RADNA PRAVA Zadarski liječnici ne ispunjavaju obveze prema svojim medicinskim sestrama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iako su na snagu stupile izmjene kolektivnog ugovora u zdravstvu
Uvidom u plaće iz rujna razvidno je da medicinske sestre u privatnim ordinacijama nisu dobile povišicu kao ostale sestre u sustavu zdravstva. U kolektivnom ugovoru jasno piše da se poslodavac mora toga pridržavati, rekla je Dajana Subić, predsjednica sindikalne podružnice
Zvonko KUCELIN/Siniša KLARICA
I nedavnim prosvjedom u dvorištu zadarske bolnice borili su se za svoja prava

Ogorčene nepoštivanjem dogovora s Vladom RH i odredbama kolektivnog ugovora, zadarske medicinske sestre najavile su sindikalnu borbu za povećanje svojih dogovorenih plaća. Naime, preksinoć je u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara podružnice Zadar u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru organiziran sastanak za članove sindikata zaposlenih u privatnim zdravstvenim ordinacijama. Predsjednica podružnice Dajana Subić ukazala je da su dodatkom II. kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji je stupio na snagu 1. rujna ove godine, plaće medicinskih sestara i tehničara povećane dva posto na osnovicu, tri posto na uvjete rada te četiri posto na odgovornost. Dogovor se odnosi na privatne ordinacije, nekad zvane koncesije, na obiteljske ordinacije, stomatološke ordinacije, pedijatrijske ordinacije, ginekološke ordinacije, na medicinu rada i zdravstvenu njegu u kući.

Sindikalni sastanak

- Uvidom u plaće iz rujna razvidno je da medicinske sestre u privatnim ordinacijama (prije koncesiji) nisu dobile povišicu kao ostale sestre u sustavu zdravstva, mada u kolektivnom ugovoru jasno piše da se poslodavac mora toga pridržavati. Jednostavno, svaka medicinska sestra u privatnoj ordinaciji ima ista prava kao da radi u bilo kojoj ustanovi. Najbolji primjer je županijski Dom zdravlja čiji su oni zapravo nasljednici. Iako sindikat godinama upozorava da je to usklađivanje plaća nužno i da se sestre zakidaju od strane svog poslodavca, oni se oglušuju na to, te isplaćuju neadekvatne plaće koje su i za tisuću kuna manje nego u recimo Domu zdravlja, rekla je predsjednica podružnice Dajana Subić.
Dodala je kako medicinske sestre u tim ordinacijama često šute zbog »mira u kući« jer se boje. Zbog traženja povišice, kaže Subić, često su na različite načine bile mobingirane. Vrlo često poslodavci se opravdavaju rečenicom: »...moj knjigovođa tako kaže!«. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknula je ova sindikalistica, plaće su najmanje u sustavu zdravstva i to s najmanjim koeficijentom od 0.95,1, s najmanje dodataka na plaću i s vrlo osjetljivim poslom prvog kontakta s bolesnikom. Medicinske sestre su ukazale da od prve privatizacije javnog zdravstva 1994. godine postoje i problemi s plaćama, baš u tim ordinacijama.
- Sindikat je već 25 godina intergiran u taj problem, ali je nažalost uspješan samo u momentu kad se sestra parniči sa svojim liječnikom, što je vrlo komplicirano i teško. Kod podizanja tužbi neminovno je da će poslodavac u ovom procesu izgubiti i zato nema potrebe za sudovanjem jer troškovi suda, parnice i odvjetnika su veliki. Iskustvo sindikata je veliko i moram naglasiti da smo sve parnice i tužbe dobili. U zadnjih pet godina potraživanja pojedinih sestara nekad prelaze i 150 tisuća kuna. Po tome se može vidjeti koliko su pojedine sestre zakinute u plaćama. Problem je što nakon parničenja daljnji rad u tim timovima postaje itekako problematičan. Zato pozivamo sve liječnike u ordinacijama ili koncesijama, koji dosad to nisu napravili, da usklade plaće sa zakonskim uredbama, bez sudskih parnica.

Zakidanje u materijalnim pravima

Moram napomenuti da manji broj liječnika u ordinacijama ipak poštuju ovaj zakon te da nisu sve sestre zakinute, rekla je predsjednica Podružnice HSSMSMT Zadar.
Na sastanku se moglo čuti kako medicinske sestre nisu samo zakinute u plaćama. Čest slučaj je da nisu dobile božićnice, dječje darove, jubilarne nagrade, regrese, zapravo sve ono što je zagarantirano i Zakonom o radu, a ne samo kolektivnim ugovorom. Aktualnim kolektivnim ugovorom zagarantirane su plaća i sva materijalna prava, naknada za prijevoz, naknada za bolovanje nakon 90 dana i sva prava koja uživaju sestre u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama.
- Možda će na sve to neki koncesionari reći: »Nemamo novca u glavarini!«. Odgovor je: » Imate!« U sklopu glavarine HZZO uredno plaća plaće sestrama, ali i sve dodatke. Pitam se mogu li reći to ravnatelji bolnica. Mogu, jer im svi limiti idu na plaće koje uredno isplaćuju. Isto mogu i ugovaratelji. Ministarstvo financija, a onda i HZZO isplaćuju sva financijska davanja. Svatko od navedenih privatnika koji ne može izvršavati svoje obveze u privatnoj ordinaciji, može se zahtjevom vratiti u Dom zdravlja. Međutim, to ne zanima sestre koje u koncesiju nisu otišle svojom voljom. Liječnici jesu otišli svojom voljom, rekla je prva sindikata medicinskih sestara Zadra.
Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara u zaštiti sestara u ordinacijama najavio je pokretanje sindikalnih akcija te prijave inspektoratu rada, HZZO-u i Županiji, uz podizanje tužbe protiv poslodavaca koji se ogluše na zakonske odredbe materijalnih prava svojih medicinskih sestara u dobroj vjeri da do toga neće doći.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)