Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SUDSKA TRAKAVICA Opet odgođeno suđenje trojcu za utaju poreza od oko sedam milijuna kuna

25.10.2019. 09:11


Nakon punih 13 godina od podizanja kaznene prijave i deset od podizanja optužnice jučer je na Općinskom sudu u Zadru pred šestim sucem po redu, Antom Bačićem, trebalo započeti suđenje Zadranima Želimiru Moroviću i Ivanu Mataku te Bibinjcu Ivici Deliji koje se tereti za utaju poreza u iznosu od oko sedam milijuna kuna, no ročište je odgođeno.
Svi optuženi i njihovi odvjetnici su se, naime, pojavili na sudu u zakazano vrijeme, no raspravni sudac, koji je tek nedavno zadužio spis, bio je pozvan na sjednicu izvanraspravnog vijeća. Radilo se, kako je sudac kazao, o kompliciranom spisu zbog čega se vijećanje odužilo, no nisu ga dočekali trećeoptuženi Delija i njegov odvjetnik Boris Grgić koji je imao drugu raspravu.
Sudac je raspravu koja je jučer formalno trebala započeti ispočetka odgodio za kraj studenog, a optuženi Morović i Matak, njiihovi odvjetnici Ivanka Bosotina i Frane Grbić, pa i zastupnik optužbe Igor Vulić iskazali su želju da se ovaj predmet konačno privede kraju.


Spajanje spisa
Prvotno se radilo o dva spisa jer je kaznena prijava protiv Delije podignuta godinu dana kasnije. Na zahtjev ODO-a spis je spojen, a u deset godina prošao je kroz ruke pet sudaca te je nedavno kao šestom dodijeljen Bačiću. U tom vremenu rasprave su bile zakazivane više puta, no optuženici su se prvi put o krivnji očitovali tek u svibnju 2016., a potom u lipnju 2017. Oba puta su svi redom kazali kako nisu krivi za ono što im se optužnicom stavlja na teret. Treća sudska radnja koja je kroz to jedno desetljeće odrađena bilo je izvanraspravno saslušavanje vještakinje za financije u siječnju 2019. godine.
– Od 9.00 pa do 10.15 sati ročište je bilo odgođeno zbog iznimno složene i hitne situacije u sudskom predmetu, pa nije bilo moguće ranije pristupiti na raspravu, u zapisnik je izdiktirao sudac Bačić negodujući što trećeoptuženi, usprkos činjenici da je njegov odvjetnik u 10 sati morao na drugu raspravu, nije sačekao početak rasprave.
– Tko će preživjeti ovaj sud. Ja sam prije dva mjeseca imao srčani udar, dobacio je Morović, a Matak je kazao kako je u međuvremenu dobio rješenje Porezne uprave u kojem je navedeno kako mu je dugovanje zbog kojeg deset godina dolazi na sud znatno manje i u startu krivo izračunato.


Utajili više od sedam mil. kn
ODO Morovića i Mataka tereti da za utaju oko 6,8 milijuna kuna poreza posredovanjem u prodaji zemljišta na području Istre 2006. godine, te da zarađenu proviziju od ukupno 17,1 milijuna kuna nisu prijavili Poreznoj upravi. Sumnja se da su posredovali u prodaji nekretnina, mahom poljoprivrednog zemljišta u okolici Vodnjana, za tvrtku » Illyrian 3« d.o.o., jednom od ukupno 11 takvih tvrtki registriranih u Zagrebu koje su povezane sa engleskim fondom »Emac«, odnosno tvrtkom »Cooperatie Emac Illyrian Land Fund« te da je ukupna vrijednost obavljenih poslova iznosila oko 480 milijuna kuna.
Istragom je utvrđeno da je istarski poduzetnik Albino Jurman uplatio novac za posredovanje – Moroviću više od osam, a Mataku više od devet milijuna kuna. Istražiteljima su postali zanimljivi nakon što je Porezna uprava primijetila da se u kupoprodaji zemlje na području Pule i Rovinja okreće velik novac, a nakon što je Jurman odbio platiti porezni dug smatrajući da su to trebali učiniti Morović i Matak, istraga koja je rezultirala podizanjem optužnice je pokrenuta. Trećeoptuženom Deliji na teret se stavlja da je za posredovanje u pronalasku kupaca nekretnina od Mataka dobio 3,9 milijuna kuna te da zaradu ni on nije prijavio nadležnoj Poreznoj upravi, niti platio porezne obveze, čime je Ministarstvo financija oštetio za najmanje 300 tisuća kuna.