Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Primorac, nauči ti 151 cjelinu iz matematike”

Autor: Jelena Miloš

24.11.2008. 23:00
“Primorac, nauči ti 151 cjelinu iz matematike”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učenici trećih razreda zadarskih strukovnih škola jutros su se okupili na Narodnom trgu podno Gradske lože i prosvjedovali protiv provođenja državne mature, kako je i najavljeno na mreži Facebook prije nekoliko dana.
Stotinjak učenika Pomorske škole, Ekonomsko-birotehničke i Tehničke škole jutros se oko 9 sati okupilo na Narodnom trgu, oboružani uvredljivim transparentima, koji su ujedno odraz njihova revolta i nepravde glede provođenja državne mature u odnosu na kolege gimnazijalce.
Naime, razlog pobune leži u negodovanju provedbe državne mature, budući da se po njihovim riječima državna matura ne odnosi na sve srednjoškolce jednako, odnosno po njihovom mišljenju sporna državna matura koncipirana je po planu i programu gimnazija, čime su oni zakinuti zbog nedovoljne satnice predmeta zastupljenih na maturi, pa se prosvjedima zalažu da im škole omoguće polaganje mature po svom programu.
Kako je vrijeme odmicalo povećavao se i broj prosvjednika, koji su sa svojim, pomalo uvredljivim transparentima marširali Kalelargom i gromoglasno pjavali “Malo nas je al’ nas ima” i “Nećemo maturu”.
Učenica Ekonomsko-birotehničke škole nosila je transparent na kojem je pisalo “Primorac nauči ti 151 cjelinu iz matematike i to u godinu i pola dana”, kojim je hjela reći da će svoje četverogodišnje školovanj morati nadoknaditi dodatnim satima koje im je omogućila škola, jer će jedino tako moći položiti državnu maturu.
 – Uskraćuju nam naša prava, a pravdaju se organiziranjem dodatne nastave, koja bi se održavala subotom. No, tko će im nakon ionako pet napornih dana doći još jedan dan u školu, komentirala je učenica dodajući da i ona želi upisati željeni fakultet, ali neće moći ako ne položi državnu maturu.
Između ostaloga je napomenula da su mišljenja profesora njihove škole podijeljena, te da ih je uprava škole unaprijed obavijestila da će se izostanak s nastave kazniti neopravdanim satima.
Povorka srednjoškolskih prosvjednika oboružana transparentima “Mi smo strukovnjaci, a ne gimnazijalci”, “Hrvatska=banana” i “Nećemo neopravdane jer su ovo naša prava” nakon kraćeg zadržavanja na Narodnom trgu, krenula je Kalelargom, a zaustavila se pokraj Nadbiskupske gimnazije, gdje su gimnazijalce “počastili” zvižducima.
Ravnateljica Ekonomsko-birotehničke škole Zrinka Dobra Opačić kratko je rekla da je dobila informaciju da je samo jedan razred napustio nastavu, kao i naputak od Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske koji nalažu da se postupi po statutu, odnosno da se svi učenici koji napuste nastavu kazne neopravdamim satovima.
S ravnateljicom Dobrom-Opačić slaže se i ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković koji ističe da će učeničke izostanke također sankcionirati.
Između ostaloga, ravnatelj Perković dodaje da je državna mature dobar projekt za učenike strukovnih škola, budući da će učenici dobiti dvije svjedodžbe, strukovnu svjedodžbu za zasnivanje radnog odnosa i svjedožbu o polaganju državne mature s kojom mogu konkurirati u nastavku studiranja.
– Naša škola organizira nastavu u jednoj smjeni, pa smo za rasterećenje učenika dodatnu nastavu za uspješnije rezultate na državnoj maturi uklopili u popodnevnu smjenu, komentirao je ravnatelj Perković napominjući da intenzivno rade na izradi posebnog edukativnog modela nastave, koji bi se zasnivao na konzultacijama, rješavanjem i ispravljanjem učeničkih zadataka, budući da su po ravnateljevim riječima, učenici i roditelji svjesni da u svaki dodatni uspjeh treba uložiti malo truda i znanja.