Biograjka Nikolina Uroda i Splićanin Jasen Boko putevima Che Guevare

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Za ikonom lijevih pokreta od Patagonije do Kube
Nomadski slijedeći markantne otiske legende, gerilca, revolucionara i pop-ikone Che Guevare, Jasen Boko i Nikolina Uroda proputovali su 50.000 kilometara i promijenili više od 200 prijevoznih sredstava, od konjskih zaprega do aviona, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice
Nikolina Uroda i Jasen Boko u bespućima Latinske Amerika

U dupkom punoj Gradskoj knjižnici u Biogradu na Moru održano je multimedijalno predavanje o putopisnoj knjizi »Latinskom Amerikom uzvodno: Za Che Guevarom od Patagonije do Kube«, autora Jasena Boke, dramaturga, kazališnog kritičara i putopisca iz Splita
Boko se sa svojom životnom partnericom Nikolinom Urodom iz Biograda, kćerkom Jerolima Jere Urode, prvog biogradskog gradonačelnika, koja u Splitu radi u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, u jesen 2017. uputio na uzbudljivo četveromjesečno putovanje po zemljama Latinske Amerike.
- Nomadski slijedeći markantne otiske legende, gerilca, revolucionara i pop-ikone Che Guevare, proputovali su 50.000 kilometara i promijenili više od 200 prijevoznih sredstava, od konjskih zaprega do aviona, kazala je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice.
Ovo je drugo gostovanje Jasena Boke u Gradskoj knjižnici, kaže Jurišić, prije tri godine je zajedno s Nikolinom Uroda predstavio putopisnu knjigu »Za Aleksandrom Velikim - u srce Azije«, koju se napisao nakon što je obišao prostor nekadašnjeg makedonskog kraljevstva želeći saznati je li Aleksandrov mit još uvijek živ.

Magični realizam latino-kontinenta

- Briljantna knjiga »Latinskom Amerikom uzvodno: Za Che Guevarom od Patagonije do Kube« ima sve prerogative sočnog bestselera. Čita se bez daha a tragovi koje ostavlja u vama duboki su i važni za opstanak u predatorskom svijetu gramzivosti, naglasila je Tihana Jurišić, ravnateljica Gradske knjižnice, dodavši kako je Boko uronio u magični realizam latino-kontinenta te je uz sve političke i društvene implikacije, stigao onjušiti, okusiti i kulinarstvo, glazbu, portrete ljudi i njihovih samoća.
Ernesto Che Guevara ikona je lijevih pokreta, a još je i danas u cijelom svijetu vrlo važna povijesna ličnost.
»Tužno je što je Che umro na mjestu gdje ga nitko ne voli, kaže 76-ogodišnji Lorenzio pa potegne dim cigarete i zašuti pripremajući listove koke, koju neprekidno žvače, za novi zalogaj. Sjedimo pred njegovom skromnom kamenom kućicom smještenoj na padini obrasloj makijom, na kojoj je Lorencio raskrčio nekoliko stotina metara kako bi na škrtoj bolivijskoj zemlji sadio krumpir i kukuruz. Kućica se nalazi otprilike na pola puta između jaruge Quebrada del Churo,u kojoj je agrentinsko-kubanski revolucionar ranjen i uhvaćen, i La Higuere, sela u kojem je slijedećeg dana ubijen. Taj dio Bolivije i danas je rijetko naseljen i teško dostupan…«, tako započinje svoju »pustolovinu« Latinskom Amerikom autor Jasen Boko, koji voli za sebe reći kako bi njegova biografija, da nema putovanja, stala u okvir običnih životopisa.

Na licu mjesta

Gostujući u Gradskoj knjižnici Boko je pričao ležerno, jednostavno i svima razumljivo o zemljama kroz koje je prošao. O onome što je o njima prije znao i onome što se dozna »na licu mjesta« u razgovoru s ljudima, onim običnim ljudima, a što baš čini i posebnu draž koju ova knjiga nudi.
- Treba reći da gotovo ništa ne znamo o Che Guevari, osim općih stereotipa i tendencioznih manipulacijama njegovim djelom, istaknuo je Boko.
Jasen Boko je izdao 12 knjiga, a za knjigu »Tragovima Odiseja« dobio je i nagradu »Kiklop« kao najbolju publicističku knjigu u 2012. godini.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno