Šefovi zrakoplovstva Hrvatske, Mađarske i Slovačke u 93. ZB Zemunik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta
Sastankom je predsjedao direktor MATC-a brigadir Jenčik koji je prezentirao najvažnije aktivnosti Središta u tekućoj godini. Između ostalog razgovaralo se i o statusu MATC-a, novim zemljama članicama koje su iskazale interes te o pravnim i financijskim pitanjima vezanim za funkcioniranje i rad ovog zrakoplovnog središta čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici

U 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku danas  je održan sastanak Upravljačkog odbora Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC). Ovo je prvi sastanak najvišeg upravljačkog tijela MATC-a održan u Hrvatskoj, a uz direktora brigadira Miroslava Jenčika iz Češke Republike u radu su sudjelovali zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Miroslav Kovač, zapovjednik češkog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Jaromir Šebesta,zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Albert Sáfár te zamjenik načelnika stožera slovačkog ratnog zrakoplovstva brigadir Róbert Kleštinec. Također, u Zemuniku su bili i predstavnici Oružanih snaga SAD-a te predstavnici MATC-a.

Sastankom je predsjedao direktor MATC-a brigadir Jenčik koji je prezentirao najvažnije aktivnosti Središta u tekućoj godini. Između ostalog razgovaralo se i o statusu MATC-a, novim zemljama članicama koje su iskazale interes te o pravnim i financijskim pitanjima vezanim za funkcioniranje i rad ovog zrakoplovnog središta čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici. Iznesen je i plan aktivnosti u 2018. godini s posebnim naglaskom na zajedničke obučne događaje u kojima će sudjelovati nacionalna zrakoplovstva članica MATC-a.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative „Pametne obrane“ („Smart Defence“).

U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica Češke, Hrvatske, Mađarske i Slovačke.

U Zemuniku se od 2012. provodi i tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih timova (AAT-PTC, Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support), a također je dio projekta "Pametne obrane" kao i MATC.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno