Zadarska Koka ispuniti svoju zadaću, 60 jedrilica na startu je već vrlo respektabilna brojka. No, tu naravno nije bio kraj, prijava po prijava, do 21 sat u petak navečer startna lista se protegla sve do broja 84, i bilo je jasno da će Zadarska Koka ujutro sasvim sigurno postaviti novi rekord po broju sudionika.
Jeste dosad bili kad na regati? Niste? Ovako, startne brojeve morate zalijepiti na provu lijevo i desno, plamenac sponzora regate Euroherca na zadnji štraj, start je u 11 sati kod rive, pratite signale regatnog odbora, vjerojatno će biti jugo pa ćemo startati prema Punti Bajlo, proceduru starta možete pratiti i na radio stanici na kanalu 11, fešta je u 19 u klubu – marljivo je Vanja Isaković objašnjavala svakoj ekipi koja se prijavila, a koja možda nema toliko iskustva s regatnim jedrenjem.
Šest posebnih prijava zaprimljeno je telefonom.
Vanja, stavi šest brojeva i paketa sa strane, stižu nam latinska jedra. Evo Družina Pašmansko-Vrgadskog kanala sad mi je potvrdila da će doći s jednim gucom, dvi gajete i tri kaića s latinskim jedrom. Oni dolaze ravno na start, gajeta će dovući ove manje, pa ćemo im s rive dodati startne brojeve. Ne znam kako će ih zalipiti, prova im je malo niska, ali to je najmanja briga, glavno da dolaze – dojavio je sportski tajnik Uskoka Tonko Petešić.
U subotu ujutro pristiglo je još 12 ekipa, pa je konačna brojka Zadarske Koke ove godine 96 ekipa!
Umalo 100
– Ajme, trebalo je dovući nekako još ta četiri, šteta što nije sto – ćakulalo se na terasi Vitrenjaka uz fritule. Startni broj 100 na svoju provu zalijepila je ekipa Uskokovog krstaša Gringo 2, čisto onako da se vidi.
Subota ujutro osvanula je malo prohladna, uz levant, pomalo oblačno i nije ujutro bilo posebno ugodno, ali nije umanjilo atmosferu ove velike regate. Nešto iza 10 sati odlično raspoložene posade počele su isplovljavati prema rivi, prema gatu Obale Kralja Petra Krešimira Četvrtog, gdje je za 11 sati bio zakazan start. Zadarske mažoretkinje uz gradsku limenu glazbu prošle su đir ulicama Poluotoka i sa zastavom Zadar Mora stigle na gat. Dobro raspoloženje u floti demonstriralo se i internom zezancijom među ekipama prije starta, dovikivalo se s jednog broda na drugi, kao u šali, a više u zbilji prijetili su se konkureti jedni drugima.
– Kad ja sad stanem na startu, tko me takne gotov je – šalio se Pavle Kostov, olimpijac Uskoka u klasi 49er, koji je ovoga puta bio s očevom jedrilicom Helios i prijateljima i djevojkom Teom.
Helios je inače željezni brod, po laganim uvjetima gotovo se ne kreće, pa se stoga popularni Kosta na račun toga i našalio. A član posade Gringa 2 Jakov Šokota bio je na meti mnogobrojnih cura koje su Enia Ninčević i Romana Župan, Uskokova posada iz klase 470, okupile na jedrilici Altopo.
Jakove, mi te volimo – vikale su cure kad god bi ugledale Jakova.
Levant je polako okrenuo na jugo, pojačao na pet – šest, taman da flota može na vrijeme krenuti.
Pet minuta do starta. Četiri minute do starta. Minuta do starta. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, start – odbrojavali su suci preko radio stanica, uz odgovarajuće audiovizualne signale sa kopna. Brze regatne jedrilice kao ispaljene iz puške odmah su izbile na čelo flote i pohujale prema prvoj oznaci kod Punte Bajlo, dok su na nekim drugim jedrilicama zapjevali iz sveg glasa i stavili kapulu frižiti. Na jedrilici Andromeda mlada mama Rina bacila je oko na svog dvomjesečnog sinčića Polda koji je bezbrižno kunjao.
Ma nije ni pisnuo tijekom cijele regate – kazala nam je kasnije ponosna mama, u čijoj obitelji strast prema jedrenju se njeguje već generacijama, pa nije ni Polda zaobišla, iako on toga vjerojatno baš nije ni svjestan, ali pokazao je da sve preduvjete za budućeg morskog vuka ima. Ipak su tu geni djeda Zlatka Smrke u pitanju, koji je primjerice jedrio od Zadra do Turske na regati Ecker Kup.
