Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Treba generirati veću potrošnju i potaknuti nove investicije u turizam

25.10.2021. 10:12


Podaci informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor govore kako je u Turističkoj zajednici općine Posedarje (Posedarje, Podgradina, Vinjerac, Ždrilo, Slivnica Gornja i Donja, Islam Latinski, Grgurice) dosadašnji broj prijavljenih dolazaka turista u odnosu na prošlu godinu veći za 40,9 posto, a ostvarenih noćenja za 14,3 posto.
– Zabilježili smo 12.467 dolazaka gostiju što je s obzirom na 2020., kad su bila 8.852 dolaska, povećanje za čak 40,9 posto. Ostvareno je 107.807 noćenja, dok ih je u 2020. bilo 94.308 te je ostvareno 14,3 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine kad je ostvareno 94.308 noćenja, navodi Ivona Juranić Dedić, direktorica Turističke zajednice općine Posedarje.


Hoteli, kampovi, apartmani, kuće za odmor
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Općina Posedarje je brojila 3.607 stanovnika, 1.214 kućanstva i oko 450 kuća za odmor ili vikendica.
– Najviše turista bilo je iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije i Mađarske, kaže Juranić Dedić.
Što se tiče usporedbe s rekordnom 2019. godinom, ostvareno je 25 posto manje dolazaka i 23 posto manje noćenja. Te su godine dosegnute brojke od 16.695 dolazaka i 140.131 noćenje.
– Zbog općenito neizvjesne korona situacije na ovogodišnje turističke rezultate svakako je utjecao i slabi buking u predsezoni. Unatoč optimističnim procjenama ipak je bio ispod razine. Tek su se sredinom srpnja počeli popunjavati svi kapaciteti, da bi se u kolovozu tražio i krevet više, podsjeća Juranić Dedić.
Općina ima nekoliko manjih hotela-aparthotela (Lucija, Pavlinka, Adria Haus, Buratović, Riviera, Tamarix) i kampova (Staro selo, Bristi, Kristina), uz dominantan privatni smještaj u apartmanima te u kućama za odmor.


Obiteljski i aktivni turizam
– Uz izvrsne turističke rezultate koje smo ostvarili u glavnom djelu sezone, unatoč tome što je cijela Hrvatska bila crvena na korona karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, odlični rezultati prenijeli su se i na rujan pa smo se tako sasvim približili rujnu rekordne 2019. godine, ističe Juranić Dedić.
Svakako da je produljenju sezone u ovom obimu doprinijelo lijepo i sunčano vrijeme, ali i činjenica da je Posedarje u posezoni i više nego atraktivna destinacija za odmor i rekreaciju.
– Ovako dobre rezultate uspjeli smo postići dobrom suradnjom Turističke zajednice općine Posedarje i Općine Posedarje, napominje Juranić Dedić.




Korona sažela događanja
Prostor općine Posedarje nalazi se na sjeveroistočnom rubu Ravnih kotara, a od podvelebitskog krša i Velebita dijeli ga Podvelebitski kanal, Masleničko ždrilo i Novigradsko more. Općinsko središte Posedarje je 23 kilometara sjeveroistočno od Zadra.
– Općina je u blizini zanimljivih prirodnih lokaliteta te je popularna po velikom broju različitih aktivnosti za sve one koji vole aktivni odmor. Među njima su najistaknutije aktivnosti biciklizam, izleti, safari i planinarenje, kaže Juranić Dedić.
U ljetnom razdoblju, kada turista i vikendaša ima više nego žitelja Posedarja i ostalih naselja u općini, zbog pandemije korone ponuda gastro-etno, kulturno-zabavnih i sportsko-rekreacijskih događanja bilo je u suženom obimu.
– Otkazane su najpoznatije posedarske manifestacije kao što su Fešta od ribe i vina, Trka magaraca i Dan tune jer nismo bili u mogućnosti provoditi manifestacije u skladu s mjerama koje su donesene, objašnjava Juranić Dedić.područje jedno od najdinamičnijih i najslikovitijih na ovom prostoru sa savršeno čistim morem. Pogledi sa Svetog brda do Tulovih greda impresivni su, ali i prizori crkvice sv. Duha s prevlakom do otočića kod Posedarja, Vinjerac sa svojom mediteranskom vizurom…
– Ništa više nije kao prije, pa tako ni turizam više ne funkcionira na stari, tradicionalan način. Iznajmljivači turističkih kapaciteta trebaju pratiti trendove u turizmu poput online kampanje. Sve kako bismo imali još kvalitetniji turizam i ostvarivali još bolje rezultate iz godine u godinu. Cilj nam je generirati veću potrošnju i potaknuti nove investicije u turizmu, zaključuje Juranić Dedić.


Tajna uspjeha je u malim mjestima
U situaciji pandemije najviše pitanja gostiju bilo je vezano za punktove za testiranja. U Posedarju je punkt za testiranje bio u Zavodu za hitnu medicinu, tako da je svim zainteresiranim posjetiteljima osiguran siguran povratak u matičnu zemlju. Turisti su više svraćali u ured po informacije i brošure te su osim sunca i mora htjeli aktivno provesti svoj odmor i više se upoznati s mjestom u kojem borave. Tajna uspjeha našeg područja je u malim mjestima koja imaju sve što je potrebno za ugodan, ali i aktivan odmor, poručuje Juranić Dedić.


Impresivni Križni put i vjerski turizam
Posedarju su osim obiteljskog i aktivnog odmora širom otvorena vrata i za vjerski. Naime, jedno od jedinstvenih znamenitosti na hrvatskom Jadranu je zapravo Posedarsko čudo, jedinstven u svijetu Križni put sa 14 kamenih postaja i tri sveta sakramenta, ukupne težine preko 150 tona. Po tom isklesanom uprizorenju Muke našeg Gospodina, brdo Brisnica iznad Posedarja postaje sve posjećenije duhovno odredište hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.
Na Križnom putu je radilo 20-ak kipara u tri kiparske kolonije, najbolji ukrajinski akademski kipari kao i kipari iz Poljske, Slovenije i Hrvatske. Svaku postaju je sasvim besplatno izradio jedan ili više umjetnika u slobodi nadahnuća tijekom kiparskih kolonija. Inicijator i voditelj cijelog projekta je amaterski kipar i umjetnik Vinko Kajmak.
Na Vidikovcu, na vrhu brda Brisnica je Posljednja večera s Isusom i 12 apostola koja je isklesana u kamenim blokovima teškim oko 30 tona. Posljednja večera je najveća i najteža takva skulptura u svijetu, izrađena od bijelog trogirskog kamena.