Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Velika “Athena” doplovila neplanirano

24.10.2011. 22:00
Velika “Athena” doplovila neplanirano


Na kruzeru je bilo 436 putnika. U Zadar su stigli iz Venecije. Inače, ovaj kruzer je stigao u Zadar izvan ovogodišnjeg plana, isto kao i nedavno njemački kruzeri “Europa” i “Sea Cloud”


U Zadar je jučer doplovio kruzer “Athena”, prvi i zadnji put ove godine. Riječ je o velikoj “Atheni”, koja je lani bila dva puta, a Zadrani, naime, znaju da im nerijetko dolazi u posjet i mala “Athena”. Velika “Athena” se i jučer usidrila ispred luke, jer zbog dubokoga gaza od 7,60 metara ne može pristati. Ovaj portugalski kruzer prima 600 putnika, no jučer ih je bilo na njemu 436, a plove između obje strane Jadrana. U Zadar su stigli iz Venecije.
Inače, ovaj kruzer je stigao u Zadar izvan ovogodišnjeg plana, isto kao i nedavno njemački kruzeri “Europa” i “Sea Cloud”.
Recimo također da se kruzerska sezona bliži kraju i da će do kraja godine još doploviti još samo četiri kruzera. Točnije, “Seabourn Spirit” dva puta, jednom “Seabuorn Odyssey” i jednom veliki američki kruzer “Adonia” koji će i zatvoriti sezonu.
Podsjetimo i da će kruzerska sezona u Salima završiti danas i to dolaskom kruzera “Seabuorn Quest”, koji je tamo bio i prekjučer. Ove godine je u Salima po broju kruzera ostvarena rekordna sezona, jer su tri grčka kruzera ostvarila čak 35 ticanja. Svi su se oni sidrili ispred ulaza u saljsku luku. Premda je to doista velik broj i premda su ti kruzeri dovezli puno putnika koji su izlazili na kopno i šetali Salima, ovo otočno mjesto, osim vizualnoga efekta i nije imalo znatnije koristi od njihova dolaska. Kako nam napominju mještani, za kruzerske putnike je od samoga broda bilo sve unaprijed pripremljeno, čak im se na rivi postavljao poseban brodski štand, kako oni ne bi morali tražiti osvježenje po mjestu! Čak ni saljska suvenirnica nije bilježila porast prometa, jer ti putnici nisu imali zanimanja za ovdašnje suvenire.
Ipak, kazao nam je jedan Saljanin, pa i pored toga što mjesto Sali nema nikakve financijske koristi, mještani su zadovoljni njihovim dolascima, jer im uvećavaju ljetni turistički “šušur”.