Oldtimeri, te latinska idra ostala su bordižavati ispred rive, njihova ruta bila je od Foše do orgulja. A startne brojeve su zalijepili na provu, ali odozgo. Pašmanci i Vrgadini doveli su na Zadarsku Koku brodove koji svi imaju neku svoju posebnu priču, bogatu povijest i sve čestitke na tome što su očuvali dio pomorske tradicije ovoga kraja.
– Jednog dana, kad nas više ne bude, ako ne bude zainteresiranih na Pašmanu dovest ćemo naše stara latinska idra ovdje u Uskok da ih vi sačuvate – kazao je vrijedni Brane Mađerić.
Prvi Kostrenjani
Posada jedrilice Damaco kormilara Berislava Vranića iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene prva je stigla na prvu oznaku ispred Punte Bajlo i zadržala to vodstvo do kraja regate. I dok njihova pobjeda s južinom koji je polako tijekom dana jačao na oko deset čvorova ni u jednom trenutku nije došla u pitanje, s ostalih brodova dobro se prašilo od rada posada, a uzbuđenja nije nedostajalo. Za drugo mjesto za svaki metar nadmetali su se Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok) i Babalu (Marko Gabre, Uskok). Kako se ono kaže, nema ništa slađe od pobjede u selu. Prva stranica u vjetar pripala je Gringu 2, pa ga je Babalu prestigao u stranici niz vjetar prema Puntamici, treće dionica u vjetar ponovno je pripala Gringu, pa su opet u drugoj stranici niz vjetar drugo mjesto preuzeli Babaluovci, i uspjeli to od Puntamike zadržati do cilja, ispred rive.
Taman je puhnuo koji čvor više, izgledalo je da imamo prigodu ih napasti, kad su iz zadarskog porta isplovili jedan katamaran i dva trajekta, zbog kojih nismo mogli napraviti manevar, morali smo pričekati da prođu, a s njima i Babalu u cilj i naša prigoda za napad. Zadarska Koka ove je godine stvarno bila vrhunska, i na moru i na kopnu. Ne znam kako je izgledalo s rive, ali s mora je prizor bio fantastičan, sva ta jedra i grad u pozadini, srce nam je bilo puno – kazao je sa zadovoljnim i umornim smiješkom direktor regate i kormilar Gringa 2 Robert Sandalić.
Damaco, Babalu i Gringo 2 osim prva tri mjesta u ukupnom poretku pobjednici su i u svojim klasama.
– Lijepo je biti drugi, kad sam se okrenuo u pogledao sve te brodove iza nas dobar je to bio osjećaj – rekao nam je Marko Gabre.
Svaka ekipa Zadarske Koke tako ima neku svoju priču, jer s obzirom da se regata jedri po OPEN-u dakle bez korigiranja vremena, rezultati se dobivaju redoslijedom ulazaka u cilj, bez obzira na veličinu ili mogućnosti broda, onda većina ekipa ipak ima glavni cilj postići što bolji rezultat u klasi, jer se za ukupni poredak ne mogu boriti.
Uf, samo jedna greška odnijela nam je pobjedu u klasi, ali neka dogodine ćemo to popraviti – komentirala je jedna od najborbenijih ekipa na regatnom polju Zadarske
Koke, te svakako najstarija. Na jedrilici Dona u ekipi Žarka Jurage (Uskok) nije bio nitko mlađi od 60 godina, a najstariji sudionik regate bio je također upravo na tom brodu Dragutin Antić, kojemu su 74 godine.
Najbržem brodu trebalo je dva sata i 23 minute da prijeđe zadanu rutu, dok su oni zadnji, ukupno 82. jedrilica u cilj ušli nakon otprilike pet sati jedrenja. Poslijepodne se i razvedrilo, bilo je ugodno toplo, prava uživancija na moru.
Super vam je ovo što ste stavili da se svaki put mora proći pokraj rive, tako da flota ostaje na okupu i ljudi mogu vidjeti cijeli regatu – komentirao je Splićanin Srđan Ninčević, iskusni jedriličar, inače otac Enije Ninčević.
Mnoga poznata lica mogla su se vidjeti na Zadarskoj Koki, bilo je tu i kolega novinara koji su došli incognito, a čini se da se među zadarskim radijskim postajama vodi neka tajna bitka, jer su svoje ekipe imali i Radio 057, Hrvatski Radio Radio Zadar, a Ana Marušić s Novog Radija bila je dio posade Damira Repca. Radio 057 s kormilarom Darkom Smrkinićem, jedriličarom od malih nogu, zasad je ipak bez konkurencije na moru. Nije nam promaklo ni još jedno poznato jedriličarsko lice.
Tu sam bio s društvom, odlično smo se zabavili, jedrili smo baš za gušt, skoro da sam prvi put na nekog regati bez presinga i stresa – nasmijao se svjetski i europski prvak Šime Fantela.
