Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na meti “prolazna divljač”

24.10.2011. 22:00
Na meti “prolazna divljač”


Glavna lovna sezona na zeca, fazana, divlju svinju i ostalu prolaznu divljač otvorit će se prve nedjelje u studenom


Lovci ninske Lovačke udruge “Jarebica” ovih se dana pripremaju za početak lova u lovnoj kalendarskoj 2011./2012. godini. Glavna lovna sezona na zeca, fazana, divlju svinju i ostalu prolaznu divljač otvorit će se prve nedjelje u studenom i trajat će do nedjelje 8. siječnja 2012. godine. 240 lovaca sa svojim gostima moći će loviti u vremenu od 8 do 14 sati.
– Neće se moći loviti na prostorima trajno zaštićenog rezervata Rašinovac i u rezervatima koje svaka lovna jedinica odredi unutar granica svoga lovišta. Nadalje, lovci u lov neće moći pristupiti bez jasno reflektirajućih prsluka, psi će morati imati rodovnice, uvjerenje o sposobnosti za lov te ostale potrebne dokumente. Naša lovočuvarska služba u suradnji s lovnim inspektorom i policijom budno će nadgledati i kontrolirati kako se lovci ponašaju u lovištima. Oni koji se ne budu pridržavali zakona i novih pravila mogu biti čak isključeni iz naše lovačke udruge. Slično će biti i s onim lovcima koji se ne budu pridržavali zakona o oružju, kao i oni koji budu pucali unutar 300 metara koji dijele liniju lovišta s naseljima, javnim prometnicama te ostalim privatnim i gospodarskim objektima, kaže predsjednik ninske Lovačke udruge Jarebica Ive Veršić .
I članovi ražanačke Lovačke udruge “Kobac” pripremaju se za otvaranje sezone. Osim što čiste i testiraju puške za lov na fazana, zeca, goluba grivaša, šljuku i ostalu prolaznu divljač, smišljaju kako se riješiti divljih svinja koje u zadnje vrijeme sve pred sobom uništavaju. To su najbolje ovog ljeta na kukuruzu te vinogradima osjetili stanovnici Radovina, Jovića, Krneze, Podvršja i Ljubačkih Stanova.
– Naših 135 lovaca iz dvije lovne sekcije krenut će u zajednički lov u prvu nedjelju nakon blagdana Svih svetih. Do prvog izlaska u lovišta lovce ćemo upoznati sa svim odredbama zakona o lovu, kako ne bi netko kasnije kazao da nije znao kako i pod kojim okolnostima loviti, kaže glavni lovnik Milan Mićo Rudela.
Ni lovci otoka Vira, njih 40-ak okupljenih u Lovačko društvo “Zec” ovih dana ne stoje skrštenih ruku. Pod vodstvom predsjednika Igora Kapovića užurbano se pripremaju za početak lovne sezone.
– Lovit ćemo najvjerojatnije u sedam grupa od 3 do 5 lovaca u svakoj grupi. I mi smo već pristupili prebrojavanju divljači, jer nam to uostalom i zakon nalaže, a ujedno da znamo čime raspolažemo. Po već ustaljenoj praksi naši će lovci loviti od kule Kaštelina pa dalje kroz Južno polje prema brdu na kojem se nalazi Lanterna, zaključno do naselja Lozice. Lovočuvarska služba budno će nadgledati tijek lova. Nadamo se da će on na kraju sve završiti na zadovoljstvo svih naših članova, kaže Igor Kapović. Kaže kako su lovce pozvali na maksimalnu budnost, jer je na otoku Viru ove je godine kao nikada do sada zamijećen velik broj poskoka, koji se uglavnom drže šume i koji su zbog ovogodišnje suše još opasniji nego inače.