Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Cibona ostavila Zadar na nuli

25.10.2019. 21:21


Nova metla bolje mete. S tom parolom je tri tisuće Zadrana na Višnjiku očekivalo zaključiti derbi začelja ABA lige kontra Cibone. No, pozitivni šok koji je bio najavljivan i očekivao se od zadarske momčadi u novoj utakmici koja će itekako biti presudna u borbi za opstanak bio je potpuna zabluda. Iako je djelovalo u 35 minuta igre da će se momčad koju je predvodio novi trener Danijel Jusup osladiti prvom regionalnom pobjedom na repertoaru je opet bio isti film. Zadar je igrao do završnice, a onda u odlučujućim minutama pokazao ništa dok su Zagrepčani pokazali znanje i sposobnost uzeti vrijedne i svoje prve bodove u ABA ligi. Potpuno zasluženo na kraju priče koja je ponovno zaključena kao i ona prije sedam dana protiv Krke bijesom navijača usmjerenog prema upravi kluba. S 0-4 i dva domaća kiksa protiv direktnih konkurenata Zadar je došao na sami rub provalije iako je ostalo još 18 kola.
Startali bez petice
Prije podbacivanja najintrigantnije je bilo saznati s kojom petorkom će startati novi strateg Danijel Jusup. I iznenadio je krenuvši bez petice, s povratnikom kapetanom Ivanovom i Vukovićem pod obručima. Farr je ostao sjediti na klupi kao i Fundić, a uz tu novost osjetila se vidna razlika u govoru tijela i samom pristupu igrača Zadra u odnosu na sraz s Krkom. Također su uvodne minute pokazale da je posebnu pozornost u pripremi utakmice Jusup posvetio vrlo problematičnoj obrani picka. Živi podsjetnik je nedavni rezultatski potop u domaćem prvenstvu u Draženovom domu i taj dio je od starta štimao, no u toj preokupaciji zaboravljeni su gostujući bekovi Gibson i Ramljak koji su prelagano kažnjavali otvoren prostor u dubini zadarske obrane. Stoga je Velićeva momčad nakon polovice prve četvrtine prva stigla do osjetnije prednosti (10:16), a sve poene, svaki po osam, zabili su Ramljak i Gibson. Jusup nije mogao biti zadovoljan posebno individualnim angažmanom u obrani Siriščevića te Junakovića pa je pribjegao minuti odmora i podigao s klupe Gilberta i Uljarevića. I krenulo je na bolje. Pogotovo u defanzivi, a sve ovlasti je u napadu preuzeo Allen što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Ukupno je Amerikanac do kraja prve dionice ubacio 10 poena, sve jedan ljepši od drugoga, a onaj posljednji kojeg je zabio efektnim zakucavanjem iz kontranapada naznačilo je i prvo vodstvo domaće momčadi u utakmici (22:20). Tribine su proključale, jer je Zadar konačno preuzeo konce igre u svoje ruke, ali ni gostujući trener nije stajao skrštenih ruku. Velić je ubacio u vatru mladog Prkačina te radilicu Bilinovca i na otvaranju druge dionice okrenuo se tonus na stranu Cibone. Trica Prkačina značila je povratak na četiri plusa za goste (24:28), a Jusup je uvidio da ne može bez Allena parirati Zagrepčanima i povratak Amerikanca na parket uz mnogo afirmativnijeg Siriščevića ponovno je podigla akcije Zadrana. Pritom se treba pohvaliti po prvi put viđena ove sezone čvrsta obrana koja je prisiljavala goste na česte greške što je uz veliku borbenost u napadu presumjerilo kretanje rezultata u željenom smjeru po tri tisuće gledatelja u Krešinom domu. Seriju 13:2 načeo je Siriščević s tricom i dodatnim bacanjem, a onda je dirigentsku palicu preuzeo ponovno Allen čiji poeni su doveli do najvećeg vodstva Zadra (42:36). Na odmor se otišlo sa više nego zadovoljavajućih četiri viška (42:38), ali utakmica je očekivano vraćena u egal već na otvaranju nastavka.
