Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Povezivanje djece i roditelja kroz slobodno umjetničko izražavanje

24.10.2016. 22:00
Povezivanje djece i roditelja kroz slobodno umjetničko izražavanje


Juliju Soubbotinu, umjetničku dizajnericu tekstila i likovnu pedagoginju-defektologinju, životni putevi vodili su na razne strane svijeta, pa je tako prije godinu dana s obitelji svoj novi dom pronašla u Zadru.
– Živjela sam u Berlinu 25 godina, a radila sam zajedno s mužem, koji je dobio priliku vratiti se kući i raditi na Sveučilištu u Zadru. Radili smo i u Irskoj, a zašto ne bi pokušali živjeti ovdje, priča Julija Soubbotina na hrvatskom, s jakim ruskim naglaskom. Budući da je njezin suprug Nikša Etereović, poznat hrvatskoj javnosti kao redatelj, a trenutačno profesor na Odjelu psihologije zadarskog sveučilišta okrenut istraživanju različitih umjetničkih formi, odlučili su zajednički započeti projekt, koji su nazvali Otvoreni atelje Znatiželja ili OAZ -a, u kojemu se polaznici mogu slobodno izražavati bojama, oblicima i pokretima.
– Ja sam pedagog za osobe s posebnim potrebama, a već sam radila umjetničke terapije u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu, u Domu sv. Frane, a ovdje želim donijeti nešto novo što sam počela primjenjivati prije dvije godine. Bila sam i u Osnovnoj školi Bartula Kašića, a i u Prirodoslovno-grafičkoj školi, gdje je bilo dosta zainteresiranih učenika, koji su sudjelovali u našem programu slobodnog izražavanja uz pomoć boja, ispričala nam je Julija Soubbotina.
Prije nekoliko godina se susrela s poezijom Tina Ujevića, koju je čitala na njemačkom jeziku i ona joj se jako svidjela, a zajedno sa suprugom je pokrenula i projekt Yellow Fish, čija je i direktorica. Zajednička ideja je, kako naglašava, da se Kroz otvoreni atelje Znatiželja povezuju roditelji s djecom na način zajedničkog nastajanja slika. Na adresi u Kovačkoj 3 svake subote ova umjetnička obitelj, koju čine i dvije kćeri, poziva sve roditelje, koji se kroz umjetnost želi još više povezati sa svojom djecom, da dođu i provedu vrijeme u slobodnom likovnom izražavanju.