Žaklina Kutija primljena u Društvo hrvatskih književnika HB

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Priznanje zadarskoj književnici, znanstvenici i profesorici
Baveći se baštinom RH, a posebno prostorom Zadarske županije, organizirala je deset županijskih smotri folklora
Žaklina Kutija

Izuzetno priznanje Žaklini Kutija, zadarskoj pjesnikinji, književnici, znanstvenici i djelatnici u kulturi, profesorici hrvatskoga jezika, (Zadarsko sveučilište) zaposlenici O. Š. Stanovi, prijem u Društvo hrvatskih književnika HB.

Žaklina Kutija, rođena Glibo, rođena u Jablanici 16. srpnja 1964. BiH, profesorica hrvatskoga jezika, voditeljica nastave u prvoj privatnoj gimnaziji u Zadru, kulturni djelatnik, dobar poznavatelj tradicijske kulture. Baveći se baštinom RH, a posebno prostorom Zadarske županije, organizira deset županijskih smotri folklora. U potpunosti predana društvenoj sredini autor je i realizator značajnih projekata u kulturi: Boccadoro, Kolajna, Tradicijska odjeća, narodna nošnja ravnokotarskih serdara. Sudionica je mnogih književnih manifestacija, uvrštena u antologije i zbornike. Ispisuje prozu, poeziju, esejistiku…Objavljuje po raznim književnim publikacijama. Objavila knjigu pjesama Riječi s vrha vala, uredio N. Š. Tonin, (u najužem izboru za jednu od najznačajnijih pjesničkih nagrada za autorice u BiH i regiji, »Anka Topić«).

Uskoro joj iz tiska izlazi knjiga kratkih priča Ljubav na smetlištu u izdanju HKD iz Rijeke, u pripremi za tisak ima monografiju o Polači, Boje baštine, znanstveno-istraživački rad, O Miroslavu Krleži. Dva znanstvena rada objavljena u Zbornicima MH Og. Zadar. Objavila znanstvene radove s Nikolom Šimićem Toninim: Hereditarnost u djelima Vjencislava Novaka – Senj – Novakovi dani, Skice za portret Petra Kanovelića – Korčula, Znanstveni skup Petar Kanavelić – Nagrada za znanstveni rad 2021., o Vladi Gotovcu. Više njenih pjesama je uglazbljeno, neke od njih i sama izvodi: Razdvojeni morem mi, Priteško živimo… Pjeva u klapama i zborovima, vrsna plesačica, urednica, lektorica, (Nagrada za urednicu godine na Danima prijatelja knjige u Rijeci za roman N. Š. T. – Engleski okvir za ahmičku sliku… živi u Zadru i Dragama – Općina Pakoštane.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)