Odgovor Cibosa
Strah od treće četvrtine koja je ove sezone uistinu kobna za zadarsku momčad bio je potpuno opravdan, jer je Rebec natjerao dva puta u nizu Junakovića na dvije pogreške što su Prkačin, pa Vucić iskoristili za poravnanje (42:42). No, Cibonin mini nalet amortizirao je Allen novim efikasnim prodorom, nadovezao se Ivanov tricom za 47:42, a jedini problem u tim trenucima predstavljao je skočni Rhett kojem se ostavljalo previše prostora. Ipak ostali Cibonini igrači nisu dolazili do izražaja i to je kumovalo bijegu Zadra na najvećih sedam plusa (53:46). Ali, ni tada Cibona nije pokleknula i pronašla je odgovor preko Ramljaka čija trica je donijela novi povratak u egal (53:51). Ipak zadovoljniji su pred završnih 10 minuta mogli biti igrači Danijela Jusupa. Četiri plusa pred konačni rasplet nije bila zanemariva zaliha (59:55), a nakon dvije minute četvrte dionice ta se prednost i udvostručila poenima Allena i Siriščevića (65:57). No, i to nije bilo dovoljno za slom nadanja gostiju. Dvije izgubljene lopte kažnjeni su laganim poenima od strane Gibsona i Bilinovca, a Bundović je natjerao Vukovića na petu osobnu te je s linije za bacanja vratio svoje na jedan posjed zaostatka (65:63). Idealan scenarij za Velićevu momčad koja je bila svjesna da će pritisak biti sve veći na strani domaćina kako utakmica bude išla samom kraju. Na svoje je u tim trenucima došao jedan od najiskusnijih u gostujućim redovima Ivan Novačić. Njegova četiri poena vratili su u potpunosti utakmicu na početak (68:68), a Cibosima je pošlo za rukom i povesti, preko Katića, dvije i pol minute do kraja (70:72). Uzvratio je Fundić ukradenom loptom i poenima za novo poravnanje, dok je Allen ubacio za minimalno vodstvo (75:74). Gibson je na drugoj strani brzim košem vratio goste u vodstvo (75:76), pa nakon izgubljene lopte Allena ubacio dva bacanja što je Zadrane suočilo 44 sekunde do kraja s tri zaostatka (75:78). Povratak se tražio šutom za tri poena, i to preko Siriščevića koji nije bio precizan, a Gibson i Novačić su potvrdili pobjedu Cibone dok je Zadar i dalje ostao zamrznut na nuli u regionalnoj ligi nakon četiri kola. Promjeni trenera unatoč, a nije pomogla ni odlična predstava Bryona Allena s 32 poena koji je ipak zakazao kad je najviše trebalo.
ZADAR 78
CIBONA 82
(22:20, 20:18, 17:17, 19:27)
ZADAR – Dvorana »Krešimir Ćosić«. Gledatelja: 3000. Suci: Jakub Zamojski, Sašo Petek i Marko Juras.
ZADAR: Allen 32, Marić, Ivanov 12, Siriščević 12, Palokaj, Vuković 3, Junaković 2, Farr 4, Fundić 6, Planinić, Gilbert 2, Uljarević 5. Trener: Danijel Jusup.
CIBONA: Bilinovac 5, Rebec, Katić 7, Bundović 10, Vucić 6, Kovač, Novačić 8, Prkačin 7, Rozić, Gibson 22, Ramljak 11, Rhett 6. Trener: Ivan Velić.
Šut za dva: Zadar 19-29 (67%); Cibona 20-33 (61%).
Šut za tri: Zadar 6-28 (21%); Cibona 5-21 (24%).
Slobodna bacanja: Zadar 22-29 (76%); Cibona 27-35 (77%).
Skokovi: Zadar 35 (24+11); Cibona 30 (20+10).
Osobne pogreške: Zadar 29; Cibona 30.