Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NK ZADAR Solidan otpor protiv Osijeka putokaz za budućnost

25.10.2019. 08:14


Niti jedan trener ne bi smio biti potpuno zadovoljan nakon poraza – kazivao je Marko Pinčić, dan nakon dvoboja osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa u kojoj je Zadar na Stanovima poražen od Osijeka rezultatom 0:3. I tu se u potpunosti slažemo s trenerom Zadra s obzirom da je riječ o potpuno logičnom zaključku kada izgubiš utakmicu. Momčad sa Stanova jednostavno u ovome trenutku nije dorasla ovom suparniku što uostalom i ne čudi kada znamo da je to bio okršaj četvrtoplasirane momčadi Prve HNL i trenutačno, trećeligaša s juga. Međutim, otpor koji su pružili momčadi iz Gradskog vrta sugerira da je momčad Zadra na dobrom putu, da se radi kvalitetno i da budućnost NK Zadra može biti svijetlija nego što je to slučaj sada. Naravno, upravljački segment uz infrastrukturu odredit će pravila i smjer, ali ovaj igrački, tj. sportski u srijedu je pokazao da Zadar ima potencijal za povratak u viši rang natjecanja, pa čak i u budućnosti i za povratak u Prvu HNL. Naravno, dalek je put, ali ako ne sanjaš, nećeš niti doživjeti.


Visoki presing
No vratimo se samoj utakmici i onome što budi optimizam kada je Zadar u pitanju. Malo je onih koji vole Zadar, a kojima u srijedu poslijepodne na Stanovima nije zatitralo srce od zadovoljstva u prvih 20 minuta utakmice protiv Osijeka. Razlog je jednostavan, domaća momčad je visokim presingom na zadnju liniju stvorila određenu dominaciju protiv gostiju iz grada na Dravi. Radilo se o svojevrsnom iznenađenju koje je priredio Pinčić i koje je očito urodilo plodom. Osječani su u tim trenucima nerijetko znali nekontrolirano izbiti loptu daleko na tribine. Naravno, kada su se adaptirali, a Zadrani malo popustili s pritiskom stvari su došle na svoje i individualna kvaliteta učinila je svoje. Ali nije izbrisala taj dobar period igre Zadra kojoj je nedostajao jedan pravi napadač da bi to okrunio pogotkom. Druga pozitivna stvar je nastavak utakmice kada je Zadar dobrih 35 minuta imao terensku inicijativu i stvorio nekoliko izglednih situacija pred vratima gostiju. Može netko kazati da je Osijek »dignuo nogu s gasa« u tim trenucima, ali…Prva situacija pokazuje da ovaj Zadar može igrati visoki presing i da na tome definitivno treba inzistirati. Uostalom riječ je o procesu koji je prije otprilike godinu dana uspješno započeo trener Mislav Karoglan, a nastavio Marko Pinčić. Druga situacija pokazuje da Zadar kroz dominaciju može biti itekako opasan i da to može demonstrirati i protiv jakih momčadi kakva je definitivno Osijek. A to je definitivno forte Marka Pinčića.


Zadrova budućnost
Ono što također treba primijetiti u ovome dvoboju, ali i u prvenstvenim utakmicama je činjenica da Zadrovi iskusni prvotimci ponovno počinju izgledati kao prvoligaški igrači. Jure Jerbić, Domagoj Muić, Kristijan Jurić, Dragan Župan (izostao protiv Osijeka), Luka Begonja i ostali definitivno pokazuju ono zbog čega su nekada nosili igru Zadra u Prvoj ili Drugoj HNL. A uz njih imena poput Josipa Iveljića, Josipa Anića, Jakova Pinčića, Roka Nakića i ostalih definitivno stasaju i pokazuju sve bolje partije. Najveću korist imaju oni najmlađi. Protiv Osijeka su u početnom sastavu bili Josip Sušić, Toni Bugarija i Josip Kevrić, a ušli su naknadno Luka Zdrilić, Josip Stokić i Edi Kulaš. Kada tome pridodamo one koji su bili na klupi upravo ta Zadrova mladost najveći je dobitak za klub sa Stanova u ovome trenutku. Iz utakmice u utakmicu vidljiv je njihov napredak i unatoč tome što je pred njima još dalek put, već sada je vidljivo da će na većinu njih Zadar najozbiljnije moći računati u budućnosti. Puno znoja još moraju proliti, za sada na trećeligaškim travnjacima, kako bi Zadar, nadajmo se, doveli do Druge HNL. Nadajmo se već na kraju ove sezone. Zato svi skupa što prije trebaju zaboraviti Osijek i pobjedom protiv Neretvanca doći još bliže vrhu Tćeće HNL jug. Jer, pobjeda protiv Opuzenaca neće doći sama.