Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Policija kod Jasenica zaplijenila rekordnih 1,14 kilograma kokaina

25.10.2018. 06:48
Policija kod Jasenica zaplijenila rekordnih 1,14 kilograma kokaina


Zadarski policajci zaplijenili su više od kilograma kokaina visoke čistoće te tako spriječili preprodaju milijun kuna ulične vrijednosti ove droge namijenjene za južni dio Hrvatske. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, PU zadarska sumnja da se radi o već poznatoj istočnobalkanskoj skupini, a u daljnju istragu uključit će i kolege iz susjednih zemalja te iz ostalih hrvatskih uprava. Ime skupine na koju sumnjaju, povezane i s krim-miljeom sa zadarskog područja, ne žele još otkriti javnosti.
– U okviru sprječavanja svih oblika krijumčarenja preko našeg područja policijski službenici Odjela za droge i Postaje prometne policije Zadar pojačano nadziru autocestu A1 i državne ceste pa je tako u utorak oko podne, kod odmorišta Marune u smjeru Splita, uočen audi A3 bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka u prometnom prekršaju. Radi sumnje o krijumčarenju, automobil je vučnom službom premješten u krug PU zadarske gdje je po nalogu suca istrage izvršena pretraga kojom je pronađen i oduzet paket s ukupno 1.140 grama kokaina vrlo visoke čistoće. Pronađeni su i uređaji za zaštićenu komunikaciju te manji novčani iznos, rekao je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, otkrivši da se radi se o mobitelima kojima je vrlo teško probiti poruke i pozive, s tehnologijom koju koriste najorganiziranije skupine na svijetu.
Automobil je u vlasništvu 37-godišnjeg državljanina BIH, a toga burnog dana ga je vozio, i to 50-ak kilometara na sat u prekoračenju, 43-godišnjak iz Brčkog koji ima i bosansko-hercegovačko i hrvatsko državljanstvo. Pritvoren je te će biti odveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.
– Za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama zakonom je zapriječena kazna od 1 do 12 godina zatvora. Ovaj kokain je vrlo visoke čistoće, preko 80 posto, a s obzirom da ga dileri uvijek miješaju s raznim supstancama kako bi mu povećali masu, u konačnici na uličnom tržištu, vrijednost zaplijenjenog paketa premašuje milijun kuna, rekao je Mršić.
Ovo je, prema njegovim riječima, prvi put da se PU zadarska susrela s pripadnicima ove narkoorganizacije, a prvi put će i PU zadarska surađivati s policijom iz susjednih zemalja. Sam uhićenik koji je prevozio paket, dosad nije kažnjavan na našem području, a kakve veze ima vlasnik automobila sa svime, utvrdit će se kriminalističkim istraživanjem.
Ovo je rekordna pojedinačna zapljena kokaina za PU zadarsku koja je uslijedila samo mjesec dana nakon rekordne zapljene marihuane od 52,5 kg.
– Nadam se da ćemo tako i nastaviti svaki mjesec, barem kad je droga u pitanju, zaključio je Mršić.