Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Longin: “Vijećnica Botić očito trajno nosi povez preko očiju”

25.10.2019. 20:09


Zadarski župan Božidar Longin poslao je danas javni odgovor na prozivke koje je dan ranije u svojem priopćenju iznijela Marjana Botić, nezavisna županijska vijećnica s liste Akcije mladih i to u vezi nekih rješenja u projektima uređenja obale u uvali Jazine. Primjedbe su se uglavnom odnosile na nepostojanje stepeništa na obnovljenim dijelovima obale.
– Radi upravljanja, gradnje i korištenja luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području Zadarske županije osnovana je Županijska lučka uprava Zadar. Odlukom o osnivanju Županijske lučke uprave Zadar utvrđeno je i lučko područje luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja s kojima ona upravlja. Luka otvorena za javni promet od lokalnog značaja Jazine nalazi se na području grada Zadra, a njen obuhvat utvrđen je Odlukom Županijske skupštine Zadarske županije o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Lučke uprave za luke županijskog i lokalnog značaja od 22.05.2015. godine.
Povećan opseg Luke Jazine
Ovom Odlukom, navodi zadarski župan, obuhvat lučkog područja luke Zadar- Jazine utvrđen je u većem opsegu nego što je to bilo u prethodnim odlukama. Nadalje, Prostornim planom Zadarske županije luka Zadar- Jazine određena je kao luka otvorena za javni promet od lokalnog značaja, dok je Prostornim planom uređenja Grada Zadra određena ista namjena navedene luke. S obzirom na navedeno, investicije Županijske lučke uprave Zadar u rekonstrukciju obale u luci Zadar- Jazine realiziraju se u cilju što kvalitetnijeg upravljanja navedenom lukom, a u skladu su namjenom utvrđenom prostornim planovima i odlukama osnivača. Iz svega navedenog je dovoljno jasno, ističe Božidar Longin, da se niti jednom riječju nigdje ne spominje marina niti bilo kakva druga luka posebne namjene.
– Moram također istaknuti kako Županijska lučka uprava Zadar samo u ovoj godini ulaže u projekte lučke infrastrukture gotovo 38 milijuna kuna i to u čak 23 luke s kojima upravlja. Svi ovi projekti rade se u suradnji i s lokalnom zajednicom, Županijom i nadležnim ministarstvom, a poslovi projektiranja i izvođenja se kroz postupke javne nabave povjeravaju kvalificiranim, ovlaštenim i stručnim izvoditeljima, a u skladu s važećim mjerodavnim propisima, navodi zadarski župan
Gospođa Botić očito, dodaje župan Longin, trajno nosi povez preko očiju, jer osim što ne vidi ono što svi drugi vide, a to je da su u Luci Jazine na više mjesta postavljene skale za ulaz/izlaz iz mora, kao i prijelazni mostovi za pontone te da je hortikulturno uređenje bilo sastavni dio projekta i troškovnika i prije početka izvođenja radova.
Svojevoljno tumačenje zakona
– Ne vidi ili se pravi da ne vidi sve druge značajne realizirane ili aktualne projekte, ni odluke Županijske skupštine niti važeće prostorne planove, a čini mi se niti zakone Republike Hrvatske. Naime, gospođa Botić kroz svoja »priopćenja« uporno »tumači« važeće zakone te sama ocjenjuje njihovu zakonitost i ustavnost, ignorirajući sve valjane i zakonite odluke i Županijske skupštine i ministarstava te drugih tijela koje očito ne idu u prilog njenim dnevno- političkim populističkim potrebama, a sada si evo, daje za pravo i revidirati projekte pomorske infrastrukture, zaključuje zadarski župan dodajući kako su njihovi navodi, za razliku od njenih, utemeljeni na činjenicama, a ne na manipulativnim pretpostavkama.