Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Označiti, zaštiti, brendirati i kapitalizirati

Autor: Maja Marinović

24.10.2012. 22:00
Označiti, zaštiti, brendirati i kapitalizirati


Potrebno je da se naši maslinari povežu radi zajedničke promidžbe i plasmana na domaćem i inozemnom tržištu, da zajedničkim trudom stvore brend a uzor u tome mogu im biti Istrijani koji su jedino udruživanjem, zajedničkim radom i educiranjem pokazali da su jedna od najjačih regija na svijetu po proizvodnji ekstradjevičanskog maslinova ulja, kaže Ratko Romić
U najpoznatiji i najpriznatiji svjetski vodič ekstradjevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei, uvrštena su maslinova ulja četvorice maslinara iz Zadarske županije, dr. Ivice Vlatkovića iz Novigrada, Marina Matešića iz Dikla, Roka Žilića iz Murvica i Ratka Romića iz Briševa. Flos Olei uređuje Marco Orregia, eno-gastro-oleo novinar i ocjenjivač. Prijašnjeg naziva L’extravergine, današnji Flos Olei, je alfa i omega svjetske produkcije EDMU (ekstradjevičanskog maslinova ulja).
Razgovarali smo s nagrađenim maslinarima o njihovim dojmovima i da li im nagrade, osim velikog zadovoljstva, donose i financijsku dobit. Imaju li namjeru udružiti se kako bi zajedničkim nastupom postigli bolji plasman na tržištu.
Promocija i brendiranje
– Čestitam dobrom prijatelju Marinu Matešiću na najboljem plasmanu, i maslinarima Ratku Romiću i Roku Žiliću. Drago mi je da smo i ove godine dokazali da Zadarska županija može dati vrhunska ulja i biti zastupljena u najboljim vodičima maslinova ulja na svijetu. Siguran sam da na zadarskom području još ima veliki broj maslinara kao i uljara koji će naći svoje mjesto idućih godina u prestižnim vodičima maslinova ulja. Ovo je veliki uspjeh za nas maslinare i kontinuirana potvrda naše kvalitete, rekao nam je dr. Vlatković te dodao kako smatra da bi bilo dobro za budućnost maslinarstva kao i vinarstva da TZ Zadarske županije i TZ Grada Zadra na promocijama za iduću turističku sezonu uključe u predstavljanje i primjerak knjige Flos Olei.
– Brend imam, i nastojim ga održati. Uz ostala priznanja, tako i ova vrijedna nagrada znači opravdanje cijene maslinova ulja. Prije odlaska na natjecanja, osvajanja medalja i šampionskih titula cijena moga maslinova ulja iznosila je 120 kuna, sada ona iznosi 150 kuna, kazao nam je dr. Vlatković te se još u našem razgovoru osvrnuo na udruživanje maslinara, koje podržava, jer smatra da upravo za većinu maslinara udruživanje u zadruge je najbolje rješenje, ali isto tako je mišljenja da za afirmirane maslinare je najefikasnija prodaja ulja u degustacijskoj sali ili na kućnom pragu.
Nastup na tržištu
– Čestitam trojici mojih prijatelja za ulazak u vodič Flos Olei. Drago mi je da smo i ove godine pokazali kvalitetu ulja sa zadarskog područja, a uvjeren sam da bi i mnogi drugi maslinari s našeg područja postigli isti uspjeh kada bi poslali svoje uzorke na ocjenjivanje u Rim. Vrlo sam zadovoljan jer sam ovim priznanjem zaokružio uspješan zlatni niz medalja koje sam osvojio tijekom ove godine na mnogobrojnim manifestacijama. Usprkos vremenskim nepogodama, suši i hladnoći, kvaliteta mojeg ulja je konstantna, kazao nam je maslinar Marin Matešić te dodao kako upravo navedeni uspjesi će sigurno pripomoći brendiranju njegova ulja, koje postiže cijenu od 100 kn za litru. Smatra, također da je potrebno da se mnogobrojni vrhunski maslinari s područja Zadarske županije udruže kako bi zajednički nastupali na domaćem i međunarodnom tržištu, čime bi našli put do još većeg broja kupaca i postigli bolje cijene svojih ekstradjevičanskih maslinovih ulja.
Naputak Ratka Romića
Vijest da je treći put uvršten u vodić Flos Olei Ratka Romića je jako razveselila, pogotovo nakon razdoblja u kojemu su mu nepovoljne klimatske prilike pričinile velike štete u masliniku. Velika suša koja je u kontinuitetu do nedavno trajala 22 mjeseca, zatim snijeg koji je pao u drugom mjesecu, i rani proljetni mraz koji je nastupio u travnju rezultirali su time da je Ratku Romiću stradalo 150 stabla maslina. Vitalnog šezdesetdevetogodišnjaka veoma je uznemirila postojeća situacija, ali je ustrajan u naumu da odvajajući sredstva od mirovine podigne novih 150 stupi maslina.
– Ulazak u Flos Olei i sve dosadašnje zlatne medalje koje sam osvojio na raznim natjecanjima su potvrda kontinuiranog višegodišnjeg kvalitetnog rada. Ujedno su velika motivacija u daljnjem bavljenju maslinarstvom. Ovom prilikom bi čestitao maslinarima sa zadarskog područja koji su ušli u izdanje Flos Olei za 2013. godinu, kazao nam je maslinar Ratko Romić te naglasio da je potrebno da se maslinari Dalmacije povežu radi zajedničke promidžbe i plasmana na domaćem i inozemnom tržištu, da zajedničkim trudom stvore brend a uzor u tome im mogu biti Istrijani koji su jedino udruživanjem, zajedničkim radom i educiranjem pokazali da su jedna od najjačih regija na svijetu po proizvodnji ekstradjevičanskog maslinova ulja.
Prvi put u Flos Olei
Roko Žilić iz Murvice maslinarstvom se počeo baviti 2006. godine i od tada je posadio 250 stabala masline sorti leccino, oblica, pendolino, frantoio, ascolana tenera i cipressino. Ove godine ima namjeru iz konvencionalne prijeći u ekološku proizvodnju.