Povratak ličke šljive

Slika korisnika admin
sljive
A. SITNICA

Kako bi aktivirali proizvodne potencijale za voćarskom proizvodnjom, Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije pokrenuo je projekt "Revitalizacije proizvodnje šljiva na području općine Gračac".

- Projekt smo povjerili Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo (Zavodu za voćarstvo) koji će ujedno i provoditi ovaj projekt. Svrha projekta je aktivirati proizvodne potencijale za voćarsku proizvodnju kako bi se povećala kakvoća života na ovom području i ostvarili pozitivni demografski procesi kroz otvaranje mogućnosti zapošljavanja stanovništva, govori Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu.

Obzirom da je općina Gračac područje koje se tradicionalno bavi proizvodnjom šljive, te područje na kojem su zasađene najveće površine ove visokovrijedne voćke, cilj im je, navodi dalje Segarić, aktivirati postojeće proizvodne potencijale na način da se detektiraju najvažniji problemi kao i pomoć voćarima u tehnologiji uzgoja i preradi šljiva.

Najprije edukacija budućih voćara

- Imajući u vidu da je šljiva niz godina bila najzastupljenija vrsta u voćarstvu Hrvatske, neophodna je njezina temeljita revitalizacija. Kroz ovaj projekt omogućit će se edukacija i implementacija novostečenih znanja i tehnologije kroz održavanja radionica i terenskih nastava s ciljem da se voćarima s područja općine Gračac pomogne i daju preporuke mjera za poboljšanje postojećeg stanja, kao i preporuke sortimenata za podizanje novih nasada šljiva, kaže Segarić ističući kako je jedna radionica već održana u Srbu, na čijem području su nalazi najveći broj stabala šljive, koja su međutim u dosta lošem stanju, zarasla i neobrađena.

Projekt obnove proizvodnje šljiva na gračačkom području odvijao bi se u nekoliko faza, a najprije treba analizirati potencijal i pogodnost uzgoja, što znači da treba utvrditi trenutačno stanje postojećih voćnjaka i zastupljenost sortimenta, te ocijeniti mogućnost revitalizacije postojećih šljivika.

- Na temelju obilaska terena napravit će se analiza stanja i utvrditi usklađenost dobivenih podataka sa stvarnim stanjem na terenu. Uzeli bi se probni uzorci tla za analize kojima bi se utvrdila osnovna svojstva tla na temelju kojih bi se mogla napraviti bolja procjena mogućnosti uzgoja šljive, kaže Segarić.

Sljedeći korak je provođenje potrebnih mjera za poboljšanje stanja u postojećim šljivicima. Posebna pozornost poklonit će se fitosanitarnim mjerama zbog problema virusa šarke koja je prisutna na ovom području.

Na gračačkom području šljiva se uzgaja ekstenzivno

- Cilj ovog dijela programa bio bi postizanje otpornosti ili tolerantnosti na šarku šljive, otpornosti na nepovoljne klimatsko-edafske uvjete, povećanje konzumne kvalitete i kvalitete za preradu te produljiti period dozrijevanja. Potrebno je temeljem dosadašnjih iskustva i istraživanja preporučiti prikladnu sortu za različite tipove proizvodnje (upotreba u svježem stanju, prerada za rakiju, kompot ili pekmez) i tehnologiju njihovog uzgoja.

Posljednja faza projekta predviđa implemetaciju novih znanja i tehnologija kroz održavanje radionica s voćarima.

Obrazovanje voćara u tehnologiji uzgoja, revitalizaciji zapuštenih voćnjaka i preradi plodova šljiva provodilo bi se kroz tematske radionice sastavljene od terenskog i praktičnog dijela.

- Planirane su najmanje dvije radionice na kojima bi se obradila najvažnija problematika uzgoja i prerade šljive. Prva radionica već se održala u Srbu, a važnost ove radionice je velika zbog činjenice da se na području općine Gračac šljiva većinom uzgaja ekstenzivno bez primjene agrotehničkih mjera. Izravna posljedica toga je alternativna rodnost. U rodnim godinama postoji prevelika količina plodova koji se ne mogu dugo skladištiti i procesuirati u prerađivačkoj industriji. Izravna posljedica toga je propadanje plodova. Zato je vrlo važno educirati voćare o važnosti rezidbe koja se mora izvršiti svake godine, zaključuje pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Daniel Segarić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno