Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suša “preradila” veliki dio uroda maslina

24.10.2011. 22:00
Suša “preradila” veliki dio uroda maslina


Zbog suše koja graniči s elementarnom nepogodom, prinosi su i do 70 posto manji. Oni maslinari koji su lanjske godine na meljavu dovozili od 1.000 do 1.500 kilograma sada dopremaju 100 do 200 kilograma, kaže Paleka


Budući da je ovih dana berba maslina na širem području ninskog bazena krenula punom parom, pokrenuli su se i strojevi u uljari “Robi” u Žeravi. Riječ je o uljari Momira Paleke, otvorenoj prije pet godina koja uspješno posluje u okviru malog i srednjeg poduzetništva. Osim Momira meljavu budnim okom prate i njegova supruga Željka, sin Robi te brat Milenko.
Momira Paleku pitali smo o ovogodišnjem urodu i preradi maslina na širem ninskom području.
– Ova je godina jedna od najgorih što se tiče uroda maslina u posljednjih 20 do 30 godina. Zbog nezapamćene suše koja graniči s elementarnom nepogodom, prinosi su i do 70 posto manji. Oni maslinari koji su lanjske godine na meljavu dovozili od 1.000 do 1.500 kilograma sada dopremaju 100 do 200 kilograma. Umjesto da smo do sada preradili 40 do 50 tisuća kilograma naši strojevi su samljeli skromnih 3 do 4 tisuće kilograma. Radimo samo u popodnevnoj smjeni onda možete znati kakva je situacija, kaže Paleka, dodajući da su randmani ove godine visoki pa se na 100 kilograma maslina dobije oko 20 litara ulja, a u ponekim slučajevima i više od toga.
– Maslinari za sada još beru talijanske vrste posebno leccino jer one prve dozrijevaju. Naše domaće sorte oblica, levantinka i ostale na red će doći za desetak do petnaest dana. S obzirom na to da je ovih dana pala obilna kiša, mnogi maslinari će sada ‘zakočiti’ i odgoditi berbu. Naime, dospjelu količinu vlage iz tla ‘popit’ će žedna stabla čime će ujedno povećati izdašnost ploda uljem. Ono što također ove godine pored suše zabrinjava jest najezda svrdlaša i maslinove muhe na plod, govori Paleka žaleći se na nered na tržištu vezan za prodaju maslinovog ulja.
– Neshvatljivo s kakvom lakoćom razni šverceri ispred nosa voze i prodaju ulja sumnjive kvalitete. Slično je i s policama velikih trgovačkih centara u Zadru. Ta ulja od 45 kuna po litri stigla su iz uvoza i sumnjive su kvalitete, a preplavila su naša tržišta, ističe Paleka.
Maslinari će ove godine za kilogram mljevenih maslina vlasnicima uljara morati izdvojiti kunu i trideset lipa. Oni maslinari koji su u poticaju i imaju svoj OPG i koje država subvencionira dobit će natrag 65 lipa po kilogramu povrata sredstava, uz uvjet da moraju samljeti najmanje 700 kilograma.