Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Postave li repetitor, i ono malo što posadimo u vrtu bit će nezdravo!

Autor: Suzana Bandić

24.10.2012. 22:00
Postave li repetitor, i ono malo što posadimo u vrtu bit će nezdravo!

Foto: Marin GOSPIĆ



Postave li ovaj repetitor ovdje, bit ćemo svi izloženi zračenju, a i ono malo što posadimo u vrtu bit će nezdravo. Razbolijevat će nam se djeca i unučad i to nećemo dopustiti – rekla je Julija Škulić, starija mještanka čija je obiteljska kuća od sporne lokacije udaljena svega 30-ak metara


Došli smo ovdje zaštititi zdravlje svoje djece i nećemo odustati dok HT ne odustane od postavljanja repetitora tu, svega pola kilometra zračne linije od naših kuća – rekle su mlade majke iz Ražanca koje su zajedno sa svojom djecom jučer sudjelovale u spontanom i mirnom prosvjedu mještana na predjelu Škulića glavica kod Ražanca. Tamo se, naime, jučer ujutro pojavio radni stroj kako bi poravnao teren i pripremio ga za postavljanje bazne stanice telefonskog operatera Hrvatskog telekoma. Stanarima svega tridesetak metara udaljenih kuća to je bio znak za uzbunu nakon čega su se spontano okupili na gradilištu i spriječili bagerista u radu.
Osim njih, tamo je bio i predstvnik T-coma koji je mještanima pokazao dokumentaciju iz koje je bilo razvidno da je ta tvrtka ishodila sve što je prije poduzimanja radova bilo potrebno. Tridesetak mještana iz predjela Škulići svih generacija, međutim, usprkos tome nisu se željeli povući pa je pozvana i policija. Svi punoljetni prosvjednici među, kojima je i nekoliko onih u poodmakloj životnoj dobi, legitimirani su i najvjerojatnije im slijedi prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira. No odlučne mještane ni to nije omelo u krajnjem cilju oko kojega se svi kao jedan slažu – štitit će svoje zdravlje i zdravlje svojih potomaka.
– U krugu od svega kilometar zračne linije već su nam postavili četiri repetitora. Iako nas uvjeravaju da su provedena mjerenja i da nisu štetni, mi u mjestu, u posljednje dvije godine imamo nekoliko ljudi oboljelih od raka. Postave li ovaj repetitor ovdje, bit ćemo svi izloženi zračenju, a i ono malo što posadimo u vrtu bit će nezdravo. Razbolijevat će nam se djeca i unučad i to nećemo dopustiti – rekla je Julija Škulić, starija mještanka čija je obiteljska kuća od sporne lokacije udaljena svega 30-ak metara, a uz kuću joj je prije nekoliko godina već izgrađena vodosprema i trafostanica što ju već, kaže, zasigurno zrači.
– S jedne strane imate poljoprivrednike, a s druge ljude koji se bave turizmom. Škulići su vrata Ražanca i netko je odlučio bez da se stanovnike ovog kraja pita da će tu postaviti još jedan repetitor. To za nas doslovno znači uništenje. Ili ćemo se razboljeti ili odseliti. Što drugo – kaže Nikola Miletić napominjući kako na predjelu Stanići, 500-tinjak metara zračne linije dalje, već postoje dva repetitora, te po jedan na predjelu Barići i krovu tvornice Neos.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU