Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobjeda na otvaranju Eurokupa

Autor: Roman Morović

24.11.2008. 23:00
Pobjeda na otvaranju Eurokupa

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je ostvario zacrtano. Pobijedio je u prvom kolu Eurokupa Maroussi i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije. Konačnih plus 8 moglo je vrlo lako biti i uvjerljivije ali moglo je isto tako završiti i porazom budući da su se gosti u posljednjoj minuti približili na svega tri poena zaostatka. Iako će sama utakmica vjerojatno ostati u sjeni svega onoga što je trener Petrović rekao na konferenciji za novinare, evo kako je to Zadar pobijedio Maroussi.
Nakon uvodnih koševa Mavrokefalidisa i Macure započela je prava kanonada trica s obje strane, a Zadar je precizniji, te dolazi do vodstva 11-5. Na dvije prethodne Marlon Garnett uskoro je vezao i treću tricu i domaći sredinom prve četvrtine vode 18-10. Tada je usljedila prva “crna rupa” u zadarskoj igri. Zadrani su do kraja četvrtine postigli tek jedan poen, dok su gosti za to vrijeme poentirali čak 11 puta (dvije uzastopne trice Keysa) i na mali odmor otišli s prednošću od dva poena.
Druga četvrtina igrala se praktički cijelo vrijeme koš na koš. Kod Zadra se razigrao Hrvoje Perić koji je, uz tradicionalno dobrog Gečevskog, nosio igru domaćih u tom periodu, no to nije bilo dovoljno za odvajanje na veću razliku. Grci su na poluvrijeme otišli sa dva poena prednosti, a jedino vrijedno spomena u ovom periodu igre jest ulazak Tonija Prostrana koji je odreagirao vrlo dobro i pobrao pljesak publike.
U trećoj četvrtini vidjeli smo sličan razvoj događaja kao na utakmici Zadra i Budućnosti, samo ovoga puta u korist momčadi Ace Petrovića. Prvo se gosti dvicom uz dodatno bacanje raspoloženog Mavrokefalidisa odvajaju na +5, 34-39, da bi potom Zadar preuzeo kontrolu nad igrom i rezultatom. Još su se nekako držali Grci do sredine četvrtine i rezultata 49-48, no domaći tada rade seriju 10-0 što je u potpunosti razgalilo zadarske navijače. Do kraja četvrtine pokušali su se gosti trgnuti tricom Stevensona, no Garnett je s pet vezanih slobodnih bacanja vratio Zadranima dvocifrenu prednost.
Bila je to kapitalna prednost koju su domaći, uz manje poteškoće, uspjeli zadržati u posljednjih deset minuta igre. Najviših +13, 71-58, Zadar je imao nakon serije od pet uzastopnih poena Dejana Ivanova, no Maroussi se vrlo brzo pribrao i na krilima svježeg Huffa stigao na samo -6, 74-68. Imali su gosti nekoliko prilika da se u potpunosti približe Zadranima, a uspjelo im je to minutu prije kraja kada su novom tricom Huffa došli na samo tri poena zasostatka, 80-77. Ipak, Garnett i Ivanov bili su vrlo sigurni sa linije slobodnih bacanja, a Maroussi se sa pobjedom definitivno pozdravio nakon dva uzastopna promašena napada. Konačnih plus 8 tricom sa sirenom postavio je Marlon Garnett, a ne treba zaboraviti da upravo koš razlika može biti ta koja će na koncu odlučivati o putniku za drugi krug.
Zaključno, Zadar je svoj zadatak ispunio. Ne može se reći teže od očekivanog jer nitko nije niti vjerovao da će Maroussi lako pasti, no igra koju su prikazali u trećoj četvrtini kada su i napravili krucijalnu razliku, može biti pokazatelj treneru Petroviću kako Zadar treba igrati u budućnosti. Što će se u toj budućnosti događati izvan terena ostaje pitanje na koje ćemo odgovor saznati idućih dana.


 ZADAR – MAROUSSI 87:79


(19:21, 15:15, 30:20, 23:23)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 4000. Suci:
ZADAR: Perić 18, Stipčević 7, Johnson, Prostran, Gečevski 16, Olivari, Ružić 2, Macura 4, Garnett 23, Ivanov 17. Trener: Aleksandar Petrović.
MAROUSSI: Mavrokefalidis 20, Mavroeidis 4, Charalampidis 9, Keys 8, Calathes 2, Kaimakoglu 3, Stevenson 16, Koumpouras 4, Glyniadakis 5, Huff 8, Stefanidis, Papantoniou. Trener: Anastasios Markopoulos.
Slobodna bacanja: Zadar 25-33, 76%; Maroussi 8-9, 89%.
Šut za dva: Zadar 19-32, 59%; Maroussi 19-32, 59%.
Trice: Zadar 8-21, 38%; Maroussi 11-25, 44%.
Osobne pogreške: Zadar 19; Maroussi 31.
Skokovi: Zadar 22 (6); Maroussi 24 (6).




 BOG JE STVORIO ČOVIKA, ZADAR KOŠARKU


Osim što je već po običaju bio šesti igrač Zadra, Tornado se sinoć istakao i velikim transparentom u čast Krešimiru Ćosiću istaknutim na vrhu dvorane koja nosi njegovo ime. “Bog je stvoria čovika, a Zadar košarku” stoji na transparentu na kojemu je prikazan Krešimir Ćosić kako prima loptu od Boga koji je oslikan po uzoru na slavnu Sikstinsku kapelu. Kada se već klub nije sjetio umiroviti dres velikana zadarske i svjetske košarke i podići ga na vrh dvorane, barem su zadarski navijači na ovaj način obilježili šezdeseti rođendan zadarske legende. Potez koji zaslužuje sve pohvale.


 REZULTATI 1. KOLA


Grupa A: Zadar – Maroussi (GRE) 87-79; Roanne (FRA) – ASK Riga (LET) igrano kasnije
Grupa B: Lucoil Academic (BUL) – Unics Kazan (RUS) 79-80 ; Barons Riga (LET) – Dinamo Moskva (RUS) 61-80
Grupa C: Khimki Moskva (RUS) – Le Havre (FRA) 79-55 ; Bešiktaš (TUR) – Benetton (ITA) 72-77
Grupa D: Panellinios (GRE) – Aris (GRE) 69-71 ; Bnei Hasharon (ISR) – Turk Telekom (TUR) 54-76
Grupa E: Lietuvos Rytas (LIT) – Asvel (FRA) 95-74 ; Azovmash (UKR) – Kalise Gran Canaria (ESP) 92-90
Grupa F: Brose Baskets (GER) – Turow (POL) 39-69 ; Charleroi (BEL) – Crvena Zvezda (SRB) igrano kasnije
Grupa G: Artland Dragons (GER) – Fortitudo Bologna (ITA) 87-78; Pamesa (ESP) – FMP (SRB) igrano kasnije
Grupa H: CEZ Nymburk (CZE)- Budućnost (CG) 75-70; Iurbentia Bilbao (ESP) – Hemofarm (SRB) 78-67