Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I slijepa djeca mogu učiti matematiku

24.10.2011. 22:00
I slijepa djeca mogu učiti matematiku


Susan Osterhaus, vodeća svjetska stručnjakinja u radu na matematici sa slijepom i slabovidnom djecom podijelit će ove srijede na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru svoja znanja sa studentima Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, ali i svim drugim zainteresiranim stručnjacima ili roditeljima.
Videokonferencija u dvorani na Novom kampusu s ovom stručnjakinjom zakazana je za 19 sati i njoj se mogu odazvati učitelji razredne nastave, nastavnici matematike, defektolozi te svi oni koji rade sa slijepom ili slabovidnom djecom, ali i one koje zanima pristup takvom uistinu specifičnom radu, najavila je Maja Cindrić s Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja u čijoj se organizaciji, zajedno s Matematičkim društvom Zadar konferencija i odvija.
Do suradnje sa Susan Osterhaus došlo je zahvaljujući vježbaonicama studenata Odsjeka po školama u sklopu kojih su se susreli sa slijepim djetetom, koje se u svom radu suočilo s poteškoćama u učenju matematike.
– To je jedan specifičan predmet i vidjeli smo da postoji potreba za dodatnom edukacijom samih nastavnika. Stupili smo u kontakt sa Susan Osterhaus iz Teksaške škole za slijepe i slabovidne, koja je svjetski stručnjak u radu djece na tom području i ona je na to pristala. Naravno, ovakvih predavanja će biti još. Cilj odjela i Matematičkog društva Zadar jest da vide koje su potrebe ljudi na terenu te da im se u tome pomogne dodatnom edukacijom, kaže Cindrić.
Za sudjelovanje na videokonferenciji potrebno je prijaviti se na e-mail [email protected] ili mobitel 095 900 29 72, zbog pripreme popratnog materijala.


Radionice za osnovnoškolce


Počevši od ove jeseni Matematičko društvo Zadar kreće s novim ciklusom Matematičkih radionica za osnovnoškolce koje se odvijaju subotom ujutro u prostorijama Novog kampusa Sveučilišta u Zadru. U prošlogodišnjem ciklusu sudjelovalo je dvadesetak djece od drugog do osmog razreda koja su bila podijeljena u četiri skupine. Nakon završetka ciklusa oni su zajedno sa svojim voditeljima pohodili i Festival matematike u Puli, a plan je da se i ove godine napravi isto.
– Radionice su namijenjene svoj onoj djeci koju zanima malo drugačiji pristup matematici, pojasnila je Cindrić.
Upisi na radionice još traju, a koliko su one i produktivne govori podatak da su ovi mladi zadarski matematičari prošle godine s Festivala matematike u Puli otišli s prvom nagradom za njihov projekt „Zadarska riva” osmišljen s aspekta matematike.