Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dekan Boras nasrnuo na studenticu zbog snimanja

24.10.2011. 22:00
Dekan Boras nasrnuo na studenticu zbog snimanja


Studentica koja ima zdravstvenih problema s kralježnicom i ekstremitetima požalila se na bolove nakon što joj je Boras grubo otrgnuo fotoaparat s poveza i otišla je na Hitnu pomoć. Dekan je zadržao aparat


Dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Damir Boras jučer je nasrnuo na studenticu nasilno joj otevši fotoaparat kojim je snimala njegovu verbalnu prepirku sa studentima u foajeu fakultetske zgrade u povodu novog ciklusa blokade Fakulteta i borbe za besplatne školarine druge i treće godine studija. Studentica koja ima zdravstvenih problema s kralježnicom i ekstremitetima požalila se na bolove nakon što joj je Boras grubo otrgnuo fotoaparat s poveza i otišla na Hitnu pomoć. Dekan je aparat zadržao, a unatoč tome, snimka prepirke osvanula je na Youtubeu i internetskim stranicama Slobodnog Filozofskog. Napadnuta studentica najavila je mogućnost podnošenja prijave i privatne tužbe protiv dekana. Boras je “pukao” nakon što su studenti jučer stolicama i stolovima blokirali sve administrativne službe Fakulteta protestirajući zbog izigravanja prethodno dogovorenog obećanja Uprave o besplatnoj školarini za više godine. Boras je ujutro ulaz u dekanat našao zakračunat lancima a ostali su ulazi bili zabarikadirani stolovima i stolcima. Zbog lanaca posla su imali radnici s aparatima za rezanje metala i policija koja je došla na mjesto događaja. Zasad, elemenata kaznenog ili prekršajnog djela nema.
Iako je uspio savladati prepreke i doći do ureda iznerviran simboličnim studentskim buntom, “predavanje” je održao u foajeu zgrade gdje su studenti imali svoje glavno mjesto okupljanja. Zbog tankih živaca, deblji kraj izvukla je studentica. Novinari, fotoreporteri i snimanje čekali su ispred dekanata pokušavajući doći do Borasa, no, preko portira poručivao je da ne želi dati izjavu. Kao i šef Boras, i portir je dao do znanja da nije oduševljen snimanjem. Srećom, sve je ostalo na riječima.    
Studenti Filozofskog fakulteta od jučer u 7 sati ponovo blokiraju fakultet upozoravajući da ih je Uprava prevarila. Naime, nakon što je na izvanrednoj sjednici u petak odlučeno kako studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, onima koji nisu platili, fakultet odbija izdati potvrde o upisu. S tim potvrdama studenti ne mogu ostvariti prava poput korištenja studentskog servisa, zdravstvenog osiguranja pa ispada da ih se birokratskom ucjenom prisiljava da donesu novac. Na plenumu održanom ovog vikenda odlučili su kako idu u blokadu studentske službe, uprave, dekanata, najveće dvoranu D7 te parkirališta Fakulteta. Novi detalji o blokadi i ovom incidentu mogli bi biti poznati nakon plenuma zakazanog u 20 sati.


Boras: Nema razloga da me studentica tuži




Dekan Boras nakon prethodnog odbijanja kontakta s medijima, predomislio se i poslije sastanka sa studentima stao pred toliko omražene kamere.
– Nema razloga da me studentica tuži. Neistina je da je došlo do fizičkog obračuna. Studente sam pokušao legitimirati na što imam pravo kao dekan. Studentica je sve to snimala svojim fotoaparatom, a ja sam je zamolio da prestane to činiti. Nekoliko puta sam to tražio. Nije me poslušala pa sam joj uzeo fotoaparat, pravdao se dekan nakon incidenta.
– Studentica će dobiti natrag fotoaparat… kad ga zatraži pismenom molbom – kazao je Boras.


Fuchs osudio incident


Ministar znanosti Radovan Fuchs osudio je incident koji se dogodio na Filozofskom fakultetu.
– U Šibeniku sam i ne znam sve detalje, no mogu kazati da je svaki sukob, a pogotovo kada se radi o fizičkom, za svaku osudu – rekao je Fuchs. Dodao je da studenti imaju pravo prosvjedovati, no da i to treba raditi na civiliziran način, te je izrazio nadu da će problem naplate školarina biti riješen razgovorima.
Što se tiče naplate školarina studentima viših godina, iako je prije samo nekoliko dana vijeće Filozofskog fakulteta objavilo da to neće učiniti do izbora, Fuchs je bio suzdržan, no ipak je kritizirao Borasa.
– Ministarstvo ne može reagirati jer je sveučilište autonomno. No, vidite da je dekan svaki put donosio određene odluke. Kada netko donosi neke odluke, onda iza njih mora i stajati i za njih odgovarati. Donijeli su odluku i ne znam zašto su je promijenili. Što se tiče dekanove jutrošnje izjave o fiskalnoj odgovornosti, mogu kazati da fiskalna odgovornost tu nema nikakve veze. Tu ima veze osobna odgovornost – kazao je Fuchs.