Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Djeca posadila žižulu, smokvu i kesten

25.10.2019. 13:22


"Zasadi drvo, ne budi panj" – Građanska je inicijativa na nivou Hrvatske koja traje od 25. do 27. listopada u koju se uključio i dječji vrtić Radost iz Zadra te su mališani pod budnim okom svojih odgojitelja i djelatnika vrtića, posadili žižulu, smokvu i kesten.
Prema riječima odgojiteljice Marije Šimičević, u akciju sadnje drveća u borbi protiv globalnog zagrijavanja uključio se i ovaj vrtić u kojem je od samih početaka stavljen naglasak na ekološku svijest djece i roditelja.
– Nakon olujnog nevremena koje je pogodilio Zadar, razmišljali smo što napraviti da nam ponovno izrastu stabla koja su stradala i odmah smo se prključili Građanskoj inicijativi "Zasadi drvo, ne budi panj", kazala je Šimičević.
Djeci ovo nije prva eko aktivnost jer su svakodnevno uključena u radionice: Priroda ne poznaje otpad, Znamo što je recikliranje, Od starog kreiramo novo, a tu je i akcija skupljanja čepova za oboljele od leukemije u koju su također uključena djeca iz vrtića Radost.
– Ono što posebno raduje je to što se i roditelji djece nesebično uključuju u ove humanitarno-ekološke aktivnosti i na takav način daju primjer djeci, ali i građnima Zadra. Uz djecu koja su jako uzbuđena zbog svog doprinosa u ovakvim inicijativama, tu su i njihovi roditelji koji su nam od velike pomoći, naglašava Šimičević dodajući kako roditelji dosta puta doniraju sadnice i gnojivo, a često ostanu i pola sata duže i kopaju rupe za sadnice.
Zahvaljujući Građanskoj inicijativi, vrtić se uključio u suradnju s eko-udrugom i koordinatoricom Ivanom Lemezinom, koja je vrtić povezala s Hrvatskim šumama, a one su uz Nasade i Agroplant donirale sadnice.
Osim toga, vrtićke skupine imaju nazive po mediteranskom bilju: Lavandice, Žižulice, Smokvice, Mendulice, Maraškice i Trešnjice, tako da svaka grupa sadi svoje sadnice.
I na kraju, organizatori ove akcije poručuju kako ne postoji zdraviji i ljepši hlad nego hlad što ga čini krošnja drveta. (Nikolina MOJIĆ)