Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Kamo s kojim otpadom – svakodnevni postupci za smanjenje otpada”

25.10.2019. 13:36


U sklopu partnerskog projekta Čistoće i udruge Eko Zadar – "Reciklirajmo zajedno", u Gradskoj knjižnici Zadar, Ogranak Bili brig, organizirana je edukativna radionica za predškolce "Kamo s kojim otpadom – svakodnevni postupci za smanjenje otpada".
Najmlađi Zadrani naučili su koje vrste otpada postoje, koja boja kante je za koju vrstu otpada te što sami možemo napraviti kako bismo smanjili količinu otpada i pridonijeli čistoći našeg grada. Djeca će nova saznanja primijeniti kod svojih ukućana. Veliko zanimanje su pokazali za igračke napravljene od otpada. Oporabom kartona pokazano im je kako izraditi društvenu igru "tko će brže". Boca od omekšivača za rublje postala je vjetrokaz, a od starog materijala napravljene su igračke sove, medvjedići i konjići.
Naime, svi svakodnevno proizvodimo otpad, od svog rođenja, svaki dan. Svojim svjesnim postupcima možemo postići smanjenje otpada. Zna se kako je životni vijek jedne plastične vrećice preko stotinu godina, a ona se koristi cca 12 minuta pa se može zamisliti koliko se svaki dan pridonosi zagađenju okoliša – ako se ne koriste platnene torbe.
Većina djece rekla je da njihovi ukućani ponekad koriste platnene vrećice, mada to mora postati osnovna stvar. Ukućani kada odlaze u trgovinu, uz novčanik trebaju ponijeti i platnenu vrećicu.
Djeca razumiju i problem plastičnih boca te su zaključila da ne žele kupovati plastične boce već koristiti staklene ili aluminijske koje se mogu koristiti više puta.
Često su mališani bili svjedoci kako odrasli zagađuju prirodu te se čude tome kako veliki, odrasli ljudi toliko često griješe. Curica čiji je djed ribar rekla je da djed baca čikove u more.
Svaki dan svatko treba raditi na smanjenju otpada. Važno je pravilno ga odvojiti i sigurno zbrinuti, međutim, prva i najbitnija aktivnost u smjeru odgovornog odnosa prema okolišu je upravo nastojanje i svakodnevno zalaganje da se smanji stvaranje novog otpada.
Na radionici u Gradskoj knjižnici bila su djeca i odgojiteljice iz vrtića Smiješak.