A navečer na Vitrenjaku fešta je bila kulminacija dana. Nakon što se podijelilo 40ak unikatnih nagrada, rad G Studija, plesalo se do kasno u noć uz glazbu uživo, a spiza koju su dva dana marljivo pripremali Željko Torbarina i Zoran Škunca izazvala je pravo oduševljenje.
– Savršeno, apsolutno savršeno, užitak je danas bio biti dio ove priče. Toliko pozitivne atmosfere i energije, pogledajte ove ljude, vidi se na njima da uživaju. Ovo je prava priča o klubu i njegovoj obitelji, svim dragim prijateljima koji su nam došli iz raznih krajeva Hrvatske, poput Pule i Rijeke. Savršeno – zadovoljan je bio predsjednik Uskoka Ive Mustać, koji nije odolio pri kraju fešte s ekipom zapjevati nekoliko vječnih pjesama.
Zadarska Koka dokazala se kao događaj koji polako prerasta u jedan od simbola Zadra. Sudeći po oduševljenju sudionika nema straha da će iduće godine ponovno pasti novi rekord!
 


Prvih 20 u cilju


1. Damaco (Berislav Vranić, Galeb Kostrena)
2. Babalu (Marko Gabre, Uskok Zadar)
3. Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok Zadar)
4. X – Cite (Luka Šanuglin, Biograd, Angelina Tours)
5. PMC (Miran Cofek, Flumen Rijeka)
6. Gavrilović (Miljenko Žanić, Burin Novi Vindolski)
7. Babalu 05 (Damir Majetić, Uskok Zadar)
8. Canarino Furioso 2 (Branko Radolović, Uljanik Plovidba Pula)
9. Sail la Vie (Darko Smrkinić, Uskok Zadar)
10. Lana (Ivan Žderić, Uskok)
11. Solent (Antonia Beljo, AC Charter)
12. Viva 2 (Ivan Babić, Delfin Pula)
13. Tiha (Tihomirn Zanki, Uskok)
14. Munjek (Duško Tomić, Uskok)
15. Orca (Vedran Nemeš, Meridijan charter)
16. Gringo (Zdenko Basarić, Sisicia Sisak)
17. Dona (Žarko Juraga, Uskok)
18. Barek Express (Vladimir Eršek, Uskok)
19. Reilegih (Miro Čulić, Uskok)
20. Kalelarga (Darko Mičić, Uskok)




Rezultati po grupama


Grupa 0: 1. Gavrilović (Miljenko Žanić, Burin Novi Vinodolski), 2. Dimm (Miljenko Dunatov, Euforija Jahting)
Grupa 1: 1. Damaco (Berislav Vranić, Galeb Kostrena), 2. X-cite (Luka Šangulin, Angelina Tours Biograd), 3. PMC (Miran Cofek, Flumen Rijeka)
Grupa 2: Gringo (Robert Sandalić, Uskok), 2. Sail la Vie (Darko Smrkinić, Uskok), 3. Orca (Vedran Nemeš, Meridijan)
Grupa 3: Babalu (Marko Gabre, Uskok), 2. Canarino Furioso 2 (Branko Radolovič, Uljanik Plovidba Pula), 3. Munjek (Duško Tomić, Uskok)
Grupa 4: 1. Tiha (Tihomir Zanki, Uskok), 2. Dona (Žarko Juraga, Uskok), 3. Kalelarga (Darko Mičić, Uskok)
Grupa 5: 1. Babalu 05 (Damir Majetić, Uskok), 2. Gringo (Zdenko Basarić, Sisicia Sisak), 3. Amre (Marko Kulišić, Uskok)
Grupa 6: 1. Viva 2 (Ivan Babić, Delfin Pula), 2. Barek Express (Vladimir Eršek, Uskok), 3. Frida (Miro Magašić, Uskok)
Grupa 7: 1. Lana (Ivan Žderić, Uskok), 2. Petra (Ljubinko Magaš, Uskok)
Grupa 8: 1. Sinister Rougue (Josip Jerolimov, Uskok), 2. DML – Z (Predrag Ćosić, Uskok), 3. Hosana (Drago Viduka, Uskok)
Grupa 9: 1. ACD Reklame – Jarebica (Damir Pahljina, Delfin Pula), 2. Kika (Kristijan Bubić, Uskok), 3. Jugo (AiR Uhoda, Uskok)
Grupa oldtimer: 1. Aldebaran (Ive Ivanković, Uskok), 2. Lidija (Emil Gregov, Uskok)
Grupa latinsko idro: 1. Stanko Kuštera, 2. Dobroslav Kovačić, 3. Brane Mađerić (svi Družina Pašmansko – Vrgadskog kanala
Charter s najviše jedrilica na regati: Meridijan charter
Najbrži brod predstavnik charter agencije: X- Cite (Luka Šangulin, Angelina Tours)