Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nagrade za razvoj civilnog društva u Zadar i Biograd

Autor: Velimir Brkić

24.11.2008. 23:00
Nagrade za razvoj civilnog društva u Zadar i Biograd

Foto: Velimir BRKIĆ



Grad Biograd, među 20 kandidiranih jedinica lokalne i regionalne samouprave iz svih krajeva Hrvatske, i Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, među 18 kandidiranih srednjih škola, dobitnici su visokih godišnjih priznanja i nagrada Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva na svečanosti održanoj jučer u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.
Na svečanosti obilježavanja pete godišnjice aktivnoga djelovanja Nacionalne zaklade pod motom “Važno je imati: PODRŠKU” i dodjeli nagrada i visokih priznanja osnovnim i srednjim školama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave nazočili su visoki predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Sabora, ministarstava, veleposlanstava i međunarodnih organizacija u Hrvatskoj uz dvjestotinjak predstavnika udruga, predstavnika drugih donatora i institucija davatelja financijskih potpora, nagrađenih škola i predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Uime Grada Biogradu nagradu i prestižno priznanje primio je gradonačelnik Ivan Knez dok je Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu predstavljala nova ravnateljica Zrinka Dobra-Opačić, voditeljica likovne radionice “Pinel” Katja Vladičić, voditeljica dramsko-scenske grupe Sanja Mavar te učenice Anđela Ivčević, Lucija Radman i Tereza Paulina.
– Likovna radionica “Pinel” u sklopu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole djeluje već osam godina. Sredstva prikupljena prodajom unikatnih uskrsnih i božićih ukrasa, slika i drugih učeničkih rukotvorina namijenjena su u humanitarne svrhe prvenstveno za pacijente u Općoj bolnici Zadar, Gradskoj knjižnici za kupnju zvučnih knjiga za slijepe i korisnike staračkih domova. U bolesti i trećoj životnoj dobi nitko ne bi trebao biti zaboravljen, a ovi mladi ljudi svojim primjerom to najbolje pokazuju, govore Katja Vladičić i Sanja Mavar dodajući kako dramsko-scenska grupa koja pri školi djeluje dvije godine te uz volonterski rad prikuplja financijska sredstva koja igrokazima i plesom doniraju, primjerice za dječji vrtić za djecu s posebnim potrebama “Latica” kako bi se djeci donijelo dašak radosti.
Osim Zadrana nagradu i priznanje u kategoriji “Škola – prijatelj zajednice”dobile su zagrebačka Gimnazija A. G. Matoš, IX. Gimnazija Zagreb, Trgovačka škola Split i Gimnazija Čakovec. Među 31. prijavljene osnovne škole nagrade su otišle u Sokolovac, Kostanje, Veliko Trojstvo, Vukovar i Split. A pored Biograđana u kategoriji “Zajedno je bolje” za najuspješnije jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za njihov doprinos razvoju sudioničke demokracije i uključivanja civilnog društva u procese lokalnih zajednica nagrađeni su Grad Rijeka, Grad Karlovac, Općina Jasenovac i Istarska županija.
Cilj natječaja je podržati partnerske projekte kojima se povećava razina kvalitete usluga u lokalnoj zajednici koje pružaju organizacije civilnoga društva, osigurava dostupnost usluga zainteresiranima u lokalnoj zajednici, smanjuje razina siromaštva i isključenosti, omogućuje održivi razvoj lokalne zajednice te razvoj neprofitnog, društvenog poduzetništva.
– Na natječaj za dodjelu nagrada za razvoj sudioničke demokracije i suradnje s građanima i organizacijama civilnog društva Nacionalna zaklada pozvala je sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj da predstave svoje primjere dobre prakse u području razvoja sudioničke demokracije i suradnje. Ovo visoko priznanje i nagradu osvojili smo za primjerenu suradnju i pružanja razvojne pomoći kroz demokratizaciju i razvoj civilnog društva putem suradnje s građanima i organizacijama civilnoga društva kroz unaprjeđenje usluga za građane i spremnost za stvaranje i primjenu lokalnog programa suradnje, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik kraljevskog grada Biograda s kornatskim arhipelagom koje već godinu-dvije ne zaobilazi gotovo niti jedna prestižna nagrada u Hrvatskoj, Europi i na svjetskoj razini, u raznim kategorijama.
Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, Nacionalna zaklada je od 2004. do 2008. godine kroz 25 raspisanih natječaja i 18 poziva za iskaz interesa odobrila 878 financijskih potpora organizacijama civilnog društva, odnosno uložila preko 86 milijuna kuna u građanske inicijative, projekte, programe i institucionalne potpore organizacijama civilnog društva, programe suradnje te programe decentralizacije i regionalnog razvitka.