Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVEČANI PRIJAM JUBILARNIH DARIVATELJA Trenutak humanosti i dobrote koji spašava živote

25.10.2019. 13:44


Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, jutros je u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održan tradicionalni svečani prijam jubilarnih darivatelja.
Prema riječima Bore Galca, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa, 33 ovogodišnja laureata, tijekom godine došli su do 35, 50, 75 i 100 darivanja krvi. Među darovateljima, nalaze se i dvije žene Suzana Čače-Radalj i Vesna Rončević koje su jučer dobile priznanje za 35 darivanja krvi, dok su Đani Krstić i Dragan Kurtin obilježili jubilej od 100 darivanja.
Za Dragana Kurtina, darivanje krvi je najhumaniji čin koji čovjek može napraviti.
-Kada daješ dio sebe nekome tko ti je poznat ili nije, osjećaj je neopisiv, objašnjava Kurtin, ističući kako je osjećaj još jači kad znate da krv nije moguće proizvesti na umjetan način.
Vesna Rončević koja je dobila nagradu posebno je istaknula radost zbog toga što daje krv i priznala je da je bila jako tužna što i prije nije mogla zbog niskog tlaka i željeza.
-Ma to je predivan osjećaj. Bitno je pomagati na bilo koji način. Sretna sam kada god mogu nekome pomoći, a posebno me raduje kada mogu dati krv, kaže Rončević apelirajući na sve građane koji mogu dati krv da se odazovu ovoj akciji koja može nekome spasiti život.
Uz predstavnike Zadarske županije svečanosti su nazočili Mario Pešut, u ime Grada Zadra, predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičević, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Nataša Šimić te voditeljica Transfuzije u OB Zadar Marjana Nadinić.
Mario Pešut, koji je prenio pozdrave i čestitke gradonačelnika Branka Dukića, posebno se osvrnuo na ulogu i značenje darivatelja krvi koji su nesebični u svom humanom djelovanju.
-Ovom prigodom želim vam čestitati i iskazati iskreno divljenje, rekao je Pešut, nadodavši kako je po njemu ovo trenutak najveće koncentracije humanosti i dobrote ali i podstrek svima nama da se na vas ugledamo, zaključio je Pešut.
Prije dodjele priznanja vjernim darivateljima krvi, Bore Galac je uz zahvalu nazočnima, ali i gradskoj i županijskoj vlasti koja pomaže i podržava rad Crvenog križa, podsjetio je na na davnu 1953. godinu kada je u Sisku bilo održano prvo dobrovoljno darivanje krvi.
– Danas obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, kada se ujedno prisjećamo da je prije 66 godina prvi put u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa organizirano darivanje krvi, istaknuo je Galac, nadodavši kako baš na ovaj dan Zadar ima posebnu radost dodijeliti 33 priznanja i to po broju darivanja krvi, te nastavlja:
– Uz dvije darivateljice koje su krv dale 35 puta, imamo 24 darivatelja koji su dali krv 50 puta, 5 muškaraca sa 75 davanja i dva darivatelja sa 100 davanja krvi.
U svečanom raspoloženju, Bernard Maruna i Marjana Nadinić podjelili su nagrade uz prigodne poklone nakon čega je završio službeni dio programa. (Nikolina MOJIĆ)