Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Školski sajam ujedinio i razveselio cijelo mjesto

24.10.2016. 22:00
Školski sajam ujedinio i razveselio cijelo mjesto


Izložbeno-prodajni sajam humanitarnog karaktera pod nazivom “Listopad u Briševu” održan je u Područnoj školi Briševo Osnovne škole Similjevac.
– Naša škola ima čak 49 učenika od 1. do 4. razreda i svi su sa svojim učiteljima i roditeljima danima marljivo izrađivali rukotvorine koje su prodavali u humanitarne svrhe. Pošto je listopad mjesec u kojem obilježavamo Međunarodni dan glazbe, Dan jabuka, Mjesec hrvatske knjige, Svjetski dan seoskih žena i Dane kruha, na sajmu se moglo vidjeti svega pomalo. Više smo nego zadovoljni odazivom mještana, atmosferom i ishodom samog sajma. Jesen i mjesec listopad odišu raskošnom ljepotom plodova i upravo su takvi radovi stvoreni za ovaj događaj, rekla nam je učiteljica 4. razreda Iva Vulić.
Ovaj sajam se u Briševu održava prvi put, po uzoru na onaj u njihovoj matičnoj školi “Listopad u Smiljevcu”, koji je održan istog dana.
Osim prodajnog dijela bilo je i izložbenih i radnih štandova, a krasilo ih je bogatstvo jesenskih plodova i bilja. Prodavali su se i domaći kolači, fritule i kroštule vrijednih majki i baka, domaće marmelade, suhe smokve i maslinovo ulje. Na sajmu su se pekle fritule, mijesio se kruh, vezlo se, izrađivale su se vaze, pisalo se glagoljicom i čitale su se bajke. Učenici i uzvanici igrali su tradicionalne igre primorskog zavičaja kao što su briškula, trešeta, šah i mlin. Imali su priliku zasvirati različite instrumente uz pomoć učiteljice Nine Kalac na klavijaturama i asistenciju pripravnika Vlade na bubnjevima. Na prodajnim štandovima učenice Petra i Natali uz budno oko blagajnika Ante vrijedno su prodavali kolače. Prikupljenim novcem pomoći će se potrebitim učenicima škole.
– Svi su učenici podjednako sudjelovali i pripremali se izradom okvira, medaljona, magneta, slika, nakita, svijećnjaka, straničnika i ostalih rukotvorina. Pravi mali sajam dječje kreativnosti, rekla je učiteljica Vulić.