Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Petričić rešetao, Mesić odgovarao

24.10.2011. 22:00
Petričić rešetao, Mesić odgovarao


Petričić je javno ustvrdio da je Mesićevu kampanju financirala “albanska mafija” što je bivši predsjednik jučer na sudu porekao


Jeste li bili suradnik UDBE? Da li vam je djed bio Idriz Ujudurović, Rom iz Like? Zašto niste tužili Kuljiša iako je za vas napisao da ste idiot? Jesu li vam australski Hrvati platili da s njima pjevate ustaške pjesme?
To su samo neka od pitanja što ih je jučer sociolog Darko Petričić uputio bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću koji ga je tužio zbog klevete. Naime, Petričić je u nekoliko svojih javnih nastupa ustvrdio da je Mesićevu kampanju financirala “albanska mafija” zbog čega je Mesić protiv njega pokrenuo spor. Jučer je ponovio kako su ga Petričićeve tvrdnje pogodile jer ništa od onoga što je o njemu napisao i rekao nije istina.
– Ne znam da sam među nabogatijim ljudima u Hrvatskoj, a Albance s kojima me se povezuje nikada nisam vidio, ustvrdio je Mesić dodajući kako je revizija provjerila financiranje obje njegove predsjedničke kampanje.
Uloga Muharemija
– Pa gdje bi pripadnici albanske narodnosti plaćali najbogatijeg čovjeka, ta nisu blesavi?, rekao je Mesić.
– Tada još i niste bili, prokomentirao je ispod glasa Petričić.
– Viđao sam se s tisućama ljudi, ali Krist Gjergjaj mi nije prijatelj niti sam se nalazio s njim, referirao se Mesić na svjedočenje Antona Kačinarija s prošle rasprave.
– I Višnja Škreblin svjedočila je da ste na početu kampanje imali financijskih problema, a kasnije je novac počeo iznenada stizati, podsjetio je Mesića sudac Zorislav Kaleb.
– Ljudi su me sve više počeli podržavati, objasnio je Mesić potvrdivši kako poznaje i Bedžeta Pacollija i Vebi Veliju, no oni nisu financirali njegovu kampanju. Amira Muharemija u svojoj je ured pozvao jer je želio imati kvalitetnog predstavnika nacionalne manjine, a Muharemi se iskazao i tijekom domovinskog rata i tijekom Mesićeve izborne kampanje.
– Ali taj čovjek je protjeran iz SAD, primijetio je sudac Kaleb što je Mesić negirao.
Pozdrav na albanskom
Petričić koji je bivšeg predsjednika najprije pozdravio na albanskom postavio je niz pitanja koja nisu imala baš nikakve veze sa sudskim sporom.
– Kako to da ste promijenili svoje mišljenje o Luki Rajiću, kojeg ste na početku opisivali kao običnog kamiondžiju, pitao je među ostalim Petričić.
– Uvidio sam da je njegovo poslovanje transparentno i podržao sam ga jer sam se zalagao za otvaranje radnih mjesta, uzvratio je Mesić.
– Kako to da je na večeri nakon vaše pobjede na izborima bilo toliko Albanaca, interesiralo je Petričića.
– To morate pitati Karamarka, odgovorio je Mesić koji je isti odgovor dao i na pitanje o ustupljenim automobilima što su korišteni tijekom predsjedničke kampanje.
U nastavku postupka kao svjedok će biti ispitana Štefanija Balog, jer je Mesić rekao da ona zna sve o financiranju njegove kampanje, te da su kod nje izvješća revizije.


O novcu za kupnju stana




Petričić: Tko vam je posudio novac za kupnju stana na Borčecu?
Mesić: Što se to vas tiče.
Petričić: Je li taj novac legalan?
Mesić: Naravno, inače ga ne bih uzeo.