Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŠTRAJKAŠKI DANI Mihalinec: Nastavni sati neće se nadoknađivati subotama!

25.10.2019. 13:53


Satove izgubljene zbog štrajka učenici neće morati nadoknađivati subotama. To je jutros u Zadru najavio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Mihalinec, pak, kaže da sindikat nije ni planirao nadoknadu sati subotama, a nema nikakvih naznaka iz resornog ministarstva da bi se tako nadoknađivali izgubljeni sati.
– Školski kalendar rada daje mogućnosti da se to na drugi način uredi. Moguće je kraće produljenje školske godine ili skraćivanje nekih od praznika. Smatramo da se nadoknađivanje subotom ne smije raditi jer je to dodatno maltretiranje učenika i nastavnika, a i skupo je. Kako će se to organizirati, pitanje je za Ministarstvo obrazovanja, rekao je Mihalinec.


Ništa drugo do obmana
Mihalinec naglašava kako je priča premijera Plenkovića o povećanju osnovice plaća ništa drugo nego obmana.
– Naše su plaće najniže unutar javnih službi napose ako govorimo o visokoj stručnoj spremi koju posjeduje većina nastavnika. Prvo moramo riješiti zaostajanje za plaćama, a to se ne rješava da se svima podignu plaće. Unutar javnih službi, do prošle godine su najlošije stajale socijalna skrb i odgoj i obrazovanje. Prošle godine Vlada RH podignula je plaću socijalnoj službi za 15,5 posto. Trenutno obrazovanje zaostaje za socijalnom skrbi 6 posto, a za asistentima na fakultetu, 6,11 posto. Dakle, upravo je naš zahtjev – povećanje koeficijenta za 6,11 posto, rekao je Mihalinec dodajući da bi s time profesori u srednjim školama izjednačili s asistentima na sveučilištima.
Mihalinec se osvrnuo i na traženje mišljenja o štrajku od predsjedničkih kandidata. Unatoč prozivkama, naglasio je da je to sasvim normalno u javnom diskursu.
Aktualna predsjednica je podržala zahtjeve, Škoro nije znao o čemu se radi, ali ih je kasnije, prema Mihalincu podržao, a o Milanovićevom stavu su se sindikati i prije očitali jer je dva puta "udarom" smanjio plaće nastavnicima. Njegovu podršku sindikatima, Mihalinec je ocijenio kao licemjerje. Stoga sindikat očekuje sinergiju s aktualnom predsjednicom. U ponedjeljak je redoviti sastanak na temu plaća u javnim službama.
– Mi ćemo se na taj sastanak odazvati jer ne bježimo od pregovora. No jasno ćemo reći ako ne dođe do razgovora o koeficijentima, razmislit ćemo hoćemo li i dalje dolaziti. Prvi ciklus štrajka završava 31. listopada. Nitko tko je bio 4 dana u štrajku, neće sljedeći tjedan biti u štrajku. U studenom ćemo napraviti novi raspored cirkularnog štrajka i događanja na Markovom trgu, kazao je Mihalinec.


Sindikalna skupština u Zadru
Neki od srednjoškolskih nastavnika, već su izrazili bojazan da im štrajk neće biti plaćen, ali njihov predsjednik sindikata kaže da neplaćanjem štrajka Vlada šalje jako lošu poruku. To bi značilo da je Vladi svejedno hoće li nastavnici nadoknaditi vrijeme provedeno u štrajku. Ako Vlada ne plati štrajk, Mihalinec upozorava da će eventualne nadoknade koštati puno više. Jedini štrajk gdje je profesorima oduzeta dnevnica, naglasio je Mihalinec, bio je onaj kad je bio premijer Zoran Milanović.
– U ovom trenutku plaće svih javnih službenika u zemlji zaostaju 18,3 posto u odnosu na ostale plaće u zemlji, a prije krize. Pogrešne politike svih hrvatskih vlada u krizi, dovele su do toga da su najveću cijenu platili zaposleni u javnim službama. Naš zahtjev je samo da nam se vrati tih 18,3 posto, rekao je Mihalinec.
Mihalinec, naime, u Zadru sudjeluje na redovitoj skupštini sindikata koja se poklopila s cirkularnim štrajkom kojem se jučer, prema riječima zadarskog povjerenika Jere Bilana, odazvalo 90 posto zaposlenih. Točnije, jučer je u štrajku bilo 87,6 posto nastavnika kako u Zadarskoj tako i u Šibenskoj-kninskoj županiji. Redovita skupština NSZSSH u Zadru pripremna je i za izbore u tom sindikatu koji će se održati sljedeće godine. Na tim izborima, Mihalinec se nakon 15 godina predsjednikovanja sindikatom, neće više kandidirati budući da je stekao pravo za mirovinu.