Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kosor smatra da HDSSB ne bi smio postojati

24.10.2011. 22:00
Kosor smatra da HDSSB ne bi smio postojati


I kad je donesena presuda Vrhovnog suda, ta je stranka pokazala da ne poštuje sudske odluke, a stranke koje ne poštuju sudbenu vlast ne bi smjele ni postojati, smatra Kosor


Pretežita hrvatska javnost zgrožena je činjenicom da će Branimir Glavaš, čovjek koji u mostarskom zatvoru služi osmogodišnju kaznu za ratni zločin, biti nositelj HDSSB-ovih izbornih lista. Nakon duljeg vremena i premijerka Jadranka Kosor u suglasju je s većinskim raspoloženjem u Hrvatskoj, jučer je vrlo oštro govorila o Glavaševom sudjelovanju na parlamentarnim izborima. Prema premijerkinom mišljenju protuzakonito je imati za nositelja liste osuđenog ratnog zločinca, što bi bio i “presedan u političkoj i demokratskoj praksi”.
– To je posao za Državno izborno povjerenstvo, izjavila je Jadranka Kosor u Makarskoj gdje je otvorila radove na izgradnji lukobrana. Premijerka je zatim čak, istina neizravno, pozvala na zabranu HDSSB-a, stranke koja će biti opasan konkurent HDZ-a u 4. i 5. jedinici. Kao razlog je navela suprotstavljanje HDSSB-a pravomoćnoj presudi Branimiru Glavašu.
Nadležan Ustavni sud
– I kad je donesena presuda Vrhovnog suda, ta je stranka pokazala da ne poštuje ni ustavni poredak ni sudske odluke, a stranke koje ne poštuju sudbenu vlast vode u potpuno krivom smjeru. Zapravo ne bi smjele ni postojati, smatra predsjednica Vlade.
Ustav u 6. članku propisuje da su “protuustavne političke stranke koje svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanju slobodnoga demokratskog poretka ili ugrožavaju opstojnost Republike Hrvatske”. O protuustavnosti odnosno zabrani političkih stranaka odlučuje Ustavni sud.
Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić misli da Jadranka Kosor “samo lupeta i da je nitko ozbiljan uopće ne doživljava”.
– HDSSB nije napravio ništa protiv Ustava niti protiv zakona ni u slučaju odluke da će Branimir Glavaš biti nositelj naših lista niti ranije. Premijerka je završila pravni fakultet, a pokazuje katastrofalno pravno neznanje. I baš se ona našla govoriti koje stranke ne bi smjele postojati. Kamo sreće za hrvatski narod da je HDZ odavno zabranjen, sigurno danas ne bi bilo ovoliko korupcije i kriminala. Znamo koliko je HDZ-ovaca kazneno progonjeno zbog financijskih i drugih malverzacija, rekao nam je Šišljagić. Sve upućuje da će HDZ i HDSSB u 4. i 5. izbornoj jedinici voditi bespoštednu borbu, vjerojatno najžešću u Hrvatskoj.
Iz DIP-a je jučer priopćio da je “primio više upita u vezi s najavom HDSSB-a da će Glavaš biti nositelj”, pa su konstatirali da o pravovaljanosti lista “odlučuju tek nakon što su podnesene u zakonskom roku”. Rok je 48 sati po predaji lista. Profesor ustavnog prava, vanjski član saborskog Odbora za Ustav, Robert Podolnjak smatra da nema nikakvih pravnih prepreka da Glavaš bude nositelj.
Uskraćivanje kandidature
– U zakonodavstvu postoji velika praznina kad je u pitanju definiranje tko može biti nositelj liste. To, naime, može bit svatko, čak nije potrebna suglasnost. Teoretski bi tako HDSSB za nositeljicu lista mogao postaviti i Jadranku Kosor, upozorava Podolnjak, dodajući kako “nijedna zemlja u Europi nema pitanje nositelja lista nedefinirano kako to ima Hrvatska”. No, kad je riječ o Glavaševoj kandidaturi za zastupnika, Podolnjak ocjenjuje da postoje pravne pretpostavke da je DIP može omogućiti.
– Kad bi Glavaš dobio dovoljno glasova da uđe u Sabor on ne bi mogao obnašati zastupničku dužnost jer se nalazi u zatvoru. Njegov mandat ne bi mogao biti verificiran. Zato mislim da bi DIP eventualno mogao unaprijed uskratiti mogućnost Glavašu da se uopće kandidira, rekao nam je Podolnjak.


Josipović: Odluka je na biračima




Za razliku od premijerke, predsjednik Ivo Josipović nije jučer dovodio u pitanje zakonsku osnovu da HDSSB postavi Glavaša za nositelja izbornih lista. Predsjednik smatra da je na biračima odluka je li to (ne)prihvatljivo).
– Ja ga nikad ne bih stavio za nositelja lista, ali to je njihov izbor i o tome će svoje na izborima reći njihovi birači, izjavio je Josipović.