Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Završen 21. DAAAM međunarodni svjetski simpozij

24.10.2010. 22:00
Završen 21. DAAAM međunarodni svjetski simpozij


U subotu je završio 21. DAAAM međunarodni svjetski simpozij i 4. međunarodna DAAAM konferencija mladih istraživača i znanstvenika koju organizira “Danube Adria Association for Automation & Manufacturing” sa sjedištem u Beču. U stručnom programu, koji se odvijao na Sveučilištu u Zadru, bilo je govora o suvremenim tehnologijama, robotici, manadžmentu, proizvodnim sustavima, računalnom povezivanju, mehatronici, designu, umjetnoj inteligenciji, metodama i metodologijama proizvodnje i prenošenja znanja i mnogim drugim pitanjima iz područja najnovijih svjetskih dostignuća na polju robotike, automatizacije i mehatronike, s naglaskom na interdisciplinarni pristup rješavanju postavljenih problema.
Na završnoj svečanosti u Svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta održana je ceremonija dodjele nagrada najboljim mladim znanstvenicima koja uključuje i novčani iznos od sedamsto i pedeset eura i koju dodjeljuje koncern FESTO. U dodjeli su sudjelovali u ime FESTO-a, mr. Thomas Verberne, rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić i predsjednik DAAAM-a, prof. dr. sc. Branko Katalinić koji je, obraćajući se okupljenima kazao kako je veliki uspjeh za sve koji su uopće ušli u izbor za nagrade koja je dodijeljena četrdesetorici mladih istraživača. Prof. Katalinić je također kazao da dobitnici nagrade imaju dužnost objaviti fotografiju s nagradom na internetu.
Nagradu za mladog istraživača i znanstvenika dobilo je četrdeset sudionika iz šesnaest zemalja. Najviše nagrada dobili su znanstvenice i znanstvenici iz Češke Republike, osam, zatim iz Hrvatske, šest, Rumunjske, pet, Rusije, četiri, Latvije tri, a po dvije Estonija i Španjolska. Jednog nagrađenog mladog istraživača imale su Njemačka, Bosna i Hercegovina, Švedska, Danska, Ukrajina, Austrija, Poljska, Tajland i NR Kina.